Η έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης των κρατών – μελών και των πολιτών σε μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπου διακυβεύονται ανθρώπινες απώλειες και περιουσίες, «αναμετριέται» με το κορυφαίο αγαθό της ζωής και «εκεί αποκτά την πραγματική της αξία», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, σε τοποθέτηση του στο Thessaloniki Summit 2021.
«Εκ της πείρας μου, παγκοσμίως, κανείς δε μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις τρομερές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης από μόνος του. Το ζούμε κάθε χρόνο, ακόμη και στις ΗΠΑ, την υπερδύναμη, με τόσα τεχνολογικά μέσα. Το έχω ζήσει τόσες φορές και ως Επίτροπος, πόσες φορές είχα τηλέφωνο αργά το βράδυ, μεσάνυχτα, από την Ουάσιγκτον για να στείλουμε βοήθεια, είτε μέσα από το Copernicus, είτε μέσα από άλλα συστήματα μας. Γιατί ακριβώς όλοι χρειαζόμαστε όλους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε :
«Καταλαβαίνετε, γιατί επιμένω, ότι η Ελλάδα από μόνη της, παρότι έχει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και στην πολιτική προστασία και σε άλλους παρεμφερείς τομείς, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις μεγάλες πυρκαγιές mega-fires, ή πλημμύρες από καταιγίδες που φτάνουν στα διακόσια χιλιοστά στο κέντρο της Αθήνας, μόνο με τα υπάρχον υλικό, προσωπικό και τεχνολογικό δυναμικό, στο εθνικό επίπεδο. Για αυτό καταλήξαμε να δημιουργήσουμε το RescEU , μια «επέκταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για να επιδεικνύει αυτήν την αλληλεγγύη στην πράξη και το συντομότερο δυνατό».
Ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι στις πυρκαγιές του καλοκαιριού «επιβεβαιώθηκε η σημασία και η αξία» του RescEU, αλλά ταυτόχρονα και «κάποιες ελλείψεις» του, κυρίως ως προς τις καθυστερήσεις μεταφοράς δυνάμεων και μέσων δασοπυρόσβεσης από άλλες χώρες της Ευρώπης, λόγω της μεγάλης απόστασης τους από τη χώρα μας. Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμνε, ότι στην τελευταία του επίσκεψη στις Βρυξέλλες συζητήθηκε με τον αρμόδιο επίτροπο η διαμόρφωση ενός πιλοτικού προγράμματος «για ανταλλαγή πυροσβεστικών δυνάμεων, το καλοκαίρι για τον ευρωπαϊκό νότο και το χειμώνα για τον ευρωπαϊκό βορρά», το οποίο «αποφασίστηκε να ξεκινήσει από την Ελλάδα» και πρόσθεσε:
«Αυτό θα επιχειρηθεί να το εφαρμόσουμε το επόμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα, προετοιμαζόμαστε για να είναι πολύ επιτυχημένο και η σημασία του είναι, ότι αυτοί που ήρθαν και μας βοήθησαν το καλοκαίρι να έρθουν ενδεχομένως σε τακτά χρονικά διαστήματα και το επόμενο καλοκαίρι, αλλά να είναι εδώ και να τους έχουμε την κρίσιμη στιγμή δίπλα μας, να μην μεταφέρονται τη στιγμή που τους χρειαζόμαστε περισσότερο. Δρούμε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα την κρίσιμη στιγμή».
Σημείωσε, επίσης, ότι στις 22-23 Νοεμβρίου θα γίνει ένα workshop από το υπουργείο, παρουσία και του ευρωπαίου επιτρόπου, για την αποκόμιση εμπειρίας από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του συστήματος.
Αναφερόμενος στη σύνοδο της Γλασκόβης και στις συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή, ο κ. Στυλιανίδης χαρακτήρισε «τραυματική για όλους» την απουσία της Ρωσίας και της Κίνας, αλλά σημείωσε, ως επιτυχία, τη συμφωνία με τη Βραζιλία για τα δάση και την θετική στάση άλλων χωρών στην κατεύθυνση της επίτευξης της «κλιματικής ουδετερότητας». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι δε πρέπει να υποτιμηθεί, ότι επιτυγχάνεται, ακόμη και εάν υπολείπεται η πολιτική βούληση από κάποιες χώρες να συμβαδίσουν, με την ίδια ταχύτητα, με άλλες χώρες οι οποίες πρωτοπορούν σε αυτή την προσπάθεια.
«Πιστεύω ότι είναι μια διαδικασία που θα έχει μπρος πίσω, αλλά όπως πολύ σωστά είπε κι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την ενεργειακή κρίση και για να μπορέσουμε να δώσουμε στις νέες γενιές αυτό που τους αξίζει, πρέπει, με σύνεση να προχωρήσουμε, όσο πιο γρήγορα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» είπε ο κ. Στυλιανίδης και συνέχισε : «Είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα, έχουμε τον ήλιο, τον άνεμο, τη θάλασσα, σοβαρά πλεονεκτήματα, που μας οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση».
Ιδιαίτερα, ο υπουργός επεσήμανε ότι στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής «χρειάζεται να είναι πρωταγωνιστής και ο πολίτης», μέσα από την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τον εθελοντισμό. Ανέφερε, ότι το υπουργείο προχωρά σε δράσεις και προγράμματα, προσιτά και κατανοητά ακόμη και σε μικρότερες ηλικίες.
«Προσωπικά είναι στοίχημα για μένα το θέμα του εθελοντισμού, γιατί το έχω ζήσει στην Αυστρία και στη Γερμανία και δε δέχομαι η πατρίδα μου, η οποία έχει και τέτοια παράδοση στα θέματα εθελοντισμού από αρχαιοτάτων χρόνων, να έχει γύρω στους τρεις με τέσσερεις χιλιάδες εθελοντές και η Αυστρία να έχει διακόσιες σαράντα χιλιάδες εθελοντές με λίγο, λιγότερο πληθυσμό από μας» είπε ο κ. Στυλιανίδης και συνέχισε:
«Υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό. Ο Έλληνας θέλει να είναι εθελοντής, πιστεύει στον εθελοντισμό, πιστεύει στη δική του προσωπική συνεισφορά για το γενικό καλό, είναι έτοιμος να προσφέρει, απλώς πρέπει να του δώσουμε τη σωστή πλατφόρμα για να εκδηλωθεί, να εκφραστεί και να έχει συγκεκριμένο ρόλο, να μην έχει ένα ρόλο γενικό και αόριστο την ώρα της κρίσης και να μη ξέρει τι να κάνει. Είναι καλός ο αυτοσχεδιασμός, είμαστε καλοί στην ώρα της κρίσης, αυτοσχεδιάζουμε, αλλά φανταστείτε να έχουμε και σύστημα».
Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «πρωτοπορεί» με τη δημιουργία ενός υπουργείου, το οποίο μεριμνά για τα ζητήματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και πολιτικής προστασίας και αυτό στη Γλασκόβη, όπως είπε, κίνησε και την προσοχή και άλλων χωρών, που ενδιαφέρθηκαν υιοθετήσουν και να προσαρμόσουν στη δική τους πραγματικότητα, αντίστοιχες πρακτικές και δομές.