Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρέθηκε στη Λοριάν, στο μέρος όπου η Naval Group προχωρά στην ναυπήγηση των φρεγατών FDI (Frigate Defense and Intervention), γνωστών ως «Belh@rra».
Την περασμένη εβδομάδα, έγινε ένα σημαντικό βήμα στη συναρμολόγηση της πρώτης «Belh@rra», που θα ολοκληρωθεί το 2024, με την παρουσίαση μέρους της καρίνας της. Το πρώτο πλοίο προορίζεται για το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό ενώ το δεύτερο και το τρίτο ίδιο μοντέλο, με όσα έχουν αρχικά συμφωνηθεί, προορίζεται για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ήδη, έχει τεθεί σε λειτουργία και ο ενσωματωμένος ιστός (κατάρτι) των φρεγατών «Belh@rra» που ονομάζεται Panoramic Sensors and Intelligence Module (PSIM). Αυτό το καινοτόμο σύστημα μάχης, που διαθέτει ραντάρ εντοπισμού και πλήθος «έξυπνων» λειτουργιών, κατασκευάζεται στη Λοριάν, ξεχωριστά από το υπόλοιπο πλοίο.
Εξάλλου, στο ναυπηγείο της Λοριάν, η Naval Group παράγει, ήδη, τις φρεγάτες FREMM καθώς και τις κορβέτες GoWind.
Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group Πιέρ Ερίκ Πομελέ τόνισε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό επέλεξε τις φρεγάτες FDI. Θεωρούμε ότι έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή. Ταυτόχρονα, επέλεξαν να συνεργαστούν με τη Γαλλία στο πλαίσιο μιας στρατηγικής συμφωνίας».
Αναφερόμενος στις δυνατότητες της φρεγάτας FDI, ο Πομελέ επισήμανε ότι «με την ενσωμάτωση του συστήματος μάχης (PSIM), η FDI είναι ένα απολύτως σύγχρονο πλοίο, πλήρως ψηφιακό με data center και ραντάρ σε επίπεδα πάνελ».
Όσο για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος, ο Πομελέ υπογράμμισε ότι η Naval Group «είναι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας της Ελλάδας» ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι «η διαδικασία θα ολοκληρωθεί» σύντομα.
Βάση του έως τώρα σχεδιασμού, με την προμήθεια φρεγατών FDI, «το ελληνικό και το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα αυξήσουν την ικανότητά τους μαζί», συμπλήρωσε ο Πομελέ.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό», συνέχισε, «και θα έχουμε στενή συνεργασία. Για εμάς, ως Naval Group, είναι πολύ σημαντικό, επίσης, το ότι έχουμε δύο πελάτες που θα προμηθευτούν το ίδιο προϊόν. Είναι ένας τρόπος να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και αποδοτικοί».
Για την ενδυνάμωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω του προγράμματος ναυπήγησης φρεγατών «Belh@rra», ο διευθύνων σύμβουλος της Naval Group ξεκαθάρισε ότι η εταιρεία έχει «προχωρήσει σε σειρά επαφών με την ελληνική αμυντική βιομηχανία, που είναι εταίρος μας».
«Ήδη», όπως είπε, «έχουμε συμπεριλάβει ορισμένες ελληνικές εταιρείες στην αλυσίδα προμηθευτών μας. Έχουμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνεργασίας με την Stelmar, μια ελληνική εταιρεία βαφής με την οποία συνεργαζόμαστε στα υποβρύχια ενώ πρόσφατα ξεκινήσαμε συνεργασία με μια καινοτόμο ελληνική εταιρεία, την ΕΤΜΕ, με την οποία κερδίσαμε έναν ευρωπαϊκό διαγωνισμό για να αναπτύξουμε αυτόνομα συστήματα ασφαλείας στη θάλασσα».
«Πέρα από τις FDI», πρόσθεσε, «υπάρχει αυτή η στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία και πολλές ευκαιρίες να δουλέψουμε μαζί και να αποκτήσουμε επαφές με την ελληνική αμυντική βιομηχανία».
Σχετικά με το ενδεχόμενο προμήθειας κορβετών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό από την Naval Group, ο Πομελέ δήλωσε ότι γνωρίζει πως «το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ενδιαφέρεται να προμηθευτεί κορβέτες» ενώ συνέχισε, αναφερόμενος στις κορβέτες GoWind της Naval Group, ότι η γαλλική εταιρεία «προτείνει την τελευταία γενιά κορβετών που κατασκευάζει» στην ελληνική πλευρά.