Σχέδια καταστρώνει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για την είσοδο της σε νέες δραστηριότητες, με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Χαράλαμπο Σαχίνη και τον αναπληρωτή CEO Αναστάσιο Τόσιο να ανακοινώνουν ότι σε δύο μήνες η εταιρεία McKinsey, θα τους παραδώσει μελέτη που θα περιγράφει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες για τη είσοδο της εταιρείας σε νέους τομείς.
Πάντως, ο κ. Χαράλαμπος Σαχίνης κράτησε κλειστά τα χαρτιά ειδικά για την περίπτωση, η ΕΥΔΑΠ να βγάλει το δικό της εμφιαλωμένο νερό και αρκέστηκε μόνο να πει ότι κάποια στιγμή πρέπει να πούμε για το ανθρακικό αποτύπωμα των εταιρειών εμφιαλώσεως νερού, χωρίς να δώσει σαφή απάντηση αν η εμφιάλωση νερού, είναι μέσα στα πλάνα της διοίκησης, και επανέλαβε ότι στα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα.
Στην παρουσίαση, οι επενδυτές και η εμπιστοσύνη τους προς την επιχείρηση ήταν αδιάλειπτη, αφού αρκετές φορές τους επικαλέστηκε, ο κ Σαχίνης, για να κληθεί στη συνέχεια να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, αν η κυβέρνηση επιθυμεί το μοντέλο της ΔΕΗ να το εφαρμόσει και στην ΕΥΔΑΠ.
Η ΕΥΔΑΠ παραμένει στο Δημόσιο με 51%
Ο διευθύνων σύμβουλος κατέστησε σαφές ότι το ΣτΕ σε πρόσφατη απόφαση του έχει προσδιορίσει ότι το Δημόσιο θα κρατήσει μια μετοχή που θα αντιπροσωπεύει το 51%, με το κ. Σαχίνη να κλείνει την πόρτα σε μία μια τέτοια προοπτική. Αναλύοντας το θέμα , επικαλέστηκε τους επενδυτές που του αναφέρουν ότι ενδιαφέρονται να αγοράσουν μετοχές αλλά δεν βρίσκουν.
Η διέξοδος σε αυτή την επιθυμία είναι το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 11% των μετοχών με κυβερνητική απόφαση να τις διαθέσει κάποια στιγμή στο ευρύ επενδυτικό κοινό, επισημαίνοντας ότι αυτά τα ζητήματα είναι ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν από τους αρμόδιους της κυβέρνησης.
Το Δημόσιο χρωστάει 42 εκατ. ευρώ
Ωστόσο, η πολύωρη συζήτηση ανέδειξε ότι τα νοικοκυριά εμφανίζονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και από τρέχοντες λογαριασμούς, με τη συνολική τους αξία να ανέρχεται σε 177 εκατ. ευρώ και μόλις 9 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση με το συνολικό ποσό να φτάνει σε 186 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση των οφειλών προήλθε σε σημαντικό βαθμό από την πανδημία του 2020 και από το γεγονός ότι είχε δημιουργηθεί πρόβλημα με την αποστολή των λογαριασμών.
Το πρόβλημα αναμένεται να αποκατασταθεί μετά τη συμφωνία που έγινε με τα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση των λογαριασμών για τα επόμενα δύο χρόνια.
Το αξιοπερίεργο είναι ότι τα χρέη των κρατικών υπηρεσιών και των Δήμων προς την ΕΥΔΑΠ φθάνουν τα 42εκατ. ευρώ με τους δημοτικούς άρχοντες να μην διαθέτουν κονδύλια για την αποπληρωμή των λογαριασμών νερού, με αποτέλεσμα αρκετά δημόσια σχολεία να λειτουργούν ή να έχουν νερό ελέω ης ΕΥΔΑΠ που δεν ενεργοποιεί τις διαδικασίες άμεσης είσπραξης των οφειλών.
Πάντως ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Αναστάσιος Τόσιος, για το θέμα είπε ότι η διοίκηση έχει έρθει σε επικοινωνία με τα συναρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση του θέματος και τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ικανοποιητικά.
Επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ έχει εκπονήσει επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,1 δις ευρώ για τη δεκαετία 2020 -2030.
Ανάμεσα στα έργα που αξίζει να προβληθούν είναι εγκατάσταση διχτύου αποχέτευσης σε παραθαλάσσιες περιοχές όπως είναι η Ραφίνα κι άλλες περιοχές της Αττικής που μετά από πέντε δεκαετίες αποκτούν ότι έχει ο πολιτισμένος κόσμος,δίκτυο αποχέτευσης.
Η σύμβαση της Ψυττάλειας
Η διοίκηση εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο για την Ψυττάλεια και την ίδια στιγμή έκλεισε το μέτωπο με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό με την εταιρεία να προγραμματίσει κονδύλι 150 εκατ ευρώ.
Το πρόβλημα που απασχολεί τη διοίκηση είναι η ενέργειας παρότι έχει δικές της μονάδες παραγωγής εντούτοις για να καλύψει τις ανάγκες αγοράζει ενέργεια 170.269 Mwh και το 2020 χρειάστηκε 549 Mwh από φυσικό αέριο.
Η ΕΥΔΑΠ έχει προγραμματίσει να μειώσει τις ανάγκες σε φ/α στην Ψυττάλεια με τον ανάδοχο σε συνεργασία με την εταιρεία θα εγκαταστήσουν μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.
Οι επενδυτές το μέρισμα του 2021
Καλά είναι τα νέα για τους επενδυτές αφού και η φετινή οικονομική χρήση όπως όλα δείχνουν, θα δώσει ένα αξιοπρεπές μέρισμα παρότι τα προηγούμενα χρόνια έλαβαν πάνω από το 50% της συνολικής καθαρής κερδοφορίας της εταιρείας διότι το κονδύλι για το αδιύλιστο νερό της επταετίας 2013 -2020 θα πληρωθεί τα επόμενα χρόνια.
Τέλος η διοίκηση σχεδιάζει την ανέγερση δικού της κτιρίου στο Γαλάτσι με σκοπό να περιορίσει τα κόστη ενοικίασης που με την ολοκλήρωση του έργου θα μειωθούν κατά 1,5 εκατ. ευρώ. Οι σχετικοί διαγωνισμοί από τον αρχιτεκτονικό σχέδιο μέχρι την ανέγερση του θα τρέξουν μέσα στο 2022.