Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2022. Το ειδικό σχέδιο παρουσιάστηκε σήμερα στους επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης σε συνάντηση εργασίας, στην έδρα της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ σ’ αυτό το στάδιο θα αποτυπωθούν τα σχόλια και οι προτάσεις τόσο των φορέων της Θεσσαλονίκης, όσο και των πολιτών, προκειμένου στη συνέχεια, έπειτα από αξιολόγηση, να προκύψει το τελικό σχέδιο προς έγκριση.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας που συγκάλεσε τη σύσκεψη, επισήμανε ότι το περιεχόμενο και οι προτάσεις της μελέτης έχουν προκύψει έπειτα από πολλή και μεθοδική δουλειά τόσο των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και των Δήμων, όσο και του αναδόχου. Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Πάρις Μπίλλιας, αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, που όπως είπε, μετά τη δημόσια διαβούλευση προβλέπει τον Φεβρουάριο του 2022 το τελικό σχέδιο, τον Μάρτιο την έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τον Απρίλιο την έγκριση του σχεδίου από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Αμέσως μετά προβλέπεται η προώθηση του σχεδίου στη Διεύθυνση Νομοθετικού Έργου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και στα τέλη του 2022 η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι το έργο θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα, το νέο σύγχρονο brand name της Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε ότι θα συνδέσει την πόλη με τη θάλασσα και εκτίμησε ότι «μόλις έχουμε και την οριστική του έγκριση, η διαδικασία αδειοδοτήσεων για τις παρεμβάσεις που θα προβλέπονται σε όλο το μήκος των 40 χιλιομέτρων του παραλιακού μετώπου και στους επτά Δήμους θα είναι και γρήγορη και απλή». Στους στόχους του σχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία συνεχόμενης παράκτιας ζώνης αναψυχής και άξονα περιπάτου, η απρόσκοπτη μετακίνηση με ποδήλατο εντός αυτής της ζώνης, η κατάργηση της ασυνέχειας και η ενοποίηση των ιστορικών τόπων με τα νέα τοπόσημα αναφοράς της πόλης. Παράλληλα, όπως είπε, το σχέδιο είναι το πιο ουσιαστικό βήμα για να ωριμάσουν γρήγορα και να υλοποιηθούν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις όπως η περιβαλλοντική αναβάθμιση στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου, η εξυγίανση και ανάπλαση της περιοχής του Δενδροποτάμου, η δημιουργία Μητροπολιτικού Δυτικού Πάρκου στο χώρο του παλιού εμπορευματικού σταθμού και η δημιουργία περιπατητικού άξονα από το νέο Μουσείο Ολοκαυτώματος έως την Πλατεία Ελευθερίας.
Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου χαρακτήρισε ακατέργαστο διαμάντι το παραλιακό μέτωπο ενώ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε ευτυχής για τη συνεργασία των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης για την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου και για να αποκτήσει η πόλη αυτό το άνοιγμα στη θάλασσα. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης έκανε λόγο για μια σημαντική συνολική προσπάθεια να μελετηθεί και να αξιοποιηθεί όλο το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, κάτι που, όπως είπε, δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμαρχοι Δέλτα, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Θέρμης και Θερμαϊκού καθώς και ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.