Για ένα πακέτο δράσεων και έργων που θα επιλέξουν οι ίδιοι οι δήμοι να υλοποιήσουν ανάλογα τις δικές τους ανάγκες, μίλησε ο Θεόδωρος Λιβάνιος, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο πλαίσιο του digital economy forum 2021 με τίτλο «digitalisation, no longer a choice, but a necessity» σε συζήτηση με θέμα «Έξυπνες, βιώσιμες πόλεις και Περιφέρειες».
Όπως χαρακτηριστικά είπε, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δίνει έμφαση στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Θα ήταν αδιανόητο να συζητούσαμε για ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους χωρίς να ακολουθήσει η αυτοδιοίκηση την πορεία που κάνει το λεγόμενο κεντρικό κράτος» και πρόσθεσε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο θεσμός που είναι πιο κοντά στον πολίτη και στην επιχείρηση, έχει μια σειρά αρμοδιοτήτων οι οποίες είναι στον πυρήνα της καθημερινότητας. Αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση ένα πρώτο εργαλείο προκειμένου να ακολουθήσουν όλοι οι δήμοι τον ψηφιακό μετασχηματισμό».
Όπως εξήγησε ο κ. Λιβάνιος, διαχωρίζεται σε δυο άξονες. «Ο πρώτος αφορά στο έργο των περίπου 90 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα αφορά τους 16 μεγαλύτερους δήμους που έχουν πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, συν τα Τρίκαλα που είναι ένας δήμος ηγέτης στον χώρο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Είναι θέμα λίγων ημερών να εκδοθεί η σχετική πρόσκληση για να προλάβουμε μέχρι το τέλος του 2021 προκειμένου να μπορέσουν οι δήμοι να ακολουθήσουν και να εκτελέσουν τα έργα».
Ειδικότερα, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι κάθε δήμος έχει στην διάθεσή του ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. «Αποδίδουμε ένα ποσό σε κάθε δήμο, ο οποίος έχει την δυνατότητα να επιλέξει μια σειρά δράσεων να τις προσαρμόσει στις ανάγκες του και να προχωρήσει στην δημοπράτηση του έργου».
Να αναφέρουμε ότι οι δράσεις αφορούν το σύνολο των λεγόμενων έξυπνων πόλεων, όπως έξυπνα συστήματα στάθμευσης, έξυπνη διαχείριση για τα ΑΜΕΑ, έξυπνοι σηματοδότες, ψηφιακή πλατφόρμα διαβούλευσης του προϋπολογισμού του δήμου που θα προϋποθέτει και τον ενεργό ρόλο των πολιτών, αισθητήρες ποιότητας νερού ή του αέρα κά. Ο κατάλογος με τις διαφορετικές δράσεις διαμορφώθηκε διότι «κάθε δήμος έχει τις δικές του ανάγκες, προτεραιότητες και το δικό του επίπεδο ψηφιακής ωρίμανσης. Παράλληλα, ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε και στον δεύτερο άξονα της πρωτοβουλίας του υπουργείου που αφορά τους υπόλοιπους 315 δήμους της χώρας. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης εντάσσουμε και ξεκινάμε να βγάλουμε μια πρόσκληση από το νέο ΕΣΠΑ η οποία θα είναι στην ίδια φιλοσοφία με του Ταμείου Ανάκαμψης. Καθένας από τους 315 δήμους με βάση τον πληθυσμό του θα έχει ένα ποσό στην διάθεσή του και θα έχει στην διάθεσή του αντίστοιχα μια σειρά από δράσεις, έργα που μπορούν να διαλέξουν». Ο κ. Λιβάνιος τόνισε την σπουδαιότητα της ταχύτητας, λέγοντας ότι «αυτό που θα κάνουμε τις επόμενες μέρες είναι να στείλουμε στην Κεντρική Ένωση των Δήμων Ελλάδας τον κατάλογο των δράσεων και να κάνουμε μια πρώτη προτεραιοποίηση από τους δήμους για να δούμε τι τους ενδιαφέρει περισσότερο ή ποιες άλλες προτάσεις έχουν». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι «η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη και του επιχειρηματία. Είναι αδιανόητο, δήμος λίγο πριν από το 2022 να μην έχει σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών ή να μην έχει σύστημα διαχείρισης εγγράφων και να πηγαίνουν κλητήρες από υπηρεσία σε υπηρεσία ή να μην υπάρχει μια στοιχειώδης υποδομή κυβερνοασφάλειας. Δεύτερος στόχος είναι η οικονομία στη λειτουργία των δήμων, να μπορούν να αξιοποιήσουν ανθρώπινο δυναμικό εκεί όπου θα είναι πραγματικά χρήσιμο».
Καταλήγοντας, ο κ. Λιβάνιος επεσήμανε ότι «έξυπνες πόλεις είναι το παρόν. Είναι αυτό που θα γίνει», ενώ υπογράμμισε το μεράκι είτε αφορά στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο για την εφαρμογή έργων με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.