Βήμα-βήμα υλοποιείται ο σχεδιασμός του δήμου Χαλανδρίου για την ένταξη του αρχαίου Υδραγωγείου μέσα στην καθημερινότητα των δημοτών κι έτσι να αποτελέσει «ζωντανό» στοιχείο της πόλης. Το Αδριάνειο Υδραγωγείο κατασκευάστηκε τον 2ο μ.Χ. αιώνα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, με στόχο την ύδρευση της Αθήνας από τα βρόχινα νερά της Πεντέλης και της Πάρνηθας. Στο Χαλάνδρι η επαναλειτουργία του 19 αιώνες μετά, ξεκίνησε ως όραμα και καταλήγει στο να γίνει πράξη, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CULTURAL H.ID.RA.N.T.
Πλέον ετοιμάζεται να λειτουργήσει και πάλι, μέσω αρδευτικού δικτύου, αλλά και μιας μεγάλης ανάπλασης, που θα συνοδεύσει την υδραυλική εγκατάσταση και θα συνδέει με πεζόδρομο το μνημείο, με τη Ρεματιά Χαλανδρίου και το κέντρο της πόλης. Αυτό το φιλόδοξο και τολμηρό σχέδιο, το οποίο είχε πρωτοπαρουσιάσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τον περασμένο Φεβρουάριο, περιλαμβάνει και τη δημιουργία αρδευτικού δικτύου μέσα στην αστική περιοχή, καθώς θα οργανωθούν δύο αντλιοστάσια με σκοπό να καταστεί παραγωγικό το Υδραγωγείο και προσβάσιμο στους κατοίκους το μη πόσιμο νερό του. Από τα δύο σημεία υδροληψίας θα γεμίζουν και οι υδροφόρες που θα μεταφέρουν νερό σε πιο απομακρυσμένες γειτονιές της πόλης, οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν θα έχουν απευθείας πρόσβαση.
«Η ιδέα ήταν να μην αναδείξουμε το Αδριάνειο Υδραγωγείο μόνο ως ένα μνημείο, αλλά να το κάνουμε παραγωγικό και να συμμετέχει μέσα στην πόλη. Έτσι, απέκτησε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ήταν μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα προσέγγιση», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κώστας Γερολυμάτος.
Ήδη τα πρώτα βήματα έχουν πραγματοποιηθεί και πέρα όλων των άλλων, θεσπίστηκε τον Σεπτέμβριο κι ένα πολυμορφικό και διαδραστικό Φεστιβάλ για το νερό και την πόλη, ενώ παράλληλα ο δήμος συγκεντρώνει και ψηφιοποιεί πολιτιστικό υλικό και αρχεία σχετικά με το Αδριάνειο Υδραγωγείο.
Τώρα ήρθε η σειρά για την κατασκευή του πρώτου δικτύου στη χώρα αποκλειστικά μη πόσιμου νερού, στο οποίο προχωρά πλέον η ΕΥΔΑΠ σε συνεργασία με τον δήμο Χαλανδρίου και η διαδρομή που θα ακολουθήσει ήδη οριστικοποιήθηκε, με αποτέλεσμα το νερό που κυλάει μέσα στο Αδριάνειο Υδραγωγείο να ξαναγίνει προσβάσιμο για τους κατοίκους και για τις ποτιστικές και άλλες ανάγκες τους. Γεγονός που θα συμβάλει και στην οικονομία του πόσιμου νερού, αφού δεν θα χρειάζεται πλέον η κατανάλωση και η σπατάλη του για μη πόσιμες χρήσεις.
Ουσιαστικά το δίκτυο αξιοποιεί εκ νέου τις ανεκμετάλλευτες ποσότητες νερού που έρρεαν στο εγκαταλειμμένο ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Το νερό αυτό, προερχόμενο από υδρομάστευση, επαναχρησιμοποιείται με μία λογική κυκλικής οικονομίας, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση πολύτιμου πόσιμου νερού και ενέργειας.
