Θέμα χρόνου ή μερικών μηνών είναι αρκετοί για να «γονατίσουν» τη μετοχή της ΔΕΗ όταν σήμερα το άστρο της λάμπει στο κυβερνητικό στερέωμα όπως και στο χρηματιστηριακό με την τιμή της, χθες να κλείνει 9,315 ευρώ ανά μετοχή.
Η πηγή του «κακού» είναι το Δημόσιο, το οποίο ως πελάτης της επιχείρησης «πνίγει» την εταιρεία καθώς οι ζημιές στη ΔΕΗ ήρθαν για να μείνουν με κύριο υπεύθυνο το ελληνικό Δημόσιο.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο αξιοποιεί η σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εφαρμόζει την έκπτωση του 30% στο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας όταν το κράτος προπληρώνει αντίστοιχες υπηρεσίες.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου προβλέπει ότι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών χορηγείται στη ΔΕΗ ΑΕ χρηματική προκαταβολή ύψους 694.300.000 ευρώ έναντι των συνολικών υποχρεώσεων για τη χρήση έτους 2022 για δαπάνη εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, στους οποίους μεταβιβάζονται πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών αυτοτελών πόρων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού.
Το ποσό της χρηματικής προκαταβολής προσδιορίστηκε με βάση το ύψος της αντίστοιχης συνολικής δαπάνης του προηγούμενου έτους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως βεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ, μειωμένο κατά το ποσό της έκπτωσης που αναλογεί στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εκπτώσεις της ΔΕΗ στο Δημόσιο
Η ΔΕΗ χορηγεί στο Ελληνικό Δημόσιο εκπτώσεις έναντι της χρηματικής προκαταβολής οι οποίες υπολογίζονται επί της αξίας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι φορείς χωρίς να συνυπολογίζονται οι ρήτρες αναπροσαρμογής.
Οι εκπτώσεις αναλύονται ως εξής:
30% έκπτωση ενέργειας σε όλες τις παροχές Χαμηλής Τάσης και
2% έκπτωση προπληρωμής και
2% έκπτωση συνέπειας για όλες τις παροχές Μέσης και Χαμηλής Τάσης.
Η ΔΕΗ θυσιάζει τα κέρδη της στον κακοπληρωτή το Δημόσιο
Η κυβερνητική απόφαση και το σχετικά μικρό κονδύλι που εντάσσει στο προϋπολογισμό του 2022 θα επιφέρει ζημιές στην επιχείρηση ενώ οι μεγαλοεπενδυτές που συμμετείχαν στην ΑΜΚ του 1,35 δισ ευρώ θα διαπιστώσουν ότι το κράτος είναι ανοιχτή «πληγή» για την εταιρεία.
Οι αριθμοί και οι υπολογισμοί για το ύψος των ζημιών που θα γράψει η ΔΕΗ έγιναν με αυτοσυγκράτηση.
Τα οικονομικά μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2021 όπως και του πρώτου τριμήνου του 2022 θα έχουν ενσωματώσει το υψηλό κόστος της ενέργειας, διευρύνοντας τις ζημιές της επιχείρησης.
Στην περίπτωση που συνεχιστεί η ανοδική πορεία της Mwh με την ίδια ένταση η ζημιά θα συνεχίζεται για τους επόμενους μήνες για την ιδιωτική επιχείρηση.
Πότε θα σταματήσει η οικονομική αιμορραγία της ΔΕΗ
Για τη ΔΕΗ οι ζημιές από το μεγάλο και ισχυρό πελάτης της θα σταματήσουν όταν η τιμή της Mwh διαμορφωθεί στα 80 ευρώ ενώ όταν υποχωρήσει κάτω από τα 80 ευρώ θα χάνει το Δημόσιο.
Ποια είναι η ζημιά της ΔΕΗ
Το κρατικό κονδύλι των 694.300.000 ευρώ και με δεδομένο ότι η χρέωση της Mwh για το Δημόσιο είναι στα 80 ευρώ, αποκαλύπτει, σύμφωνα με ειδικούς της ενέργειας , όταν μηνιαία κατανάλωση ενέργειας είναι 380.000 Mwh, οι ζημιές για τη ΔΕΗ τρέχουν κατά εκατομμύρια.
Όταν γνωρίζουμε ότι το κόστος της Mwh που βάζει από την τσέπη της η ΔΕΗ ο υπολογισμός των ζημιών γίνεται σχετικά εύκολη και προσέγγιση για τους χρηματιστηριακός αναλυτές που παρακολουθούν τη ΔΕΗ, είναι σχετικά εύκολη.
Πιο αναλυτικά όταν η μέση τιμή της Mwh το Νοέμβριο ήταν 252,32 ευρώ ,η ΔΕΗ έχει ένα έλλειμμα 172,32 ευρώ ανά Mwh για το ρεύμα που πουλάει στο Δημόσιο.
Η ζημιά της επιχείρησης του μήνα είναι 65.481.600 ευρώ, τον Οκτώβριο όταν η μέση τιμή ήταν στα 221,23 ευρώ ανά Mwh το έλλειμμα είναι 141,23 ευρώ ανά Mwh. Η ζημιά φτάνει τα 53.667.400 ευρώ.
Στο τελευταίο τρίμηνο η ΔΕΗ έχασε από το Δημόσιο 200 εκατ. ευρώ
Δηλαδή σε δύο μήνες οι ζημιές της ΔΕΗ ανέρχονται σε 119.149.000 ευρώ και προέρχονται από τον πελάτη της το Δημόσιο που πληρώνει την τιμή της Mwh κάτω του πραγματικού κόστους. Το Δεκέμβριο η επιχείρηση θα χάσει ακόμη 90 εκατ. ευρώ από το το Δημόσιο σε σχέση με τη τιμή που πληρώνει και ποιο είναι το πραγματικό κόστος.
Το Δημόσιο – καταναλωτής κόστισε στη ΔΕΗ πάνω από 300 εκατ. ευρώ
Οι ετήσιες φετινές ζημιές της ΔΕΗ με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 150 ευρώ ανά Mwh, η επιχείρηση θα χάσει 319.200.000 ευρώ από τον πελάτης της διότι δεν τιμολογεί στο πραγματικό κόστος.
Η ΔΕΗ θα έχει επίσης σημαντικές ζημιές και το 2022
Το πρώτο τρίμηνο η τιμή της Mwh λόγω και της Χειμερινής περιόδου θα παραμένει σταθερά πάνω από τα 300 ευρώ ενώ από τον Απρίλιο η βελτίωση του καιρού και η ηλιοφάνεια, χάρη στις ΑΠΕ θα συμβάλλουν στη μείωση της Mwh.
Το πιο θετικό σενάριο για τη ΔΕΗ θα είναι να η μέση τιμή της Mwh να κινηθεί στα επίπεδα του 2021 και η ζημιά να περιοριστεί στα 300 εκατ. ευρώ.
Έτσι το Δημόσιο ως καταναλωτής ενέργειας δεν πληρώνει το κόστος της πράσινης μετάβασης και το μεταφέρει στη ΔΕΗ.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η τιμή της Mwh υποχώρησε οριακά κατά 0,46% στα 326,94 ευρώ για τις σημερινές καταναλώσεις ενέργειας.