Πηγή Εικόνας: https://pixabay.com/el/illustrations/%cf%84%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%b7%cf%84%ce%ae-%ce%bd%ce%bf%ce%b7%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%b7-%ce%b5%ce%b3%ce%ba%ce%ad%cf%86%ce%b1%ce%bb%ce%bf%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%af%ce%b6%cf%89-3382507/

Στις σημαντικές αλλαγές που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence-AI) στην καθημερινότητα μας τα επόμενα χρόνια εστίασε κατά τη διάρκεια της πρώτης του ημέρας το AI BEYOND Forum, συνέδριο που διοργανώνεται στο πλαίσιο της έκθεσης καινοτομίας και τεχνολογίας Beyond 4.0 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από το βήμα του συνεδρίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως η Beyond 4.0 δεν είναι μια ακόμα έκθεση που γίνεται στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, είναι η δυνατότητα μας να προβάλλουμε στο εξωτερικό όλη την πρόοδο που κάνει η χώρα μας και θα κάνει τα επόμενα χρόνια με μεγαλύτερη ακόμα ταχύτητα στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας. Αναφερόμενος μάλιστα στο θέμα του AI BEYOND Forum, τόνισε πως η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζει τα πάντα και μαζί με τη ρομποτική μπορεί να δώσει πίσω στην Ελλάδα το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που χάθηκε με την αποβιομηχάνιση των προηγούμενων ετών.

Τον στόχο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να μετεξελιχθεί το Elevate Greece από μια πλατφόρμα νεοφυών επιχειρήσεων στον κεντρικό φορέα καινοτομίας για την Πολιτεία, που όχι μόνο θα διασυνδέει το οικοσύστημα, αλλά θα την συμβουλεύει για την πολιτική της καινοτομίας, υπογράμμισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για θέματα έρευνας και καινοτομίας, κ. Χρίστος Δήμας. Αναφέρθηκε επίσης στα κίνητρα που δίνονται για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά και στη συστηματική δουλειά που έγινε στο Elevate Greece, όπου έχει καταγραφεί το μεγαλύτερο κομμάτι των start ups.

Τη σημαντική στήριξη όλων όσοι βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της ΔΕΘ-Helexpo για την Beyond 4.0 υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του εθνικού εκθεσιακού φορέα, κ. Τάσος Τζήκας, κάνοντας λόγο για μια πολύ υποστηρικτική παρέα, ενώ σημείωσε πως εκτός από τα υπουργεία και την ΚΕΔΕ, η αγορά ήταν ο πρώτος συνεργάτης που υποστήριξε το εγχείρημα μιας διεθνούς έκθεσης τεχνολογίας.

Την πεποίθησή του πως η Beyond 4.0 θα γίνει σημείο αναφοράς για τη διεθνή αγορά και θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο τεχνολογικό χάρτη μετέφερε ο managing director της Be-Best –συνδιοργανώτριας της έκθεσης- κ. Βαγγέλης Χαραλάμπους. Ο δε ιδρυτής των Industry Disruptors Game Changers (IDGC), επίσης συνδιοργανώτριας εταιρείας, κ. Μιχάλης Στάγκος, σημείωσε πως ξεκινά ένα νέο ταξίδι με στόχο να γίνει η Beyond 4.0 ένα εκθεσιακό γεγονός που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλες διεθνείς τεχνολογικές διοργανώσεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται να βοηθήσει την καθημερινότητά μας και δεν χρειάζεται απαραίτητα να σκεφτόμαστε ένα ανθρωποειδές που θα κάνει αυτό που κάνει ο καθένας μας στην εταιρεία του, εξήγησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), κ. Γιώργος Μαρκατάτος. Τόνισε δε πως με την AI δεν χάνουμε θέσεις εργασίας, αλλά βελτιώνουμε τις θέσεις εργασίας των ανθρώπων που κάνουν κάτι χειρωνακτικό.

Στις περιπτώσεις χρήσης της άυλης εγκριτικής ροής εστίασε ο εμπορικός διευθυντής VAD της Info Quest Technologies, κ. Αντώνης Σταματόπουλος, σημειώνοντας ότι το επιχειρείν βασίζεται στις συμφωνίες.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται εκεί όπου είναι ανθρωπίνως αδύνατο να πετύχουμε κάτι» επισήμανε από την πλευρά του ο section manager, Marketing Data Analytics, AI, Management & Orchestration της Intracom Telecom, κ. Χρήστος Ρίζος, ενώ αναφέρθηκε στα επιμέρους στάδια που απαιτούνται για την ανάπτυξη λύσεων-εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, τα οποία είναι η κατανόηση του προβλήματος, το developing, το optimise, το deploy και το monitor & re-train.

Ο head of analytics της Performance Technologies, δρ. Μανώλης Τσαγκάρης, τόνισε ότι ο πειραματισμός απαιτείται να ενταχθεί στις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης.

Στα οφέλη της AI επικεντρώθηκε ο CTO της InTTrust, δρ. Μιχάλης Μαυροφοράκης, τονίζοντας πως με την τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning επιτυγχάνεται καλύτερη τεχνολογία, καλύτερα κόστη και στο τέλος ένας καλύτερος πλανήτης. «Το AI είναι εδώ, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να εφαρμοστεί» είπε ο ίδιος, παρουσιάζοντας, μεταξύ άλλων, ένα παράδειγμα εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην παραγωγή ελαιολάδου.

Στις προκλήσεις από την εφαρμογή της AI αναφέρθηκε ο Head of TTS-R&D της Samsung Electronics, κ. Αιμίλιος Χαλαμανδάρης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης «data is the king and context is the queen». «Το AI απλοποιεί και δίνει περαιτέρω αξία στην καθημερινή εργασία των ανθρώπων» τόνισε ο ίδιος.

Στον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας και στη δικαιοσύνη που χρειάζεται, προκειμένου όλη η ανθρωπότητα να απολαμβάνει τα οφέλη της τεχνολογίας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο CEO της Generation Y, κ. Αναστάσιος Σπανίδης, επισημαίνοντας ότι η ΑΙ δεν παίρνει αποφάσεις, αλλά οι άνθρωποι.

Τέλος, στο ιδιαίτερο ζήτημα της cyber security στην εποχή της AI αναφέρθηκαν με τις ομιλίες τους οι κ. Bob Kalka, Vice President της IBM Security Systems Unit, Josmaarten Swinkels, CEO της Inter Engineering και Κωνσταντίνα Συντίλα, Cyber Security Sales Specialist της Cisco.

Τη διοργάνωση της Beyond 4.0 έχουν αναλάβει η ΔΕΘ-Helexpo, η Be-Best και οι Industry Disruptors Game Changers (IDGC).

Ορισμένες από τις σημαντικότερες εταιρείες πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο στηρίζουν χορηγικά την Beyond 4.0, οι οποίες είναι η Cisco, η Info Quest Technologies, η Intracom Telecom, η Oktabit και η IBM (Gold Sponsors), αλλά και η Singular Logic, η Lancom, η Performance και η InTrust (Sponsors).