Διάλογο και ενημέρωση με τους Αυτοδιοικητικούς φορείς, τα Εμπορικά και Οικονομικά Επιμελητήρια της Δυτικής Μακεδονίας για τα τρία νομοσχέδια «της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), του νέου Αναπτυξιακού νόμου και του νόμου για τις Στρατηγικές επενδύσεις» που η κυβέρνηση θα φέρει προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο, είχε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ Νίκος Παπαθανάσης, στις ΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας.
Ο κ. Παπαθανάσης στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη τόνισε ότι «οι πολίτες της Δυτ. Μακεδονίας περιμένουν με αγωνία τα έργα που έχουν προγραμματιστεί ενόψει της απολιγνιτοποίησης, να γίνουν, όπως τα έχουμε υποσχεθεί». Στο νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές επενδύσεις και για το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης έχει ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση ενώ προς το τέλος Νοεμβρίου ολοκληρώνεται και η διαβούλευση για τον νέο Αναπτυξιακό νόμο. Ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε ότι και τα τρία νομοσχέδια έχουν λάβει υπόψιν τους το ειδικό καθεστώς της Δυτικής Μακεδονίας και «οι διατάξεις που έχουμε συμπεριλάβει αγγίζουν την περιοχή και ενισχύουν κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην αλλαγή του οικονομικού και παραγωγικού μοντέλου της».
Πρόσθεσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων, για τη μετάβαση στη Μεταλιγνιτική περίοδο, οι πόροι που έρχονται είναι ισχυροί» και προσδιόρισε χρονικά ότι το πρώτο τετράμηνο του 2022 θα τρέξουν οι πρώτες χρηματοδοτήσεις. Απαντώντας στην κριτική ως προς τους χρόνους της απολιγνιτοποίησης επεσήμανε ότι «η Ελλάδα σήμερα μπορεί να αξιοποιήσει στο μέγιστο χρηματοδοτικούς πόρους από προγράμματα που βρίσκονται στην έναρξη της περιόδου προς όφελος της ενίσχυσης της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας κάτι που δεν μπορούσε να το κάνει με επιτυχία μετά 4 και παραπάνω χρόνια». Διεμήνυσε στους δημάρχους και τους εκπροσώπους των φορέων ότι θα βρίσκεται συχνά στην περιοχή προκειμένου να παρακολουθεί από κοντά τις αλλαγές που θα μεταμορφώσουν την ζωή των κατοίκων της περιοχής.
Νωρίτερα είχε κατ ιδίαν συνάντηση στο Αμύνταιο με τον δήμαρχο Άνθιμο Μπιτάκη στον οποίον δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει η ενίσχυση από πόρους του ΣΔΑΜ, του έργου που προωθεί ο δήμος της μετατροπής του παλιού ορυχείου της Βεγόρας έκτασης 1000 στρεμμάτων, σε πρότυπο Συνεταιριστικό Αμπελώνα.
Στην συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά και στο αίτημα του τελευταίου για μετατροπή τω εκτάσεων 2.500 στρεμμάτων και εγκαταστάσεων του παλιού εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ σε ΒΙΟΠΑ ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι «βλέπει θετικά το εγχείρημα του δήμου», διευκρίνισε όμως ότι «θα περιμένει να ολοκληρωθεί το πόρισμα και η μελέτη της ΕΤΒΑ για το συγκεκριμένο πρότζεκτ».
Τέλος ο περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης τόνισε από την πλευρά του ότι θα πρέπει να τακτοποιηθεί των θέμα της κυριότητας των εδαφών της παραλίμνιας ζώνης Πολυφύτου και (να γίνει) η αποσαφήνιση σχετικά με τα εδάφη του ορυχείου Αμυνταίου εάν θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο της ΔΕΗ ή της εταιρίας που θα συστήσει το Ελληνικό δημόσιο.