Με το βλέμμα στο μέλλον, τις ανάγκες για την υλοποίηση του αναπτυξιακού άλματος με τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης από τη μία πλευρά αλλά και την αναπτυξιακή συνέχεια μετά το 2027-2030, ο Πρόεδορς του ΤΕΕ διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις στην έναρξη του 4ου Athens Investment Forum που συνδιοργανώνει το ΤΕΕ στο ΚΠΙΣΝ.
«Τα έργα πρέπει να γίνονται πλέον άμεσα από τη στιγμή που ανατίθενται», τόνισε ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός, αναφερόμενος στην «άμεση πρόκληση του ψηφιακού και του πράσινου μετασχηματισμού, με ένα μοναδικό στην ιστορία πακέτο χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, για να προχωρήσει η χώρα μπροστά και να αλλάξει σελίδα, για να περάσει η ανάπτυξη, που όλοι προβλέπουν, σε ολόκληρη την οικονομία και την κοινωνία».
Στέλνοντας αυστηρά μηνύματα, προς όλες τις πλευρές, να αναλάβουν το ρόλο τους και να επιτελέσουν την ευθύνη τους, είπε ότι πρέπει «να αποφύγουμε τα παιχνίδια, που ήδη ακούγονται σε οικονομικούς κύκλους ότι παίζονται στο παρασκήνιο, κακολογώντας ουσιαστικά τον τεχνικό κλάδο», τόνισε ότι «δεν πρέπει τα έργα που ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί τους να κάθονται ως ανεκτέλεστο υπόλοιπο» και αφού διαβεβαίωσε ότι «δουλειά υπάρχει για όλους», απευθυνόμενος προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε «καρότο και μαστίγιο», δηλαδή: «Κίνητρα με bonus για πιο σύντομη – όχι απλά έγκαιρη – και σωστή υλοποίηση. Τιμωρία με ποινές – mallus – για καθυστερήσεις».
«Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος επενδύσεων, η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή», είπε ο επικεφαλής του ΤΕΕ και αφού κάλεσε να αξιοποιηθεί «η γνώση που έχουμε για τις γηρασμένες υποδομές και τα παλαιά κτίρια» και να ανταποκριθούμε στις «νέες προκλήσεις, που ζούμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών στο σύνολο των κατασκευών στη χώρα», σε συνέχεια της πρότασης που έχει καταθέσει το ΤΕΕ για το «Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης», ο Γιώργος Στασινός μίλησε πρώτος δημοσίως, για ένα «Εθνικό Σχέδιο για το μέλλον των Υποδομών», προτείνοντας «να σχεδιαστεί από τώρα ένα Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας, στα κτίρια και τις υποδομές», ώστε «να χαράξουμε τη στρατηγική του επόμενου 7ετούς κύκλου, που θα μας πάει τουλάχιστον ως τα μέσα της δεκαετίας του 2030».
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, στο τέταρτο επενδυτικό φόρουμ της Αθήνας, (4ο Athens Investment Forum), με θέμα: «Χρηματοδοτώντας την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη», που συνδιοργανώνει το ΤΕΕ, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης, εκπροσώπων οργανισμών, παραγωγικών, επενδυτικών χρηματοοικονομικών και επιχειρηματικών φορέων, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός επίσης ζήτησε: «να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία σε αναθεώρηση των τιμών των υλικών για τα νέα έργα αλλά και αυτά που τρέχουν ή έχουν ανατεθεί, ώστε να μην οδηγηθούμε να κλείσουν οι τεχνικές εταιρίες, λόγω υπέρογκου κόστους, που δεν αποζημιώνεται και τελικώς να μην γίνουν και τα έργα». Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να αναμορφωθούν οι αμοιβές των μηχανικών, τονίζοντας ότι «το ΤΕΕ είναι το Επιμελητήριο της τέχνης, της τεχνικής και της πράξης. Είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός και επαγγελματικός φορέας της χώρας. Και στηρίζει όσο περισσότερο μπορεί τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ώστε όλοι όσοι μοχθούν και εργάζονται να αμείβονται δίκαια για τον κόπο τους, τη γνώση τους και την προσφορά τους».
