HUAWEI
Πηγή Εικόνας: Gerd Altmann from Pixabay

Με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και τη Huawei επισημοποιείται πλέον η συμμετοχή του Πανεπιστημίου στο διεθνές πρόγραμμα Huawei ICT Academy.

Η συνεργασία οριστικοποιήθηκε, χθες, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Συγκλήτου, με την υπογραφή του συμφώνου ανάμεσα στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρο Θεοδουλίδη και τον επικεφαλής της Huawei/South Balkan Region, Chen Qingwei.

«Προσβλέπουμε σε συνεργασίες όχι μόνο με τη Ηuawei, αλλά και με άλλες εταιρείες τεχνολογίας, προκειμένου να ενισχυθεί η μεταφορά τεχνογνωσίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας», σημείωσε ο πρύτανης του ΠΔΜ, επισημαίνοντας ότι αυτή η συνεργασία εντάσσεται «στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που διακατέχει το ίδρυμα» ενόψει μάλιστα και της απολιγνιτοποίησης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πρόσθεσε δε, ότι «συζητήσαμε με τον εταίρο μας τα άμεσα σχέδια του Πανεπιστημίου με τη δημιουργία πόλου καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στις νέες εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης» και ότι από την αμοιβαία συνεργασία «φιλοδοξούμε να φιλοξενήσουμε στο άμεσο μέλλον και Κινέζους φοιτητές στο πανεπιστήμιό μας», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά του, ο Chen Qingwei τόνισε ότι «η Huawei είναι παγκόσμιος ηγέτης και πάροχος υποδομών και έξυπνων συσκευών Τεχνολογίας Πληροφοριών & Επικοινωνιών (ICT) και ότι παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών, τεχνολογίες πληροφοριών, έξυπνες συσκευές και υπηρεσίες cloud».

Σημείωσε ότι «το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, είναι ένα από τα πρώτα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην Ελλάδα, με τα οποία η Huawei αναπτύσσει συνεργασία» και ένας από τους άμεσους στόχους αυτής της συνεργασίας είναι «να γεφυρωθεί το κενό ανάμεσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την βιομηχανία», ενώ επισήμανε πως «με τη λειτουργία της της ICT Academy, η εταιρεία στοχεύει στην από κοινού καλλιέργεια ταλέντων στον χώρο των ICT συνεργασιών».

Μέσω της Ακαδημίας, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα, ενώ η εκπαίδευση παρέχεται χωρίς κόστος και αφορά εξειδικευμένους και αναπτυσσόμενους τομείς που σχετίζονται με αντικείμενα σπουδών του Πανεπιστημίου, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), το Internet of Things (ΙοΤ), οι Υποδομές Cloud Computing, η Διαχείριση Big Data, τα Ασύρματα Δίκτυα, η Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων, οι Τεχνολογίες 5G, και οι Επικοινωνίες Δεδομένων, Routing and Switching).

Επιπλέον, οι φοιτητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς, που διοργανώνονται κάθε χρόνο από τη Huawei, διεκδικώντας αντίστοιχες διακρίσεις και υποτροφίες.

Το εν λόγω πρόγραμμα πραγματοποιείται μέσω του Εργαστηρίου Δικτύων και Προηγμένων Υπηρεσιών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ), υπό τη διεύθυνση της Αν. Καθηγήτριας Μαλαματής Λούτα.