Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τείχος προστασίας για τη φέτα ως προϊόν Π.Ο.Π σήκωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό Δήμητρα (ΕΛΓΟ ΔΉΜΗΤΡΑ), με την απόφαση τους να τερματίσουν τη δραστηριότητα της γαλακτοβιομηχανία LA FARM για την παραγωγή φέτας διότι εντοπίστηκε να πουλά φέτα με αγελαδινό γάλα σε εγχώριο σούπερ μάρκετ.

Η σχετική έρευνα έγινε από το Γενικό Χημείο του κράτους που επιβεβαίωσετη νόθευση της φέτας. Η απόφαση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ είναι πρωτόγνωρη και πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση των τελευταίων 20 ετών που μία εταιρεία χάνει τη άδεια  του τυροκομείου για την παραγωγή φέτας.

Στελέχη της αγοράς  καλωσορίζουν την απόφαση που ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη  καθώς όπως λένε η νόθευση της ελληνικής φέτας από εγχώριους  παραγωγούς είχε πάρει  ανησυχητικές διαστάσεις. Η απόφαση να αποτελέσει ένα μήνυμα  προς τους παραβάτες  που με τις ενέργειες τους καταστρέφουν το εθνικό μας προϊόν.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας κ Βιτάλης  χαρακτηρίζει  τη φέτα  ως  ο «λευκός χρυσός» για τη χώρα μας. Υποστηρίζει ότι η σχετική απόφαση δημιουργεί αισιοδοξία στην πλειοψηφία των τυροκομείων και συμβάλλει στην εξυγίανση του κλάδου,  ενώ μία μικρή μερίδα  κερδοσκοπεί σε βάρος του εθνικού μας προϊόντος.

Η ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ  έστειλε ηχηρό μήνυμα σε όσους περνά  από το μυαλό να νοθεύουν το πολύτιμο προϊόν μας στις διεθνείς αγορές.

Η LA FARM Α.Ε του κ Βαγγέλη Πλεξίδα  έκανε συμβόλαια και  με ελληνικές αλυσίδες  σουπερ  μάρκετ για να τους παρέχει «φέτα» με την ονομασία «Πίνδος». Επίσης είχε τη  δυνατότητα να παράγει φέτα PL ( ανώνυμη ετικέτα)  για εγχώριες αλυσίδες τροφίμων .  Βέβαια οι  αλυσίδες σουπερ μάρκετ έδινα  εμπιστοσύνη  στην εταιρεία του  κ Βαγγέλη  Πλεξίδα διότι ήταν στο Μητρώο Πιστοποιημένων Επιχειρήσεων, για τη δραστηριότητα της παραγωγής και συσκευασίας με σκοπό την εμπορία, του προϊόντος «ΦΕΤΑ Π.Ο.Π»  Όμως  ορισμένα  εγχώρια σουπερ μάρκετ είχαν υποβαθμίσει τους ποιοτικούς ελέγχους με αποτέλεσμα η εταιρεία La Farm να πουλάει φέτα με αγελαδινό γάλα σε ποσοστό 100% μειώνοντας την τιμή πώλησης του προϊόντος , η οποία όμως συγκρίνονταν με την πραγματική φέτα ΠΟΠ.

Ακόμη χρησιμοποιούσε και άλλες χημικές προσμίξεις για να δίνει  χρώμα στη  νοθευμένη φέτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες η αλυσίδα Σκλαβενίτης δεν επέτρεπε στη La Farm ούτε  από το απέναντι  πεζοδρόμιο να περάσει ενώ άλλες αλυσίδες την είχαν εντάξει  στα  ψυγεία τους, δίνοντας νοθευμένη ( με αγελαδινό γάλα ) φέτα σε πολύ χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές.

Η διαγραφή της εταιρείας La Farm ΑΕ από το μητρώο παραγωγών φέτας , έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν μεγάλες ευρωπαϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ χωρίς το ελληνικό προϊόν στα ράφια τους, οι οποίες ήρθαν άμεσα με μεγάλες  γαλακτοβιομηχανίες για να προμηθευτούν φέτα. Οι απαντήσεις που τους δόθηκαν δεν ήταν ικανοποιητικές καθώς δεν υπάρχει παραγωγή προς διάθεση. Έτσι τους έδωσαν ραντεβού από τη νέα περίοδο με την προοπτική να τις εντάξουν στη νέα παραγωγή που αρχίζει προς τα τέλη Μαρτίου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η La Farm ΑΕ είχε τη δυνατότητα παραγωγής  11 τόνων φέτας το χρόνο. Αντίστοιχα είχε συνεργασία με κτηνοτρόφους για την αγορά του γάλακτος. Το κενό θα καλυφθεί από τις υπάρχουσες τυροκομικές εταιρείες καθώς  οι κτηνοτρόφοι θα αναζητήσουν νέο αγοραστή για το γάλα τους.