Το έργο αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη και έχει συνολικό μήκος 4 χλμ. Το ένα τμήμα αφορά την περιοχή του Συνοικισμού. Ξεκινώντας από το φρεάτιο 102 του Αδριάνειου και την δεξαμενή στην οδό Ελ Αλαμέιν, ξεδιπλώνεται από την μια μεριά κατά μήκος της Ρεματιάς και από την άλλη μέχρι την Ριζάρειο Σχολή.
Το δεύτερο τμήμα του δικτύου με εκκίνηση το φρεάτιο 85 του Αδριάνειου, διατρέχει την οδό Εθνικής Αντιστάσεως μέχρι το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας. Και στα δύο τμήματα υπάρχουν διακλαδώσεις και εντάσσονται σ’ έναν γενικότερο σχεδιασμό επέκτασης του δικτύου μη πόσιμου νερού στο Χαλάνδρι, αλλά και κατά μήκος του Αδριάνειου Υδραγωγείου στο σύνολό του.
Αυτό σημαίνει πως οι δημότες που κατοικούν κοντά στο υπόγειο δίκτυο και επιθυμούν να συνδεθούν, θα μπορούν να προμηθεύονται απευθείας το μη πόσιμο νερό για τις διάφορες ανάγκες, όπως είναι το πότισμα. Για τους κατοίκους που δεν κατοικούν κοντά, ο δήμος θα αναλάβει τη διανομή του μη πόσιμου νερού με υδροφόρες.
«Δημιουργούμε πλέον μια απευθείας σχέση του Αδριάνειου Υδραγωγείου με τους πολίτες και όχι απλώς ένα μαυσωλείο ή ένα μουσείο», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Γερολυμάτος. «Εφ’ όσον υπήρχε νερό, εμείς θελήσαμε να το πάρουμε και να το διανείμουμε στους κατοίκους. Αυτό θα γίνει με δύο τρόπους. Ο πρώτος για όσους συνδεθούν απ’ ευθείας με το δίκτυο και ο δεύτερος με υδροφόρες, ώστε να μεταφέρουμε εμείς το νερό σε περιοχές που δεν βρίσκονται κοντά. Σχεδιάζουμε λοιπόν αυτά τα δύο δίκτυα».
Ο αντιδήμαρχος Χαλανδρίου αναφέρει και μια επιπλέον παράμετρο: «Εμείς θα ζητήσουμε από τους κατοίκους που θα συμμετάσχουν και θα πάρουν νερό, να το διαχειριστούν μετά το πέρας του έργου. Η διαχείριση, η επέκταση και η συντήρηση θα είναι δική τους υπόθεση, με την εποπτεία φυσικά της ΕΥΔΑΠ και υπό την αιγίδα του δήμου. Αυτό είναι κάτι που το συναντάς συχνά στο εξωτερικό, όμως για την Ελλάδα είναι πρωτοπόρο».
Σχετικά με δυσκολίες που ενδεχομένως να έχουν παρουσιαστεί ο κ. Γερολυμάτος λέει: «Όλες οι απόπειρες που κάναμε στην αρχή του χρόνου και όλες οι προσπάθειές μας ήταν δύσκολες να γίνουν και λόγω της πανδημίας. Θεωρώ πως τώρα πλέον οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες για να προχωρήσει και να βρει την ανταπόκριση από τον κόσμο».
Τέλος, στην ανάπτυξη του προγράμματος συμμετέχουν και σχολεία με διάφορους ρόλους, είτε σχεδιάζοντας τα ίδια τα παιδιά τους χώρους που θα αναπλαστούν γύρω από το σχολείο τους και θα ποτιστούν από το Αδριάνειο Υδραγωγείο, είτε με εργαστήρια συμμετοχικού σχεδιασμού. Ήδη μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου σχεδίασαν τη δεξαμενή τους, φροντίζοντας να προσθέσουν και αρκετό πράσινο γύρω της.
«Είναι τμήμα του έργου οι μαθητές της πόλης μας και η συμμετοχή των σχολείων. Τα παιδιά σχεδίασαν το ορατό μέρος του δικτύου για το σχολείο τους. Σύντομα θα δημοπρατηθεί», καταλήγει ο αντιδήμαρχος Χαλανδρίου.