Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αύξηση 5% κατέγραψε το εννεάμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΤΙΤΑΝ και διαμορφώθηκε στα 1.262,8 εκατ. ευρώ. Σε τοπικά νομίσματα, ο κύκλος εργασιών μεσοσταθμικά αυξήθηκε κατά 10,1%.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αύξηση του κόστους έπληξε πολλούς κλάδους ανά τον κόσμο, με τις συνέπειες στον κλάδο δομικών υλικών να είναι πιο ορατές κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι τιμές ενέργειας και ναύλων έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδά τους κατά το εν λόγω διάστημα. Η τάση άρχισε να αντιστρέφεται τον Οκτώβριο και οι τρέχουσες τιμές υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα του κόστους αναμένεται να διαμορφωθούν σε ευνοϊκότερα επίπεδα μελλοντικά. Λόγω της πρωτοφανούς αύξησης του κόστους και της αναπόφευκτης χρονικής διαφοράς για προσαρμογή των τιμών πώλησης, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) δέχθηκαν πιέσεις κατά το εννεάμηνο και διαμορφώθηκαν στα 219,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 4,3%.

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκαν. Ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη ύψους 81,9 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 58 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020, σημειώνοντας αύξηση 41,4%, κυρίως λόγω των χαμηλότερων επιπέδων δανεισμού και της αποτελεσματικής στρατηγικής αναχρηματοδότησης που εφάρμοσε.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το εννεάμηνο του 2021 όλες οι αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ κατέγραψαν σημαντική άνοδο πωλήσεων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών του Ομίλου. Οι επιδόσεις ενισχύθηκαν από τη συνεχιζόμενη ευρωστία της αμερικανικής αγοράς, την ενθαρρυντική ανάκαμψη και άνοδο της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και τις δυναμικές επιδόσεις των αγορών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην Αίγυπτο συνεχίστηκε η προοδευτική βελτίωση των επιδόσεων σαν αποτέλεσμα των μέτρων που θέσπισε η κυβέρνηση για τον εξορθολογισμό της παραγωγής στην αγορά. Στην Τουρκία το κλίμα επιβαρύνθηκε από τις μακροοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ στη Βραζιλία διατηρήθηκε η ανοδική τάση.

Οι επιδόσεις της ελληνικής αγοράς συνέχισαν να είναι ενθαρρυντικές, ενισχύοντας περαιτέρω την πεποίθηση ότι η αγορά βρίσκεται πλέον σταθερά σε αναπτυξιακό κύκλο. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν τόσο κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους όσο και κατά το εννεάμηνο. Σε όλους τους κλάδους κατασκευών αναμένεται ενίσχυση της ζήτησης. Η κατασκευαστική δραστηριότητα αντλεί τη δυναμική της από την αναβάθμιση και επέκταση πολλών ιδιωτικών έργων υποδομής, καθώς και από έργα εφοδιαστικής αλυσίδας και αποθήκευσης από μικρές βιομηχανικές μονάδες σε όλη τη χώρα. Επιπλέον παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας στην αγορά κατοικίας κυρίως στα αστικά κέντρα. Υποστηριζόμενες από τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, έγιναν τιμολογιακές αυξήσεις οι οποίες όμως ακόμη δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν τη μεγάλη αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, των καυσίμων και των ναύλων, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα έντονες κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Οι εξαγωγές του Ομίλου συνέχισαν να κινούνται με ταχείς ρυθμούς λόγω της ανόδου της παγκόσμιας ζήτησης σε όλες τις αγορές που εξυπηρετεί το δίκτυο του Ομίλου. Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη κατά το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 10,3% και ανήλθε σε 194,5 εκατ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 20,4 εκατ. ευρώ έναντι 16,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2020.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές του Ομίλου ανήλθαν σε 68 εκατ. ευρώ μειωμένες κατά 60 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2020. Η διαφορά οφείλεται στην εποχική αύξηση των κεφαλαίων κίνησης και στις υψηλότερες επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 50% στα 90 εκατ. ευρώ και ήταν κατά 29 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σύγκριση με το περιορισμένο λόγω της πανδημίας επενδυτικό πρόγραμμα του 2020. Συνέπεια των αυξημένων επενδυτικών δαπανών, των υψηλότερων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης και της καταβολής προς την IFC της τελευταίας δόσης οφειλής ύψους 41 εκατ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου στο τέλος Σεπτεμβρίου 2021 διαμορφώθηκε στα 735 εκατ. ευρώ, χαμηλότερος κατά 31 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν πριν από ένα έτος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να υλοποιήσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών μέχρι συνολικού ανώτατου ποσού 10.000.000 ευρώ στο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εκτιμώμενη διάρκεια του προγράμματος είναι έξι μήνες και η υλοποίησή του άρχισε στις 14 Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.