«Τα έργα πρέπει να γίνονται πλέον άμεσα, από τη στιγμή που ανατίθενται»
«Τα έργα πρέπει να γίνονται πλέον άμεσα, από τη στιγμή που ανατίθενται. Όχι μόνο χωρίς καθυστερήσεις. Αλλά να προχωρούν ακόμη και πιο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, ζητώντας από τα αρμόδια υπουργεία να επιβραβεύσουν την επιτάχυνση των έργων και να τιμωρούν τις καθυστερήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «δουλειά υπάρχει για όλους». Απευθυνόμενος προς το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε «καρότο και μαστίγιο», δηλαδή: «Κίνητρα με bonus για πιο σύντομη – όχι απλά έγκαιρη – και σωστή υλοποίηση. Τιμωρία με ποινές – mallus – για καθυστερήσεις».
Ζήτησε μάλιστα όλοι να αναλάβουν το ρόλο τους και να επιτελέσουν την ευθύνη τους, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι πρέπει «να αποφύγουμε τα παιχνίδια, που ήδη ακούγονται σε οικονομικούς κύκλους ότι παίζονται στο παρασκήνιο, κακολογώντας ουσιαστικά τον τεχνικό κλάδο» και τόνισε ότι «δεν πρέπει τα έργα που ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί τους να κάθονται ως ανεκτέλεστο υπόλοιπο». Εφιστώντας την προσοχή του ακροατηρίου του συνεδρίου στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, για τα οποίους, όπως είπε «γνωρίζουμε τις κατευθύνσεις και πολλά από τα έργα στα οποία θα κατευθυνθούν ενώ σύντομα θα μάθουμε το σύνολο των έργων, που θα υλοποιηθούν», ο Πρόεδρος του ΤΕΕ είπε δεικτικά ότι «ξέρουμε τι να περιμένουμε αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι είμαστε όλοι έτοιμοι να υλοποιήσουμε…».
Και έστειλε ηχηρό μήνυμα προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές λέγοντας: «Είναι κρίσιμο να προετοιμαστούμε, αποτελεσματικά, τώρα. Είναι κρίσιμο όλοι να οργανωθούμε, ώστε οι εταιρείες να μπορέσουν να αναλάβουν, να εκτελέσουν και να ολοκληρώσουν, τόσο τις μελέτες, όσο και τα κατασκευαστικά έργα που έχουμε μπροστά μας. Μελέτες για την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου του πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα, την αναμόρφωση του συνόλου του χωροταξικού σχεδιασμού, την ωρίμαση και την αδειοδότηση έργων υποδομής. Αλλά και τα ίδια τα έργα υποδομής σε όλη τη χώρα, και μαζί τα πολλά και φιλόδοξα οικιστικά και επιχειρηματικά ή βιομηχανικά projects, τις μεγάλες και μικρές οικοδομές, το μεγάλο σχέδιο του Ελληνικού, τις προγραμματισμένες και σχεδιαζόμενες αστικές αναπλάσεις. Χωρίς να τσακωνόμαστε για τις αποφάσεις και να χάνουμε χρόνο σε προσφυγές και διαδικασίες. Ειλικρινά, δουλειές υπάρχουν για όλους. Και επίσης ειλικρινά νομίζω ότι μπορούν να περιοριστούν και οι παράλογες εκπτώσεις».
Συνεργασία ΤΕΕ – Πολιτείας για την απασχόληση και επαγγελματική κατάρτιση
Ο Γιώργος Στασινός έθεσε στο δημόσιο διάλογο τα θέματα του είδους και της αύξησης της απασχόλησης και της επαγγελματικής κατάρτισης και ανακοίνωσε ότι «το ΤΕΕ βρίσκεται σε συνεργασία με την Πολιτεία και καταθέτει συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για να προσελκύσουμε νέο τεχνικό προσωπικό. Ανέργους. Πρόσφυγες. Επαναπατριζόμενους επιστήμονες. Αλλά και νέους από τα Τεχνικά και Γενικά Λύκεια. Με σχεδιασμό για κατάρτιση, μαθητεία, γρήγορη εκμάθηση».
«Όσοι κινούμαστε στην πραγματική οικονομία γνωρίζουμε ότι στο τέλος της ημέρας είναι καλοί οι σχεδιασμοί και καλά τα χρήματα αλλά κάποιος πρέπει να κάνει τη δουλειά. Ο μεγαλύτερος και πιο σημαντικός πόρος για τον δικό μας τομέα είναι ο ανθρώπινος. Έχει αποδειχθεί ιστορικά. Το βλέπουμε και τώρα με τις ανάγκες που υπάρχουν και αυτές που έρχονται. Πρέπει οι τεχνικές και μελετητικές εταιρείες να οργανωθούν, να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές, να μπορούν να απορροφήσουν γρήγορα νέο προσωπικό, να μπορούν να το διαχειριστούν αλλά κυρίως πρέπει να μπορούν να το βρουν». είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ καλώντας, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, της Κυβέρνησης και της Πολιτείας να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση.
