Αιολικό πάρκο
Αιολικό πάρκοΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το 15% της παραγόμενης ενέργειας  από αιολική ενέργεια  «χάνεται»  στη χώρα μας μέσα  στο ορυμαγδό των αρνητικών ειδήσεων για τα ορυκτά καύσιμα (λιγνίτη και φυσικό αέριο) όταν η προσφερόμενη τιμή ανά Mwh είναι φθηνότερη τέσσερις  φορές από το λιγνίτη και το αέριο και διαμορφώνεται σε 50 ευρώ ανά Mwh, όταν οι καταναλωτές μόνο για αύριο θα πληρώσουν την Mwh προς 254 ,33 ευρώ, που αποτελεί νέο ρεκόρ για την εγχώρια αγορά.

Η διοίκηση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου για τις υψηλές τιμές ενέργειας, όταν η αιολική ενέργεια είναι μία καλή και φθηνή λύση, ενοχοποιώντας τα  ορυκτά καύσιμα για την άνοδο της τιμής της Mwh, σημειώνοντας ότι πρόκειται για διεθνείς και γεωπολιτικές συνθήκες.

Να σημειωθεί ότι το νέο ρεκόρ  στην τιμή της Mwh προήλθε κυρίως από τη γερμανική ΡΑΕ που δεν έδωσε έγκριση στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τη Ρωσία στη Γερμανία με αποτέλεσμα να πυροδοτήσει την άνοδο  των τιμών του φυσικού αερίου έως  10% στα προθεσμιακά συμβόλαια των επόμενων μηνών .

Οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί, με τη spot να έχει ανέλθει στα 87,75 ευρώ/MWh με υψηλό ημέρας τα 89,5 και τα προθεσμιακά συμβόλαια Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου να κινούνται με άνοδο 9,7% και 9,8% αντίστοιχα στα 87,90 και 87,60 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Ο γενικός διευθυντής του ΕΛΕΤΕΑΝ  κ Παναγιώτης  Παπασταματίου ανέφερε  ότι η χρήση  της αιολικής ενέργειας μείωσε  το κόστος της ενέργειας κατά  53 εκατ. ευρώ  το 2017 ενώ δεν ήταν σε θέση να δώσει στοιχεία για τη φετινή χρονιά που το κόστος της ενέργειας  καίει τα νοικοκυριά.

Η διοίκηση του ΕΛΕΤΕΑΝ πρότεινε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να υιοθετήσει  παλαιότερη πρόταση και να εντάξει το ΕΤΜΕΑΡ στο ανταγωνιστικό κόστος του ρεύματος .

Στη συγκεκριμένη πρόταση διαφωνεί η ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί  τη βιομηχανία.

Η εκδήλωση ανέδειξε την αναγκαιότητα της χρήσης αιολικών πάρκων  διότι προσφέρει  ενέργεια στα 50 ευρώ ανα Mwh όταν οι βασικοί συντελεστές παροχής ενέργειας  από ορυκτά καύσιμα εκτοξεύουν την τιμή στα ύψη.

Ο κ. Παπασταματίου μίλησε για την αναγκαιότητα αποθήκευσης της ενέργειας, για την ύπαρξη διμερών συμβολαίων πώλησης φθηνής ενέργειας σε πελάτες όπως είναι η βιομηχανία.

Οι προτάσεις πολιτικής του ΕΛΕΤΑΕΝ

Για να αποφευχθούν παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί και η ΕΛΕΤΑΕΝ καταθέτει σήμερα 4 προτάσεις για το σκοπό αυτό:

1. Ολοκλήρωση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων για τη λειτουργία των νέων ανταγωνιστικών αγορών, με τελικά ωφελημένο τον καταναλωτή.

2. Εδώ και πολλά χρόνια η ΕΛΕΤΑΕΝ, όπως και άλλοι φορείς του κλάδου των ΑΠΕ, υποστηρίζουν την ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο κόστος των Προμηθευτών και το ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ρεύματος. Αν αυτό είχε συμβεί, το όφελος από τις φτηνές Α.Π.Ε. θα περνούσε αυτόματα στους καταναλωτές μέσω του ανταγωνισμού στην λιανική αγορά χωρίς να χρειάζονται κρατικές παρεμβάσεις. Από την άλλη πλευρά, οι ίδιες οι Α.Π.Ε. θα απαλλάσσονταν από τον ρυθμιστικό κίνδυνο των χαμηλών πόρων του ΕΛΑΠΕ, που πλέον δεν θα εξαρτιόταν από κρατικές αποφάσεις αλλά από την ίδια την αγορά.

3. Ριζική απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου των ΑΠΕ και των δικτύων. Κάθε προτεινόμενο σχέδιο πρέπει να λαμβάνει οριστική απάντηση, θετική ή αρνητική, σε εύλογο χρόνο, που κατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 έτη.

4. Ολοκλήρωση των θεσμικών και τεχνικών παρεμβάσεων για τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας, την προώθηση της ενεργούς διαχείρισης ζήτησης από τους καταναλωτές, της αποθήκευσης και των θαλάσσιων αιολικών πάρκων μαζί με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διεθνών διασυνδέσεων.