Η καινοτομία στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο του διαδικτυακού συνεδρίου του ΣΕΒ. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών φιλοξενεί μεταξύ άλλων εκπροσώπους τεχνολογικών και φαρμακευτικών εταιρειών, επικεφαλής τεχνολογικών ινστιτούτων και διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών. Στο συνέδριο με τίτλο «Επανευφευρίσκοντας την Ελλάδα, μέσα από επενδύσεις στην καινοτομία» συζητείται τι έχει επιτύχει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια και τι χρειάζεται να κάνει, για να εναρμονιστεί με τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η Ελλάδα ήταν λίγο-πολύ απούσα από τον τομέα της καινοτομίας και τεχνολογίας για δεκαετίες. Πριν έξι χρόνια “ξυπνήσαμε” και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έγινε μεγάλη πρόοδος. Θα έλεγα κάναμε σε σπριντ αυτό που άλλες χώρες κάνουν για χρόνια. Τα αποτελέσματα τώρα είναι αρκετά ορατά. Η αγορά από εκεί που δεν υπήρχε πριν πέντε χρόνια τώρα φτάνει στα 7 δισ. ευρώ η αξία των επιχειρήσεων», τόνισε μέλος του Δ.Σ του ΣΕΒ και συμ-πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας, Μάρκος Βερέμης.

Η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ ιδρύθηκε το 2017 με σκοπό να προάγει την ανάπτυξη της επιχειρηματικής καινοτομίας και να αναπτύξει ένα περιβάλλον για τις μεγάλες ξένες εταιρείες προκειμένου να εδραιώσουν ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα. Τα πεδία των συζητήσεων του σημερινού συνεδρίου εξειδικεύονται στην προσέκλυση των επενδύσεων, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τις ευκαιρίες στην αγορά βιοτεχνολογικών φαρμάκων και την πράσινη τεχνολογία.

«Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι, είμαστε όλοι θετικοί. Αυτό που ήταν ένα ενδιαφέρον, αλλά ήσσονος σημασίας θέμα έχει γίνει τώρα προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο τομέας (της καινοτομίας) οδεύει στο να αντιπροσωπεύει το 10% του εγχώριου ΑΕΠ. Έχουμε κάνει πρόοδο όμως ακόμα είμαστε αρκετά πίσω. Σε ποιες περιοχές είμαστε πίσω; ‘Αμα κοιτάξετε τις είκοσι πιο πολύτιμες επιχειρήσεις αυτές τις μέρες, είναι εταιρείες τεχνολογίας. Στην Ελλάδα καμία από τις είκοσι πρώτες επιχειρήσεις δεν είναι εταιρεία τεχνολογίας», συμπλήρωσε ο Μ. Βερέμης.

Οι δράσεις καινοτομίας του ΣΕΒ συνοψίζονται σε πέντε πυλώνες:

1ος ενδυνάμωση της καινοτόμου δυνατότητας του ιδιωτικού τομέα

2ος αύξηση της επέκτασης καινοτόμων εταιρειών σε ξένες αγορές

3ος συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα

4ος προσέκλυση προσωπικού για να δουλέψει στην Ελλάδα σε νεοφυείς επιχειρήσεις

5ος εξέταση παραγόντων επενδυτικών αποφάσεων

«Μέχρι στιγμής 4.500 Έλληνες της διασποράς ακολουθούν την πρωτοβουλία μας και 850 από αυτούς έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Αυτές οι υπηρεσίες αφορούν τη συμβουλευτική, αναβάθμιση των επιχειρήσεων σε δικτύωση και πληροφορίες και την ανάπτυξη σε ξένες αγορές. Ο ΣΕΒ έχει γίνει το σπίτι για νεοφυείς επιχειρήσεις», τόνισε ο συμ-πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας, Κωνσταντίνος Κόκκαλης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου περίπου 1.000 νέοι από όλο τον κόσμο έχουν υποβάλει αίτηση για εργασία σε ελληνικές startups. «Έχουμε θέσει ως στόχο έως το 2025 να έχουμε ένα οικοσύστημα κεφαλαιοποίησης πάνω από 10 δισ. ευρώ και να δημιουργήσουμε 50.000 επιπλέον θέσεις εργασίας», συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Κόκκαλης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η Ελλάδα είναι ένα από τα μεγαλύτερα success stories. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις χώρες στις οποίες λειτουργούμε, να τους ανοίξουμε το μέλλον σε σχέση με τις ευκαιρίες. Έχουμε συγκεκριμένα σχέδια και προβλέψεις ώστε να βοηθήσουμε την ελληνική κοινωνία να προοδεύσει» τόνισε ο πρόεδρος της Microsoft για στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, Φιλίπ Ρογκ.