Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τους βασικούς άξονες της τιμολόγησης και διαχείρισης του νερού ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στον χαιρετισμό του στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ).

«Το μείζον θέμα της τιμολόγησης του νερού ξεκινά από την υποτιμολόγηση», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί υπό το τρίπτυχο: χρεώσεις – βεβαιώσεις – εισπραξιμότητα.

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα το θέμα της διαχείρισης των δικτύων, αλλά και τις αναγκαίες επενδύσεις που πρέπει να γίνουν. «Δίκτυο, επενδύσεις, διαρροές, βεβαίωση και είσπραξη είναι πολύ βασικά στοιχεία, τα οποία δεν πρέπει να τα αγνοούμε. Και δεν πρέπει να επικεντρωνόμαστε, μόνο, στη βραχυπρόθεσμη διαχείριση», σημείωσε ο αν. υπουργός Εσωτερικών.

Κάνοντας αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει η Αυτοδιοίκηση -για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης- για σοβαρές επενδύσεις στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, ανέφερε ότι οι σχετικές προσκλήσεις στο Πρόγραμμα ”Αντώνης Τρίτσης” αθροίζουν πάνω από 650 εκατ. ευρώ.

Ανέφερε ότι για την κάλυψη των αναγκών όλων των δήμων -οι οποίες είναι πολλαπλάσιες- έχουν ήδη αναπτυχθεί συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο ”Αντώνης Τρίτσης” να μεταφερθούν σε άλλα Προγράμματα. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, έχει ήδη συμφωνηθεί η μεταφορά έργων ύδρευσης -ύψους 222 εκατ. ευρώ- στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, γεγονός που «σημαίνει ότι αυξάνει, αυτόματα, ο χρηματοδοτικός φάκελος του ”Αντώνης Τρίτσης” για έργα ύδρευσης, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα».

Παράλληλα προανήγγειλε αντίστοιχες συνέργειες και με το Ταμείο Ανάκαμψης -ιδίως για έργα αγροτικής οδοποιίας- οι οποίες, με τη σειρά τους, θα ”απελευθερώσουν” επιπλέον χώρο στο Πρόγραμμα για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

«Αυτό που χρειάζεται, πάνω από όλα, είναι ένα καλό πνεύμα συνεργασίας. Αυξάνουμε τον φάκελο του ”Αντώνης Τρίτσης” κατά 222 εκατ. ευρώ άμεσα, κατά 225 εκατ. ευρώ σε επόμενο χρόνο και κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, με την αύξηση την οποία προβλέπουμε στο Πρόγραμμα σχετικά με την υπερδέσμευση (overbooking). Κάνουμε, δηλαδή, ό,τι μπορούμε προκειμένου να αυξήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να καλύψουμε δικά σας έργα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας τη σημασία για ώριμες προτάσεις και γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων.

Ο κ. Πέτσας κάλεσε τις δημοτικές Αρχές να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο θέμα των βεβαιώσεων και της εισπραξιμότητας. Αναφορικά με το ζήτημα της διαχείρισης, στάθηκε στο θέμα του διοικητικού σχήματος. «Ένα σχήμα που λειτουργεί, εδώ και σαράντα ένα χρόνια, πάντα χρειάζεται βελτιώσεις, ανανέωση και προσαρμογή για να πηγαίνει μπροστά»,είπε σημειώνοντας πως «μέλημά μας είναι να δούμε ποιο είναι το βέλτιστο σχήμα, προκειμένου να πετύχουμε τις επενδύσεις που χρειαζόμαστε». «Γιατί είναι ντροπή -με τόσους υδάτινους πόρους στην πατρίδα μας- να μην έχουμε επαρκές νερό για να υδρεύσουμε τις πόλεις και τα χωριά μας. Γιατί είναι ντροπή να μην έχουμε σωστά δίκτυα αποχέτευσης στον 21ο αιώνα, ακόμη και σε ναυαρχίδες του ελληνικού τουρισμού, όπως η Μύκονος το καλοκαίρι. Προσωπικά, δεν πρόκειται να μείνω απαθής και να επιτρέψω να επαναληφθούν τέτοιες εικόνες», υπογράμμισε ο αν. υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στο πλέγμα των μέτρων που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, προκειμένου οι αυξήσεις του κόστους ενέργειας να μην μετακυλισθούν στα τιμολόγια υπηρεσιών ύδρευσης και αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ιδίως όσον αφορά στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% και στο ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Πρόκειται, κατά την εκτίμησή μας για ένα παροδικό φαινόμενο, το οποίο σχετίζεται με την εισαγόμενη κρίση που επιφέρει η ανατίμηση του κόστους ενέργειας. Και για αυτόν τον λόγο, η παρέμβασή μας θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά, σε έναν ορίζοντα εξαμήνου ενδεχομένως. Είναι κάτι το οποίο συζητάμε, όλο αυτό το διάστημα, με το οικονομικό επιτελείο. Η κυβέρνηση δρα συνολικά», είπε ο κ. Πέτσας.

Όσον αφορά, δε, στο αίτημα για μείωση του τιμολογίου των δημοτικών επιχειρήσεων μέσω της ένταξής τους στο τιμολόγιο των ”μεγάλων καταναλωτών”, αντί του οικιακού τιμολογίου όπως συμβαίνει σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Και οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι επιχειρήσεις. Συνεπώς, η αντιμετώπιση πρέπει να είναι ενιαία. Και, εδώ, να ξέρετε ότι έχετε έναν σύμμαχο για τον εξορθολογισμό του τιμολογίου σε μόνιμη βάση».

Τέλος, ο κ. Πέτσας τάχθηκε υπέρ μίας νέας ρύθμισης χρεών, μία συζήτηση που -όπως είπε- θα πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με το οικονομικό επιτελείο, το επόμενο διάστημα. «Είμαι αναφανδόν υπέρ των ρυθμίσεων. Εάν θες να εισπράξεις, ρύθμισε. Ένα σωστό πλαίσιο ρύθμισης είναι αυτό, το οποίο θα επιτρέψει στον καλοπληρωτή να συνεχίσει να πληρώνει και σε εκείνον που έχει προβλήματα, να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε αυτά», επισήμανε και εξήρε την καλή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί όλο αυτό το διάστημα και με τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης.

«Σκοπός μας είναι να πηγαίνουμε -μαζί- μπροστά και να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών καλύτερη. Συζητάμε από κοινού, συνεργαζόμαστε και είμαι βέβαιος ότι στην επόμενη Γενική σας Συνέλευση θα δούμε τις επιχειρήσεις σας και την Ένωσή σας πιο ισχυρή», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.