Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τα «ΘΑ» κάνει ενεργειακή πολιτική η κυβέρνηση, αφού δεν έχει την οικονομική ευρωστία να πιστώσει τους προμηθευτές ενέργειας την κρατική χρηματοδότηση που ανέρχεται σε 620 εκατ. ευρώ για τους μήνες από Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα αποκαλύπτει ότι οι εταιρείες θα αναλάβουν το κόστος, καθώς η προκαταβολή που έλαβαν δεν ανταποκρίνεται στη κρατική δαπάνη που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ.

Στη λίστα είναι 18 προμηθευτές, οι οποίοι καλούνται να πιστώσουν τα 39 ευρώ στα νοικοκυριά για τις καταναλώσεις μέχρι 300 kwh ανά μήνα, με την προοπτική όμως να πληρωθούν στις αρχές του 2023.

Πρόκειται για μια ακόμη ελληνική κυβερνητική πατέντα που υπόσχεται χρήματα μετά από 14 μήνες, χωρίς να προβλέπει ρήτρα επιτοκίου, όπως κάνει το Δημόσιο όταν δεν πληρώνει ο φορολογούμενος τις υποχρεώσεις

Με βάση την ΚΥΑ  «οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας διαθέτουν τα στοιχεία αυτών των λογαριασμών (ποσό ανά παροχή δικαιούχου καταναλωτή), σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, εφόσον αυτά ζητηθούν από το ΥΠΕΝ, τη ΡΑΕ ή τον αρμόδιο διαχειριστή δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να επαναληφθεί μέχρι την 15η Ιανουαρίου 2023, συμπεριλαμβάνοντας και τις τυχόν διορθώσεις συμπληρώσεις που θα έχουν προκύψει με βάση τα αναφερόμενα στην παρ 3 και 4 του παρόντος

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, το υπόλοιπο της κρατικής ενίσχυσης για την αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ καθώς η κάθε μία εταιρεία θα πρέπει να αξιοποιήσει τα δικά της χρήματα για να χρηματοδοτήσει τα νοικοκυριά.

Το βάρος της πολιτικής με τα «ΘΑ» πέφτει στη ΔΕΗ και στις μικρότερες εταιρείες που δεν έχουν ανεξάντλητη ρευστότητα. Θα πρέπει να αναζητήσουν τραπεζικό δανεισμό, πληρώνοντας τόκο για να μην αφήσουν τους πελάτες τους χωρίς την κρατική χρηματοδότηση .

Οι προμηθευτές με μερίδια αγοράς κάτω του 4% θα πρέπει να βάλουν από την τσέπη του τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ για να ισχύσει στην πράξη επιδότηση των λογαριασμών. Η ΔΕΗ  με μερίδιο αγοράς στο 67,098% στα νοικοκυριά με χαμηλή τάση και στην κατηγορία του ΚΟΤ στο 82,773%.

Τα υψηλά ποσοστά μεταφράζονται σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά και στο ΚΟΤ εκτιμάται έχει περίπου 450.000 καταναλωτές  όταν στο σύνολο τους ανέρχονται σε  550.000 καταναλωτές. Η ΔΕΗ θα πρέπει να βάλει τουλάχιστον 130 εκατ. ευρώ, τα οποία προφανώς έχει, αλλά θα τα εισπράξει μετά από ένα  χρόνο.