Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι έξι στους δέκα πλειστηριασμούς του Νοεμβρίου, που ματαιώθηκαν λόγω απουσίας αγοραστών, πραγματοποιήθηκαν μέσα από την πλατφόρμα e–action.gr και διαχειρίζεται ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου.

Τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε μόνο αισιοδοξία δεν αποπνέουν παρότι στελέχη της αγοράς και επιλεγμένες εκθέσεις φορέων διατυπώνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την κτηματαγορά μετά από 10 χρόνια συνεχόμενης πτώσης των τιμών των ακινήτων.

Τον Νοέμβριο του 2021 έγιναν 296 πλειστηριασμοί και αφορούσαν, κατοικίες, ξενοδοχεία και αγροτεμάχια, με τους συμβολαιογράφους να διαπιστώνουν στην πράξη ότι το ενδιαφέρον είναι μηδαμινό από τους επαγγελματίες της αγοράς, οι οποίοι να σημειωθεί έχουν αντιμετωπίσει τους ηθικούς δισταγμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων δανειοληπτών που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους.

 

Συγκεκριμένα, από τους 296 πλειστηριασμούς οι 173 ματαιώθηκαν διότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από επενδυτές ή αγοραστές με την ιδιότητα του φυσικού προσώπου.

 

Η έρευνα εντόπισε επιλεκτικές εμφανίσεις αγοραστών σε κατοικίες σε «καλές» περιοχές της Αττικής και ορισμένα ξενοδοχεία όπως και οικόπεδα στην περιοχή της πρωτεύουσας.

 

Οι 3 στους 10 πλειστηριασμούς αναβλήθηκαν χωρίς να είναι γνωστός ο λόγος ματαίωσης της διαδικασίας. Περισσότεροι από 160 πλειστηριασμοί του περασμένου Νοεμβρίου αναβλήθηκαν και γνωστοποιήθηκαν ως αναστολή.

 

Σύμφωνα με συμβολαιογράφους, η αναστολή συνδέεται περισσότερο με διακανονισμό της οφειλής της τελευταίας στιγμής.

 

Ο επισπεύδων έλαβε εγγυήσεις από τον οφειλέτη ότι θα εξοφλήσει την οφειλή και ο χρόνος επιβεβαίωσης του διακανονισμού, επισημοποιείται σε διάστημα 15 ημερών με τον οφειλέτη να εμφανίζει χρήματα για την υλοποίηση της συμφωνίας.

 

Οι πλειστηριασμοί που έγιναν μετρούνται με τα δάχτυλα τους ενός χεριού.

 

Αλιεύσαμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας μιας κατοικίας στην Κηφισιά εμβαδού 87 τετραγωνικών μέτρων προς 382.100 ευρώ , δηλαδή το τ.μ. αποτιμήθηκε προς 4.391 ευρώ. Κατοικία που ανήκε σε Ο.Ε συνολικού εμβαδού 487 τ.μ μεταβιβάστηκε προς 280.000 ευρώ στην περιοχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης. Στην περίπτωση αυτή το κόστος ανά τ.μ διαμορφώθηκε προς 579,9 ευρώ.

 

Ξενοδοχειακή μονάδα στη Σκιάθο συνολικής έκτασης 1.100 τ.μ. πωλήθηκε προς 1.300.000 ευρώ. Ο αγοραστής κατέβαλε 1.181 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

 

Κατοικία στην Αλίμου εμβαδού 300 τ.μ. πωλήθηκε προς 162.000. Η συναλλαγή θεωρείται αρκετά χαμηλή αφού το κόστος ανά τ.μ. διαμορφώθηκε μόλις σε 540 ευρώ.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αγοραστές ακινήτων από πλειστηριασμούς δεν έχουν σαφή εικόνα τι αγοράζουν και βεβαίως δεν γνωρίζουν το πραγματικό κόστος επισκευής του ακινήτου.

 

Την ίδια στιγμή, η κτηματαγορά δείχνει σημάδια αφύπνισης αλλά ακόμη δεν εμφανίζονται σημαντικά στοιχεία που να ενισχύουν την ανοδική τάση.

 

Ακόμη και στελέχη τραπεζών που έχουν γνωρίσει για τα καλά την περίοδο των Μνημονίων διαπιστώνουν μια μικρή ανάκαμψη, η οποία προέρχεται από το γεγονός ότι σταμάτησαν να κάνουν συμφωνίες πώλησης με Fund και προτιμούν ανοιχτές διαδικασίες πώλησης με την ελπίδα να εμφανιστούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για να εισπράξουν κάτι παραπάνω από την τιμή εκκίνησης του ακινήτου.

 

Πάντως, η Τράπεζα της Ελλάδος διαπιστώνει ότι με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα, εκτιμάται ότι το β΄ τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 4,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.

 

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α τρίμηνο του 2021 η αντίστοιχη αύξηση διαμορφώθηκε στο 3,5%, ενώ για το σύνολο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,4%.

 

Τα στοιχεία από την πλατφόρμα e-action .gr δεν επιβεβαιώνουν την ανοδική κίνηση, ενώ οι σποραδικές αγορές αποτελούν μια ισχνή μειοψηφία όταν η πλειοψηφία των πλειστηριασμών ματαιώθηκαν λόγω απουσίας αγοραστών.