Η ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής για μία ισχυρή Βόρεια Ελλάδα, ισχυρή Θεσσαλονίκη, με αναβαθμισμένο ρόλο ως κέντρο διεθνών συνεργασιών, επισημάνθηκε κατά την έναρξη των εργασιών της 6ης Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης – Thessaloniki Summit. Περισσότεροι από 60 ομιλητές, μεταξύ των οποίων 12 Έλληνες υπουργοί, συζητούν για το πολυδιάστατο θέμα της ανάπτυξης από τώρα και στο εξής και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην ψηφιακή εποχή.
«Οι προσδοκίες μας και φέτος είναι όπως πάντα υψηλές και αφορούν το πεδίο της ανάπτυξης κάθε μορφής δικτύωσεων και παραγωγής ιδεών για πρσφορότερες αναπτυξιακές πολιτικές που θα μπορούσαν εισφέρουν θετικά στην προαγωγή των οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης, στην αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως κέντρου διεθνών συνεργασιών και στη διεθνή δικτύωση των επιχειρήσεων και των φορέων οικονομικής συνεργασίας» υπογράμμισε ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) που διοργανώνει το Thessaloniki Summit σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Σαββάκης, επισήμανε, ότι τη διεθνή διάσταση της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης επικυρώνουν οι πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, του Ισραήλ και της Τουρκίας, καθώς και νυν και πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι συμμμετέχουν ανώτατα στελέχη ελληνικών και ξένων επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί με ερευνητικό έργο διεθνώς αναγνωρισμένο και στελέχη τραπεζών και χρηματοοικονομικών οργανισμών. «Όλοι οι συμμετέχοντες με τις τεκμηριωμένες απόψεις τους γίνονται σοβαροί διαμορφωτές γνώμης για τις αναπτυξιακές πολιτικές που θα πρέπει να ισχύσουν από τώρα και στο εξής» τόνισε και σημείωσε ότι «και φέτος, όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις θα εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για την ανάπτυξη της πατρίδας μας και της Νοτιανατολικής Ευρώπης και σε μία πρωτόγνωρη δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία , η οποία διαμορφώνεται μετά την πανδημία».
Στην αρχή του 1990 χάσαμε μία μεγάλη ευκαιρία εδώ στη Θεσσαλονίκη να αναδυθούμε σε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Νοτιανατολικής Ευρώπης, τόνισε στον χαιρετισμό του ο ιδρυτής και πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών Συμεών Τσομώκος.
Ας μη χάσουμε αυτή τη δεύτερη ευκαιρία στην ανατολή αυτής της νέας εποχής που διαμορφώνεται στις μέρες, είπε και εκτίμησε ότι αυτό το όραμα πρέπει να υπηρετήσει το Thessaloniki Summit, που δεν πρέπει να είναι μόνο ετήσιο συνεδριακό γεγονός, αλλά γόνιμος διάλογος κατά τη διάρκεια όλου του έτους.
Θεωρώ πως πρέπει όχι μόνο να προβληματιστούμε για τη νέα στρατηγική που πρέπει να χαράξει η χώρα (αυτή είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας), αλλά και να συντάξουμε έναν νέο οδικο χάρτη για τον ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματείσει η Βόρεια Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη στα χρόνια που έρχονται, υπογράμμισε, παρατηρώντας ότι αυτό είναι ευθύνη, στόχος και σκοπός και της οικονομικής επιχειρηματικής κοινότητας της Βόρειας Ελλάδας με τη σύμπνοια και την αγαστή συενργασία όλων των φορέων της περιοχής.
Το Thessaloniki Summit είναι από τους θεσμούς που αναδεικνύουν προβλήματα και ρεαλιστικές λύσεις και εντοπίζουν δυνατότητες και γι αυτό υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, είπε ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.
Τέτοιες πρωτοβουλίες αξίζουν θερμά συγχαρητήρια καθώς αποτελούν βήμα διαλόγου, διασταύρωσης και ζύμωσης προτάσεων στρατηγικής με κοινή στόχευση συμμαχίες στο υγιές επίπεδο, οικονομικό, επιχειρηματικό, κοινωνικό, ανέφερε.
«Οι Περιφέρειες, δεν είναι μόνο το ανάχωμα που προστατεύει την κοινωνία σε περιόδους κρίσεων, όπως αποδείχτηκε σε δύο διαδοχικές κρίσεις στη χώρα μας, την οικονομική και την υγειονομική. Οι Περιφέρειες είναι οι πιο ισχυρές και αποτελεσματικές ατμομηχανές ανάπτυξης για την ανάκαμψη και για την Ελλάδα της επόμενης μέρας» υπογράμμισε ο Περιφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Κεντρική Μακεδονίας υλοποιούνται 8.514 έργα και δράσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε όλους τους τομείς, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες τόνισε ότι συνεχίζεται η οικοδόμηση πάνω στις μικρές και μεγάλες νίκες που επιτεύχθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, όπως η εκτόξευση της απορρόφησης και αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων,οι πρωτιές στις αφίξεις τουριστών, η αύξηση κατά 50% των εξαγωγών και η η αύξηση κατά 14% του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την περίοδο 2014-2019.
«Το 6ο Thessaloniki Summit είναι η απόδειξη πως ένας θεσμός κύρους με ισχυρή παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο μπορεί να ξεκινήσει και να αναπτυχθεί από την πόλη μας, από τη Μακεδονία, από τη Θεσσαλονίκη» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, κάνοντας λόγο για θεσμό «που διεκδικεί με αξιώσεις υπερτοπική και υπερεθνική εμβέλεια και που αναμφίβολα αποτελεί σημαντικό θεσμό για τη Θεσσαλονίκη, συμβάλλει στην δική της εξωστρέφεια καθώς για δύο ήμερες την καθιστά επίκεντρο του δημοσίου διαλόγο
«Για να προοδεύσει ένας τόπος, να αναπτυχθεί, να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του, χρειάζεται μια συγκυρία και κυρίως μια συμμαχία του καλού.
“Χρειάζεται ένωση δυνάμεων, κοινή συνισταμένη προσπαθειών, όρεξη, όραμα και δουλειά. Η συμμαχία του καλού και της δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα σημαίνει ότι Πολιτεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήρια, εργαζόμενοι και επιχειρηματίες βάζουν πλάτη για έναν κοινό σκοπό» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Η 6η «Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης», που διεξάγεται σήμερα και αύριο, περιλαμβάνει 21 θεματικές ενότητες γύρω από την ανάκαμψη από την πανδημία και τον άξονα της συνεργασίας στην ΕΕ και τα Βαλκάνια με θέματα τον ρόλο της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας και τα δυτικά Βαλκάνια, τις εξελίξεις στην Τουρκία, τις κεφαλαιαγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την αναζωογόνηση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, το Ταμείο Ανάκαμψης, τη συνεισφορά των τραπεζών στην ελληνική οικονομία και τις θέσεις εργασίας.