Η καινοτομία είναι μια φρέσκια μόδα στην ορολογία των Ελλήνων πολιτικών, αλλά οι μικροί και μεγάλοι εφευρέτες που εφαρμόζουν στην πράξη καινοτομίες, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, διαπιστώνουν ότι μπροστά τους ορθώνεται ένας τοίχος χωρίς …πόρτες και παράθυρα.
Το Economix.gr έδωσε το παρόν σε εκδήλωση της Ελβετικής Πρεσβείας που συμμετείχαν πέντε καινοτόμες προτάσεις με τους διαγωνιζόμενους να διεκδικούν το πρώτο βραβείο.
Η εφευρετικότητα των διαγωνιζόμενων ήταν εστιασμένη στην καθημερινότητα, υποβάλλοντας συγκεκριμένες λύσεις σε ζητήματα που απασχόλησαν τους ίδιους τους εφευρέτες.
Πέντε καινοτόμες ιδέες.
1) Έχει να κάνει με τον εγγονό και τον παππού και τη γιαγιά, όταν ο εγγονός θέλει καθημερινή επικοινωνία με τα αγαπημένα του πρόσωπα χωρίς η γιαγιά και ο παππούς να γνωρίζει ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το «The Pappous project», με επικεφαλής τον Ζήση Τζίφα δημιούργησε μια πλατφόρμα που σκοπεύει να αλλάξει την ζωή των ηλικιωμένων και των τεχνολογικά αναλφάβητων ατόμων, παρέχοντας ένα εύχρηστο interface που δεν απαιτεί γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών,
2) Ένα έξυπνο ραβδί για τους τυφλούς, το οποίο έχει ενσωματώσει τεχνολογία που κάνει εύκολη τη ζωή τους όταν περπατούν στο δρόμο… Το «The Blind Trust project», με επικεφαλής τον Αθανάσιο Μπάμπαλη, έχει στόχο την ανάπτυξη ενός έξυπνου ραβδιού για άτομα με δυσκολία όρασης.
3) Με το καυτό ζήτημα της δυσλεξίας ασχολήθηκε ο Κυριάκος Μιχαηλίδης , ο οποίος απέσπασε το πρώτο βραβείο από την Ελβετική Πρεσβεία .
Το «The Dyslexia project», στόχο έχει τη βελτίωση της αναγνωστικής κατανόησης των ατόμων με δυσλεξία για παιδιά του δημοτικού και τα εξοικειώνει με λέξεις που δεν μπορούν να διαβάσουν και να κατανοήσουν.
4) Η εμφάνιση του COVID 19 έβαλε σε εγρήγορση τον εμπνευστή και στη συνέχεια εφευρέτη να αντιμετωπίσει την παρουσία των μικροβίων σε κάθε επιφάνεια από το σπίτι και το γραφείο αλλά και σε νοσοκομεία.
Το «The Kleanproject», με επικεφαλής τον Νίκο Χρόνη, αναπτύσσει μια έξυπνη επιφάνεια που αυτοαπολυμαίνεται εξαλείφοντας έτσι την μετάδοση παθογόνων μικροοργανισμών με τη χρήση της νανοτεχνολογίας περιορίζοντας τις εστίες μόλυνσης μικροβίων.
5) Περίπου 30.000 είναι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσ στη χώρα μας για να επικοινωνήσουν, όταν οι δάσκαλοι της νοηματικής είναι λιγότεροι από 10. Η Αγγελική Κατσικολόγου και Δήμητρα Ανδρούτσου, που φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου τρέχουν μια εφαρμογή στο κινητό και σε tablet η οποία εξηγεί τη νοηματική γλώσσα στην γλώσσα μας.
Το «TheDragoman – Signs project», αναπτύσσει μία εφαρμογή για να μετατρέπει αυτόματα την ομιλία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.
Ο διαγωνισμός καινοτομίας “The New Now” της Ελβετικής Πρεσβείας στοχεύει στην ανάδειξη της πιο δημιουργικής ιδέας και στην επιβράβευση των ιδεών που θα αφήσουν θετικό κοινωνικό αποτύπωμα στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα.
Η πρωτοβουλία της Πρεσβείας ήταν Μάννα Εξ Ουρανού για τους διαγωνιζόμενους αφού κλήθηκαν για τρεις μήνες στην Ελβετία για να εξελίξουν τις καινοτόμες ιδέες τους. Ως συμπαράσταση είχαν 2000 άτομα προσωπικό που τους βοήθησαν να φέρουν σε πιο ρεαλιστική μορφή την καινοτόμο ιδέα τους.
Κλειστές οι πόρτες για την καινοτομία;
Στο περιθώριο της εκδήλωσης και σε συνομιλία με τους διαγωνιζόμενους, διαπιστώσαμε ότι η καινοτομία αναφέρεται συχνά από τους πολιτικούς αλλά πρακτικά στην Ελλάδα δεν βρίσκει υποστήριξη , όπως μας είπαν οι συμμετέχοντες. Χαρακτηριστική είναι η φράση ενός διαγωνιζόμενου, που μας ανέφερε ότι τέσσερα χρόνια αναζητούσε μία βοήθεια κάθε μορφής από την ιδιωτική πρωτοβουλία της εκπαίδευσης, αλλά έβρισκε κλειστές πόρτες. Η παρουσία του κράτους στα πρώτα βήματα αλλά και στα επόμενα είναι ανύπαρκτη για μία προσπάθεια υλοποίησης μιας πρωτοποριακής τεχνολογικής ιδέας. Ωστόσο πιο τυχεροί ένιωσαν οι συμμετέχοντες που ξεκίνησαν την δράση τους μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Κάποιες ελπίδες διατυπώνονται για το νομοσχέδιο Καινοτομίας (spin Off) που έφερε πρόσφατα στη Βουλή το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφήνει πολλές πρωτοβουλίες στην εκπαιδευτική κοινότητα.