Αναθεώρηση των προϋπολογισμών των νέων και εν εξελίξει έργων, λόγω των αυξήσεων στα υλικά
Απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στο συνέδριο αρμόδιους υπουργούς, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε ευθέως και επισήμως το θέμα της αναθεώρησης των προϋπολογισμών των νέων και εν εξελίξει έργων αναφέροντας ότι:
«Πρέπει να λύσουμε άμεσα ένα θέμα που ήδη έχουμε μπροστά μας και είναι επικίνδυνο. Με τη συσσώρευση των αυξήσεων στα υλικά έχει αλλάξει το κοστολόγιο των έργων. Ας μην μπω σε ποσοστιαία παραδείγματα ανά υλικό, γνωρίζουμε τι γίνεται…. Πρέπει τώρα να δώσουμε λύσεις. Να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία σε αναθεώρηση των τιμών των υλικών με βάση το οποίο υπολογίζει τον προϋπολογισμό στα έργα, και στο τέλος της ημέρας πληρώνονται οι εταιρείες που κάνουν τα έργα. Όχι μόνο για τα νέα έργα… Αν δεν γίνει αυτό και για τα υφιστάμενα έργα, αυτά που τρέχουν ή έχουν ανατεθεί, φοβάμαι πως θα οδηγηθούν εταιρείες να κλείσουν στο τέλος, λόγω υπέρογκου κόστους που δεν αποζημιώνεται και εν τέλει τα έργα δεν θα γίνουν….»
«Όσοι μοχθούν και εργάζονται πρέπει να αμείβονται δίκαια για τον κόπο τους»
Θέτοντας το θέμα των αμοιβών των μηχανικών ο Γιώργος Στασινός είπε ότι «πιστεύουμε ότι ο δρόμος της ανάπτυξης και των επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον για όσους πραγματικά παράγουν σε αυτή τη χώρα», τονίζοντας ότι «το ΤΕΕ στηρίζει και προσπαθεί για όλους όσοι μοχθούν και εργάζονται – και οι οποίοι πρέπει να αμείβονται δίκαια για τον κόπο τους, τη γνώση τους και την προσφορά τους. Στηρίζει και προσπαθεί για όσους επιχειρούν και ρισκάρουν αφενός για να κερδίσουν και αφετέρου για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί μια καλύτερη, πιο ευημερούσα οικονομία και κοινωνία», υπογραμμίζοντας:
«Προχωρούμε όλοι μαζί, οι άνθρωποι της πράξης, που θέλουμε από την Πολιτεία να κάνει τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη, το επάγγελμά μας λίγο πιο ουσιαστικό, την επιστήμη μας λίγο πιο συνδεδεμένη με την κοινωνία».
«O στόχος πρέπει να είναι ένας και κοινός, για να περάσει η ανάπτυξη, που όλοι προβλέπουν σε ολόκληρη την οικονομία: να ξοδέψουμε όλα τα χρήματα που αναλογούν στη χώρα από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, εγκαίρως και εμπροσθοβαρώς. Εγκαίρως, με σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Γιατί μόνο έτσι το μέρισμα ανάπτυξης θα φτάσει σε ολόκληρη την κοινωνία, όπως πρέπει. Μόνο έτσι θα γίνουν συμμέτοχοι της κοσμογονίας επενδύσεων και ανάπτυξης που προβλέπεται όλοι οι πολίτες και οι κάτοικοι της χώρας».
«Η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή»
Αναφερόμενος στο μέλλον του τεχνικού κόσμου, μετά την τρέχουσα δεκαετία, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε:
«Ποιες θα είναι οι δουλειές του μέλλοντος στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε; Τί θα κάνουν οι εταιρείες του τεχνικού κόσμου, όταν τελειώσουν τα έργα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, με μεγάλες πλέον δομές και με ειδικευμένο προσωπικό;» έθεσε τα ερωτήματα ο Γιώργος Στασινός, αναφέροντας ότι ήδη συμμερίζονται πολλοί στο ΤΕΕ και στην επιστημονική κοινότητα την άποψή του, η οποία είναι: «υπάρχει μέλλον».
Για το μέλλον, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «η απάντηση βρίσκεται στην επιστημονική γνώση για τις γηρασμένες υποδομές και τα παλαιά κτίρια», λέγοντας ότι: «ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα προχωρά και θα εξελίσσεται, χωρίς βέβαια να μπορούμε να προβλέψουμε ακόμη με ακρίβεια το σημείο που θα βρίσκεται σε μια δεκαετία. Αλλά κυρίως είναι μπροστά μας οι προκλήσεις της ανθεκτικότητας… Ιδίως στο σύνολο των κατασκευών στη χώρα, με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών». Και τόνισε:
«Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος επενδύσεων, η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή. Γνωρίζετε ότι έχουμε κτίρια και υποδομές ήδη πολύ παλαιά. Πρέπει να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε τι μπορεί να ανακαινιστεί, τι να επισκευαστεί και τι πρέπει να ξαναγίνει από την αρχή. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε όλες τις υποδομές τις χώρας, όσες έχουν ξεπεράσει ένα βάθος χρόνου από την κατασκευή τους. Αυτό είναι ένα τιτάνιο έργο, που δεν έχει ξαναγίνει συστηματικά στη χώρα. Τώρα είναι η ώρα να σχεδιάσουμε και να μελετήσουμε πώς θα γίνει αυτό. Για να προετοιμαστούμε για το επόμενο κύμα επενδύσεων, που πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι αυτό: να ξαναχτίσουμε τη χώρα. Και μαζί να τη βελτιώσουμε, να την πρασινίσουμε, να την κάνουμε πιο ανθεκτική».
Να χαραχθεί από τώρα Εθνική Στρατηγική για το μέλλον των Υποδομών
«Χρειαζόμαστε μια μέσο- ή μάκρο – πρόθεσμη ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ή αν προτιμάτε ένα ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΌΤΗΤΑΣ. Δεν έχει σημασία πώς θα το ονομάσουμε», είπε ο Γιώργος Στασινός και περιγράφοντας «το επόμενο μεγάλο αφήγημα» για την επόμενη δεκαετία, με σημείο αναφοράς «το Ελληνικό Κύμα Ανακαίνισης», που ήδη έχει προτείνει ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.
Ζήτησε συγκεκριμένα «να οργανώσουμε ένα πραγματικό Νέο Εθνικό Σχέδιο Ανοικοδόμησης. Και επειδή οι περισσότεροι ξεχνάμε ότι ο Μηχανισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης είναι και Ανθεκτικότητας, ας μιλήσουμε εμείς πρώτοι για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας, στα κτίρια και τις υποδομές», τονίζοντας ότι:
«Βγάζοντας χρήσιμα συμπεράσματα από τις διαδικασίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις αλλά και τα επιτεύγματα και τα αποτελέσματα που θα πετύχουμε τα επόμενα 3-5 χρόνια στα έργα που τώρα σχεδιάζονται και προχωρούν… Πρέπει ταυτόχρονα να χαράξουμε τη στρατηγική του επόμενου 7ετούς κύκλου, που θα μας πάει τουλάχιστον ως τα μέσα της δεκαετίας του 2030. Οι πόροι θα βρεθούν. Οι διεθνείς τάσεις είναι συγκεκριμένες και δεν πρόκειται να αλλάξουν παρά μόνο προς το καλύτερο για έργα και σχέδια ανθεκτικότητας, ανταγωνιστικότητας και προστασίας του περιβάλλοντος. Με συνδυασμό δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης θα μπορέσουν να βρεθούν οι πόροι που απαιτούνται. Διδαχθήκαμε όλοι νομίζω από την διεθνή και εγχώρια κατάσταση των τελευταίων ετών και μπορούμε να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Αλλά για να γίνει αυτό εγκαίρως πρέπει να κινητοποιηθούμε και να μελετήσουμε και να σχεδιάσουμε τώρα», υπογραμμίζοντας ότι:
«Πρέπει να ξέρεις τι θες να κάνεις, τι θες να φτιάξεις και πως. Τότε οι πόροι βρίσκονται, νωρίτερα ή αργότερα. Αν είσαι σοβαρός, τους προσελκύεις. Και αυτό είναι εν τέλει που περιγράφω. Ένα πλαίσιο σχεδιασμού και κατανομής πόρων που αποδεικνύει ότι είμαστε σοβαροί».
Το 4ο Athens Investment Forum συνεχίζεται στο ΚΠΙΣΝ και μεταδίδεται διαδικτυακά στο: www.aif.gr