Όλα ξεκίνησαν όταν μαζί με την κακοκαιρία Μπάλος προέκυψαν μικρές φθορές στο κτίριο της Βουλής. Αλλά μετά πήραν τη σκυτάλη τα Μέσα Ενημέρωσης και το θέμα φούσκωσε πολύ, χωρίς να πει ποτέ στις πραγματικές του διαστάσεις…
Αρχικά, με την κακοκαιρία προ εβδομάδος προέκυψαν ζημιές στο κτίριο της Βουλής: έπεσαν κάποια εξωτερικά διακοσμητικά αρχιτεκτονικά στοιχεία και παρατηρήθηκε εισροή υδάτων στο περιστύλιο. Η εισροή υδάτων είναι προφανές πως σημαίνει τουλάχιστον την ανάγκη επισκευών. Έγινε έλεγχος και παρατηρήθηκαν κάποιες ρωγμές. Παλιότερα είχε υπάρξει πρόβλημα και με το υαλοστάσιο – θόλο της αίθουσας της Ολομέλειας. Αυτά ήταν τα γεγονότα.
Χθες, η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με δικαιολογημένο ενδιαφέρον για το εμβληματικό κτίριο της Βουλής, έκαναν ρεπορτάζ μιλώντας με τον καθηγητή Αντισεισμικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ, Παναγιώτη Καρύδη, ο οποίος όχι μόνο είναι ειδικός στις κατασκευές αλλά έχει μελετήσει ειδικά το κτίριο της Βουλής, με πρωτοβουλία της Βουλής…. Το πρόβλημα της μεγάλης έκθεσης του θέματος με κινδυνολογία μάλλον προέκυψε από τις πρωτοσέλιδες επιλογές της εφημερίδας. Ο τίτλος ήταν προκλητικός, παρά το ότι το ρεπορτάζ ήταν ισορροπημένο…. και προκλήθηκε φόβος και κουρνιαχτός για τη στατικότητα του κτιρίου της Βουλής….
Τη σκυτάλη πήρε η ΕΡΤ που μίλησε με τον κ. καθηγητή χθες και έκανε σχετικό θέμα, όπου και πάλι, ως ακαδημαϊκός, έθεσε ερωτήματα. Έμπλεξε και το θέμα του γκαράζ και το θέμα των ρωγών και έγινε θέμα μεγάλο… Αλλά βοήθησε και στην αναπαραγωγή του θέματος με πιο μεγάλες διαστάσεις από όσες θα είχε….
Έτσι αναγκάστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής να κάνει δηλώσεις… Όχι κανονικές, δεν βγήκε, σημειώνουμε, καμία ανακοίνωση της Βουλής. Αλλά μίλησε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Και τη συζήτηση μετέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ…
Σύμφωνα με αυτό, τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα, ούτε οποιοσδήποτε συναγερμός σχετικά με τη στατικότητα του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας. «Κάθε καλοπροαίρετη επισήμανση, ειδικά όταν αυτή προέρχεται από διακριμένους καθηγητές είναι καλοδεχούμενη» ανέφερε ενημερώνοντας του κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε πως το κτίριο παρακολουθείται συνεχώς από τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας της Βουλής. Υπογράμμισε πως «κάθε έργο εκσυγχρονισμού που έχει γίνει στη Βουλή των Ελλήνων έχει βελτιώσει και ενισχύσει τη στατικότητα του κτιρίου» και πρόσθεσε ότι στην κατασκευή του υπόγειου γκαράζ της Βουλής δεν υπήρξαν μπαζώματα (επιχωματώσεις) αλλά τοποθετήθηκαν πάσσαλοι υποστήριξης που ενδυνάμωσαν τη στατικότητα του κτιρίου. Επίσης, και στα έργα του θόλου του Κοινοβουλίου που έγιναν το 2018 ελήφθησαν όλα τα τεχνικά δεδομένα και αυτά έγιναν με τις πιο σύγχρονες τεχνικές που έχουν θωρακίσει το ιστορικό κτίριο. Η παρακολούθηση του κτιρίου της Βουλής από μηχανικούς και την τεχνική υπηρεσία της είναι συνεχείς, ακόμα και οι επιφανειακές ρωγμές που υπήρξαν σε εσωτερικούς τοίχους του ισογείου και σε ένα γραφείο του δευτέρου ορόφου κατά τον σεισμό του Ιουνίου του 2019, αυτές επιτηρούνται συνεχώς και δεν έχει παρατηρηθεί καμία μεταβολή τους, σημείωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.
Στην πραγματικότητα η Βουλή ελέγχει συχνά το κτίριο, το οποίο είναι πράγματι παμπάλαιο. Αλλά ανακαινίζεται. Και οι ρωγμές και τα νερά από μια κακοκαιρία δεν προκαλούν πρόβλημα στατικότητας από μόνα τους. Πρέπει να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες για να προβληματίσουν σε μεγάλο βαθμό. και ο κ. καθηγητής δεν είπε σε κανένα μέσο κάτι διαφορετικό, απλά εξέφρασε τους προβληματισμούς του.
Αυτό που θα έπρεπε να βγάλουμε ως χρήσιμο συμπέρασμα είναι ότι η χώρα έχει πολλά κτίρια και μνημεία που χρήζουν συντήρησης. Κάποια κτίρια φτάνουν στο λεγόμενο τέλος του κύκλου ζωής τους κάποια στιγμή. Τί σύστημα έχουμε για να βλέπουμε έγκαιρα και οργανωμένα τις ανάγκες ανακαίνισης και στατικής ενίσχυσης δημόσιων και σημαντικών κτιρίων; Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ένα πρόγραμμα προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή που θα αφορά κυρίως μνημεία. Πότε θα το δούμε; και τί γίνεται με μια συνολική στρατηγική; Και πως εντάσσονται σε αυτή τα έργα που πργραμματίζονται από το ΕΣΠΑ και το ταμείο Ανάκαμψης;
Αυτά είναι ερωτήματα ουσίας που μπορούν να παράξουν αποτέλεσμα. Και είναι προτιμότερη αυτή η συζήτηση από έναν δημόσιο διάλογο για ρωγμές στους τοίχους (ούτε καν σε στατικά σημαντικά σημεία…) της Βουλής….