Με «κλειστά τα χαρτιά της » για τις λεπτομέρειες της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η διοίκηση του Γιώργου Στάσση της ΔΕΗ, εξασφάλισε την έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων, σε ποσοστό 99% για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Τα πιο βασικά ήταν η έγκριση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ όπως και η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ κι άλλα δύο θέματα ήσσονος σημασίας σε σχέση με την ΑΜΚ που να σημειωθεί αναμένεται να απασχολήσει έντονα την αγορά πιθανότητα μέσα στον Νοέμβριο ακόμη και τον Δεκέμβριο.
Οι διαδικασίες έτρεξαν με το γράμμα του νόμου ενώ αρχικά υπήρξε μια τεχνική καθυστέρηση στη σύνδεση καθώς η ΓΣ έγινε μέσω διαδικτύου λόγω COVID 19.
Τεχνική καθυστέρηση που δεν άφησε ασχολίαστη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία έκανε συγκέντρωση έξω από το κτίριο της εταιρείας και δήλωσε εκ των υστέρων ότι δημιουργούνται ηθικά και νομικά προβλήματα….
Ωστόσο και κάποιες ερωτήσεις που δέχθηκε η διοίκηση από μετόχους δεν έριξαν φως στις επόμενες κινήσεις όπως και για το πραγματικό ύψος της ΑΜΚ η οποία να σημειωθεί προσδιορίστηκε σε 750 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου στις 23 Σεπτεμβρίου.
Με τα λιγοστά ερωτήματα που τέθηκαν ήταν εστιασμένα σε μία πιο φιλελεύθερη πολιτική τόσο για τον ΔΕΔΔΗΕ και τη ΔΕΗ έτσι ώστε να μειωθεί το ποσοστό του βασικού μετόχου, δηλαδή του κράτους, σε μειοψηφικό πακέτο και για τις δύο περιπτώσεις. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ για τον ΔΕΔΔΗΕ απάντησε ότι δεν υπήρχε πρόθεση να παραχωρήσουμε τη διοίκηση στον ΔΕΔΔΗΕ και για τη ΔΕΗ, τόνισε ότι στην παρούσα φάση αναζητείται μια πλειάδα επενδυτών που θα μοιραστεί το επενδυτικό όραμα της ΔΕΗ.
Η διοίκηση του Γιώργου Στάσση ανέφερε ότι η ΑΜΚ θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επικαιροποιημένου Στρατηγικού Σχεδίου της Εταιρείας και θα επιτρέψει στην Εταιρεία να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με «πράσινο» στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που με τη σειρά του αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων EBITDA ύψους 1,7 δις ευρώ το 2026.
Η αγορά δεν αποκλείει η ΑΜΚ να ανέλθει στο 1,2 δις ευρώ
Η αγορά είναι προετοιμασμένη η ΑΜΚ να ανέλθει στο 1,2 δις ευρώ αφού το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα συμμετέχει στην ΑΜΚ και το σημερινό της ποσοστό από το 51% που είναι πριν την ΑΜΚ θα διολισθήσει στο 34%.
Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της ΔΕΗ έχει έρθει σε συμφωνία με ξένους επενδυτές, οι οποίοι όμως δεσμεύονται από έγραφα εμπιστευτικότητας, για να μη διαρρεύσουν περισσότερες πληροφορίες για την ΑΜΚ.
Στο χρόνο που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών θα βάζουν κεφάλαια που θα αντιστοιχούν στην απόκτηση μετοχών της εταιρείας. Στο ενδεχόμενο η ΑΜΚ προσελκύσει κύμα επενδυτών θα έχει την ευχέρεια η διοίκηση μετά τη χθεσινή εν λευκώ έγκριση της ΓΣ των μετοχών να αποσπάσει περισσότερα κεφάλαια προς όφελος της εταιρείας. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν το αίτημα για 750 εκατ. ευρώ είναι μία αφετηρία και μόνο.
Το τελικό ποσό θα επιτευχθεί από το χρόνο ανοίγματος του βιβλίου προσφορών και τις συνθήκες που θα επικρατούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διεθνή αγορά υπάρχει ένας πακτωλός κεφαλαίων προς διάθεση νέων επενδύσεων, που μπορεί να αποτελέσει το «κόκκινο χαλί» στη διοίκηση του Γιώργου Στάσση.
Λιγότερες από τις αναμενόμενες οι αντιδράσεις
Σε άλλες εποχές, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ θα έπεφταν ντουβάρια, λένε έμεπιροι παρατηρητές. Αλλά φαίνεται ότι οι εποχές αλλάζουν… Η κινητοποίηση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δεν κατάφερε να δημιουργήσει το μείζον γεγονός που ίσως περίμεναν. Αλλά και η στέρηση του «διακόπτη» (καθώς ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ είναι πλέον άλλες, ξεχωριστές εταιρείες) στέρησε τα τελευταία χρόνια τον πιο αποτελεσματικό τρόπο διαμαρτυρίας (και αυτόν που δημιουργούσε τον μεγαλύτερο φόβο και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις). Μένει να φανεί αν έχουν τελικά οι συνδικαλιστές δυνατότητες περαιτέρω παρεμβάσεων… Ωστόσο και τα κόμματα που διαφωνούν ιδεολογικά και πολιτικά (τα περισσότερα) δεν έκαναν κάτι παραπάνω από δηλώσεις και ανακοινώσεις… Πάντως στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ δημιούργησαν ένα σύνθημα (Να μη χαθεί το Δ από τη ΔΕΗ) και ένα hashtag (#Να_μη_χαθεί_το_Δ_της_ΔΕΗ) που ήδη γεννά συναισθηματικές αντιδράσεις και πέτυχε να γίνει και πρωτοσέλιδο – στη χθεσινή Εφημερίδα των Συντακτών….