Γιώργος Πατούλης
Γιώργος Πατούλης
Γιώργος ΠατούληςΠηγή Εικόνας: Γιώργος Πατούλης

Τον σχεδιασμό και την στόχευση μετασχηματισμού της Περιφέρειας Αττικής σε πρότυπο στην κυκλική οικονομία, με παράλληλη ανάπτυξη «πράσινων» δράσεων και πολιτικών καινοτομίας που θα την καταστήσουν παράδειγμα για όλο τον ευρωπαϊκό νότο, ανέπτυξε ο περιφερειάρχης και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Γ. Πατούλης στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Πράσινη Μετάβαση στην Περιφέρεια Αττικής – Η επόμενη μέρα» που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Δήμων και Περιφερειών 2021. Παρεμβάσεις έκαναν ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, Β. Μεϊμαράκης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, Απ. Τζιτζικώστας, ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στερεών Αποβλήτων, Arne Ragossnig, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Patrick Dorvil και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβης Ι. Βραΐλας.

Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια στον τομέα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή αλλά και στα ζητήματα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, υπογραμμίζοντας ότι «Η πράσινη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση είναι ένας νέος τρόπος οικονομικής ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, η Περιφέρεια ανέπτυξε δράσεις όπως η εντατικοποίηση των προσπαθειών μείωσης των αποβλήτων και της κατανάλωσης ενέργειας. Η ενίσχυση της καινοτομίας στον τομέα του περιβάλλοντος, η ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών και δημοτικών κτιρίων και η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας στον φωτισμό του οδικού δικτύου αλλά και της ηλεκτροκίνησης και της ποδηλασίας.

Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στην πορεία μετατροπής της Περιφέρειας σε παράδειγμα προς μίμηση στην κυκλική οικονομία, συνόψισε τα βασικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμή όπως ότι προχωρά η δημιουργία τουλάχιστον δύο μεγάλων κέντρων επαναχρησιμοποίησης.

Υπογράμμισε ότι αυτήν τη στιγμή έχει δημοπρατηθεί και υπάρχουν ανάδοχοι του «μεγαλύτερου επενδυτικού έργου ανακύκλωσης στην Ευρώπη, προϋπολογισμού άνω των 100 εκατ. ευρώ», το οποίο αφορά στην ενίσχυση των Δήμων για να επιτύχουν τους νέους, υψηλούς στόχους ανακύκλωσης, με Πράσινες Γωνιές, σπιτάκια ανακύκλωσης, Πράσινες Νησίδες, πλατφόρμες διασύνδεσης και κομποστοποιητές σε όλους τους δήμους της Αττικής. Σημείωσε ότι 60 ειδικά διασκευασμένα φορτηγά ήδη λειτουργούν ως κινητά πράσινα σημεία και 30.000 συμπολίτες μας έχουν αποκτήσει την ειδική ανταποδοτική κάρτα ανακύκλωσης με την οποία επιβραβεύονται και οικονομικά για την ανακύκλωση.

– Έχει γίνει η προμήθεια 80 απορριμματοφόρων για τη διαλογή στην πηγή βιοαποβλήτων και προχωράει η προμήθεια 120 νέων μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης.

– Έχουν μοιραστεί 10.000 κάδοι για την ανάπτυξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και προχωράει η προμήθεια άλλων 19.000 κάδων για ανακύκλωση βιοαποβλήτων

Επισήμανε ότι η Περιφέρεια υλοποιεί και το μεγαλύτερο πρόγραμμα διαχείρισης βιοαποβλήτων στην Ευρώπη με τη δημιουργία και λειτουργία πάνω από 10 Αποκεντρωμένων Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, συνολικού κόστους 60-70 εκατομμυρίων ευρώ ενώ προετοιμάζεται η υλοποίηση πέντε Πάρκων Κυκλικής Οικονομίας. Επίσης παρατήρησε ότι το σχέδιο που υλοποιείται θα επιλύσει οριστικά το χρόνιο πρόβλημα των στερεών αποβλήτων στην Αττική και «θα δημιουργήσει πάνω από 500 άμεσες και 3.000 έμμεσες θέσεις εργασίας», μέσω των νέων έργων και εφοδιαστικών αλυσίδων που θα φτιαχτούν.

Ο κ. Πατούλης ολοκλήρωσε με την ανακοίνωση ενός νέου θεσμού προσέλκυσης, ανάδειξης και επιβράβευσης καινοτόμων ιδεών που θα συνεισφέρουν στην κυκλική οικονομία, από το 2022, λέγοντας «Σε συνεργασία με άλλους φορείς, δουλεύουμε ήδη και προετοιμάζουμε Βραβεία Καινοτομίας στην Κυκλική Οικονομία με στόχο να διευκολύνουμε την ωρίμαση νέων ιδεών, πρακτικών και προϊόντων που θα δίνουν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα». Έκλεισε σημειώνοντας ότι «έχει περάσει οριστικά και για πάντα ο καιρός που η Αττική δεχόταν υποδείξεις. Τώρα ανοίγουμε νέους δρόμους και ελπίζω ότι δημιουργούμε νέο παράδειγμα για όλο τον ευρωπαϊκό νότο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Στις παρεμβάσεις τους οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα εφαρμογής πολιτικών προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομίας στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης εντός των νέων συνθηκών που επιβάλει η κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα ο κ. Μεϊμαράκης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης των «πράσινων» πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την τόνωση της ανάπτυξης αλλά και την αντιμετώπιση των δραματικών συνεπειών της κλιματικής κρίσης.

Ο κ. Τζιτζικώστας, υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στην μετάβαση στην πράσινη οικονομία αλλά και την εφαρμογή «πράσινων» πολιτικών, επισημαίνοντας την ανάγκη ισχυροποίησης της περιφερειακής διακυβέρνησης με στόχο την ανάπτυξη και ευημερία των πολιτών.

Ο κ. Ragossnig παρουσίασε τις πλέον πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις που υπάρχουν στην Ευρώπη στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο της ορθής διαχείρισης των βιοαποβλήτων.

Ο κ. Dorvil ανέλυσε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας, με την ΕτεΠ να έχει κεντρικό ρόλο, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι φυσικός εταίρος για την Περιφέρεια Αττικής και είναι έτοιμη να συζητήσει τα επόμενα βήματα και σχέδια της διοίκησης της Περιφέρειας στον τομέα αυτό.

Τέλος ο κ. Βραΐλας αφού εξήρε τις προσπάθειες τόσο του κ. Τζιτζικώστα όσο και του κ. Πατούλη για την ανάδειξη του ρόλου των Περιφερειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εστίασε στην αναγκαιότητα για την «πράσινη» και ψηφιακή μετεξέλιξη της οικονομίας με στόχο την περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα.