Σημαντικές ανακοινώσεις για τα έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία των δήμων, αλλά και την διοχέτευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ έγιναν στο πλαίσιο του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πέρα από τις επιμέρους ειδήσεις που ήδη παρουσιάσαμε, το economix συγκεντρώνει τις ανταποκρίσεις, με βάση το υλικό της ΚΕΔΕ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ, για το τί ειπώθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ σε ένα δημοσίευμα-οδηγό για να έχουν πλήρη εικόνα οι αναγνώστες για τις σημαντικές συζητήσεις και ανακοινώσεις που έγιναν και αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και τη θεσμική λειτουργία της αυτοδιοίκησης το επόμενο διάστημα.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε και το τί ειπώθηκε στην ειδική εκδήλωση για τα απόβλητα και την ανακύκλωση στο ξεχωριστό θέμα του economix.
Κ. Πιερρακάκης: 320 εκατομμύρια ευρώ για «Έξυπνες Πόλεις» και ψηφιακό μετασχηματισμό των Δήμων
Πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού των δήμων ύψους 320 εκ. που θα χρηματοδοτηθεί από τα Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ ανακοινώθηκε την Παρασκευή από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ, ενώ το ίδιο βράδυ στο πλαίσιο της έκθεσης της έκθεσης Beyond 4.0, στη ΔΕΘ παρουσιάστηκαν οι λεπτομέρειες του προγράμματος από τους υφυπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρή Λιβάνιο και Γιώργο Γεωργαντά, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου οι λεπτομέρειες υλοποίησης του προγράμματος.
Πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με το ποσό των 320 εκατ. ευρώ, για την ψηφιακή μετάβαση των δήμων, ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η πρόταση προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ. Όπως υπογράμμισε για το πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων», υπήρξε συνεργασία με τον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου Θ. Λιβάνιο , τον υπουργό Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Τσακίρη.
«Είναι μια συνολική προσέγγιση της κυβέρνησης για να μπορέσουμε πέρα και πάνω από όσα έχουν ήδη γίνει με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», να προσθέσουμε νέες τεχνολογίες και νέες λύσεις», όπως είπε.
«Το συνολικό πακέτο διαρθρώνεται και από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου περιλαμβάνει 90 εκατομμύρια ευρώ για τους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων. Και όλοι οι υπόλοιποι δήμοι οι οποίοι θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ.
Συνολικά μιλάμε για ένα μπάτζετ 320 εκατομμυρίων ευρώ», ενημέρωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.Και εξήγησε πως θα διαμορφωθεί ένα μενού πολλαπλών επιλογών, τεχνολογικών επιλογών, αναγνωρίζοντας ότι από αυτό το μενού θα μπορούν όλοι οι δήμοι να έχουν προκαθορισμένο μπάτζετ.
«Το χαμηλότερο μπάτζετ το οποίο θα δείτε για δήμο από το πρόγραμμα που θα ανακοινώσουμε, για το μικρότερο δήμο, θα είναι 100.000 €. Άρα από το μπάτζετ θα μπορεί ο καθένας με βάση τις ανάγκες του να πάει και να επιλέξει συγκεκριμένες λύσεις που αισθάνεται ότι αφορούν τους πολίτες του, που αισθάνεται ότι αφορούν τους δημότες του» πρόσθεσε, είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι η τελική έγκριση αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους.
Ο κ. Πιερρακάκης, σημειώνοντας ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από τον κ. Λιβάνιο, απευθύνθηκε στους αιρετούς, λέγοντας «Το “ζουμί” είναι ότι θα διαλέξετε εσείς. Εμείς θα ορίσουμε τις επιλογές και εσείς θα κάνετε τις δικές σας προσεγγίσεις, με βάση τις δικές σας ανάγκες», καλώντας τους ταυτόχρονα να μην αφήσουν το χρόνο να πάει χαμένος, αλλά να τρέξουν για να ωριμάσουν έργα μέχρι να βγουν οι προσκλήσεις.
Τα πεδία των έργων αφορούν σε κοινωνική πολιτική, απασχόληση και υγεία, παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό, περιβάλλον, υποδομές, αγροτική ανάπτυξη, μεταφορές, μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός, δημοτική αστυνομία, εξυπηρέτηση του πολίτη, οικονομική διαχείριση των Δήμων, διοικητική λειτουργία των Δήμων. Τα projects μπορούν να αφορούν π.χ. σε έξυπνο παρκάρισμα, κυβερνοασφάλεια, ψηφιακές πλατφόρμες για γονείς και κηδεμόνες, προσχολική αγωγή, πλατφόρμες διαβούλευσης, κλ.π.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ζήτησε να υπάρχει με τους αιρετούς πιο στενός διάλογος με το υπουργείο, σε πράγματα που μπορεί να αλλάξει εύκολα γι’ αυτούς και τις διαδικασίες τους.
«Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών. Έχουμε κονδύλια για να απλουστεύσουμε όλες τις διαδικασίες καταρχήν του Δημοσίου» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Αυτό λοιπόν το οποίο σας λέμε, και είναι και κάλεσμα προς την ΚΕΔΕ συνολικά, είναι να καταγράψουμε αυτές τις διαδικασίες, πρόεδρε, να μας τις πείτε, να μας πείτε πού χρειάζεστε απλουστεύσεις, και μαζί με το υπουργείο Εσωτερικών να καθίσουμε και να τις απλουστεύσουμε χρησιμοποιώντας απλές τεχνολογίες».
Θ. Λιβάνιος: Πως θα κατανεμηθούν τα 320 εκ. ευρώ για τις έξυπνες πόλεις
Την ανάγκη ωρίμανσης των έργων μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες, ώστε να ενταχθούν και να υλοποιηθούν σε διάφορους τομείς, τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιος.
Πρόσθεσε ότι το πρώτο κομμάτι, που αφορά το Ταμείο Ανάπτυξης, θα ξεκινήσει πιο γρήγορα. «Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν, θα υπάρχουν προεπιλεγμένες δράσεις, δεκαεπτά δήμοι θα διαλέξουν, θα καταθέσουν τεχνικά δελτία, θα πάρουν την ένταξη και θα προχωρήσουν» όπως είπε ο κ. Λιβάνιος και συνέχισε : «Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι να βγει η πρόσκληση -για το δεύτερο μέρος-, το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2022, είναι πολύ σημαντικό να κινηθείτε γρήγορα, να δουλέψετε τα έργα, να ωριμάσετε τις δράσεις, να τα υποβάλετε, μόλις ανοίξει η πρόσκληση».
Το πρώτο βήμα του project όπως εξήγησε, πιο αναλυτικά, ήταν να εξασφαλιστούν οι πόροι.
«Από το Ταμείο Ανάκαμψης 90 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στους 16 μεγαλύτερους δήμους της χώρας συν τον δήμο Τρικκαίων, μετά από απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διότι τον θεωρούν, και δικαίως, δήμο πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο για όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Λιβάνιος.
«Τα 90 εκατ. ευρώ θα μοιραστούν στους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων, η Αθήνα η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα, και τα υπόλοιπα χρήματα θα μοιραστούν απολύτως αναλογικά με τον πληθυσμό, ξεκινώντας από ένα ποσό αν θυμάμαι καλά γύρω στα 7 εκατ. για το Δήμο Πατρέων και γύρω στα 3 εκατ. το μικρότερο δήμο της κατηγορίας αυτής που αν δεν κάνω λάθος είναι ο δήμος Καλλιθέας». Είναι ένα ποσό που είναι άμεσα αξιοποιήσιμο, όπως πρόσθεσε.
Για τους μικρότερους δήμους, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τη βοήθεια και την πολύτιμη αρωγή του υφυπουργού Γιάννη Τσακίρη και του ειδικού γραμματέα Γιώργου Ζερβού, σχεδιάζεται όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, ένα νέο πρόγραμμα το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου 2021-2027.
«Θα είναι πιθανότατα από τις πρώτες προσκλήσεις που θα βγουν, και θα είναι ένα πρόγραμμα που θα καλύπτει τους υπόλοιπους 315 δήμους της χώρας. Όλοι, μέχρι τον τελευταίο δήμο που είναι κάτω από 100.000 ευρώ, θα μπορέσουν να έχουν ένα σημαντικό κομμάτι χρηματοδότησης. Το ποσό που θα ανήκει σε κάθε δήμο, θα είναι εξαρχής προσδιορισμένο, το οποίο θα κατανέμεται ανάλογα από το κανάλι χρηματοδότησης, από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί σε επιμέρους υποποσά αλλά το συνολικό ποσό του Δήμου θα είναι το ίδιο, απείραχτο, και δεν μπαίνουμε σε ανταγωνιστικό διάλογο» όπως είπε και πρόσθεσε ότι «Είναι προς το συμφέρον να το τρέξει γρήγορα, να το κερδίσει να το αξιοποιήσει να το υλοποιήσει. Σκοπός λοιπόν είναι να πάρουν όλοι οι δήμοι συγκεκριμένο ποσό, προκειμένου να το αξιοποιήσουν με τον τρόπο που αυτοί κρίνουν καλύτερα.
Όπως πρόσθεσε έχουν προεπιλεγεί γύρω στις 30-35 δράσεις στις οποίες ο κάθε δήμος μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα.
«Η ιδιαιτερότητα αυτή πηγάζει από ένα βασικό αξιακό ζήτημα, δεν ξέρει κανείς τις ανάγκες του δήμου, καλύτερα από τον ίδιο το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους που ζουν κάθε μέρα τα προβλήματα. Αυτή η νέα λογική πηγάζει και διατρέχει οριζόντια αυτό το πρόγραμμα».
Για το κομμάτι του ΕΣΠΑ, ο μικρότερος δήμος μπορεί να τύχει μιας συνολικής χρηματοδότησης της τάξης των 100.000 ευρώ. «Φανταστείτε λοιπόν και το δήμο Γαύδου, και το δήμο Αγαθονησίου, που 100.000 είναι το σύνολο των ΚΑΠ που παίρνουν σε ένα έτος, το ύψος της βοήθειας που θα έχουν για να προσφέρουν νέες υπηρεσίες στους δημότες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος.
«Οι έξυπνες πόλεις έχουν τον ίδιο άξονα που υπηρετούν και οι δήμοι, βάζουν το δημότη στο επίκεντρο του κύκλου εργασιών» είπε.
Παράλληλα επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλοί επιλέξιμοι και αξιοποιήσιμοι άξονες από τους δήμους, αναφέροντας π.χ. ποιότητα ζωής, κυβερνοασφάλεια, για να προσθέσει και τις ανάγκες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια και στον κοινωνικό τομέα.
Επεσήμανε εμφατικά την ανάγκη δημιουργίας πλατφόρμας και έξυπνων εργαλείων για τις ευπαθείς ομάδες, για την αμφίδρομη ενημέρωση εκπαιδευτικών μονάδων με γονείς και κηδεμόνες παιδιών, τόσο για τους νηπιακούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, όσο και για τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη βιώσιμη μετακίνηση, συστήματα για την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ποιότητα των νερών, έξυπνα συστήματα οδοφωτισμού, διαχείριση απορριμμάτων, κλπ.
Η πρόσκληση όπως είπε ο υφυπουργός, αφορά τον δήμο και τα Νομικά του Πρόσωπα.
Μπορεί δηλαδή ο δήμος να κατανείμει το ποσό που του αναλογεί σε ΝΠΔΔ, για να γίνει δικαιούχος στην πρόσκληση.
Οι δήμοι θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τα τεχνικά τους δελτία τις προτάσεις τους, είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία της αξιολόγησης θα είναι πολύ σύντομη.
«Η τεχνολογία δεν είναι δρόμος, ή τον κάνεις τώρα, ή τον κάνεις σε δέκα χρόνια. Ξεπερνιέται πολύ γρήγορα. Και δεν έχουμε την πολυτέλεια νομίζω να χτίζουμε νέα ψηφιακά κουφάρια. Αρκετά είχαμε» πρόσθεσε ο κ. Λιβάνιος.
Ο υφυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι μέσα από αυτές τις δράσεις είναι δυνατή η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην εξυπηρέτηση του πολίτη.
«Οι δημοτικοί υπάλληλοι, πολλοί από αυτούς, είναι υψηλού επιπέδου» ανέφερε ο κ. Λιβάνιος και πρόσθεσε : «Μπορούν να κάνουν πολύ καλύτερα πράγματα από το να εκτυπώνουν χαρτιά και να βάζουν σφραγίδες. Μπορούν να είναι πολύ πιο παραγωγικοί στη διαχείριση, αν τους αφαιρέσουμε τα περιττά βάρη, τα οποία έχει δημιουργήσει μια γραφειοκρατία περίπου διακοσίων ετών…».
Γ. Γεωργαντάς: Οι παρεμβάσεις αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα
«Δεν μπορεί να εννοηθεί ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας, χωρίς τη συμμετοχή των ΟΤΑ», επεσήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γεώργιος Γεωργαντάς υπογραμμίζοντας το ρόλο και τη σημασία της Αυτοδιοίκησης για την επιτυχία της ψηφιακής μετάβασης. « Οι δήμαρχοι είναι αυτοί οι οποίοι αφουγκράζονται τις ανάγκες των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα είναι και αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα απ’ όλους τι είναι αναγκαίο για κάθε περιοχή».
Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε επίσης ότι όλο αυτό πρέπει να αποκτήσει συντονισμένο βηματισμό, μια συνεργασία η οποία να αλληλεπιδρά προς τη θετική κατεύθυνσης γιατί στόχευση και των δύο-κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης είναι μία: Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη. «Ανθρωποκεντρικά προσπαθεί να λειτουργήσει το υπουργείο σε όλες τις παρεμβάσεις που έκανε το τελευταίο διάστημα στις ψηφιακές ανάγκες, ανθρωποκεντρικά λειτουργείτε εκ των πραγμάτων και εσείς. Και μάλιστα εσείς έχετε σίγουρα και την καλύτερη εικόνα», όπως είπε.
Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε τέλος ότι «τώρα πρέπει να μπορέσει να δοθεί ένα πλαίσιο στήριξης προς τους δήμους και συγχρόνως η επιλογή ακριβώς των προτεραιοτήτων να είναι δική τους. Και ταυτόχρονα να υπάρχει και ένας άμεσος χρόνος υλοποίησης όλων αυτών των σχεδιασμών». Ο υφυπουργός, χαρακτήρισε εσφαλμένη την εντύπωση ότι, η λέξη «smartcities» συνδέεται με καινοτομίες ή εφαρμογές οι οποίες αφορούν ίσως λίγους.
Είναι ώρα, όπως είπε, να καταλάβουν όλοι, ότι «οι παρεμβάσεις αυτές κατά βάση αφορούν τον ίδιο τον πολίτη, αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας σε όλα τα επίπεδα, αλλά βεβαίως αφορούν την ίδια την εσωτερική λειτουργία των δήμων».
Γ. Τσακίρης: Τα ποσά που θα χορηγηθούν θα έχουν αυστηρές προθεσμίες απορρόφησης
Μιλώντας για το εγχείρημα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, σημείωσε έχει τρία πεδία, «έχει την πολιτική και το όραμα, έχει τη χρηματοδότηση,(το ΕΣΠΑ), αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η υλοποίηση. Και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε…θα πρέπει να υλοποιήσουμε».
Ενημέρωσε ότι ο άξονας πολιτικής 1, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενισχύει σημαντικά οποιαδήποτε δράση έχει να κάνει με έξυπνες πόλεις.
Σε αυτή τη φάση, όπως επισήμανε «εγκρίνονται τα επιχειρησιακά προγράμματα και ο νόμος που θα διέπει τον νέο ΕΣΠΑ». Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του χρόνου όλα αυτά θα έχουν τελειώσει, άρα «στις αρχές του 2022 να φέρουμε την πρόσκληση γι’ αυτά τα επιλέξιμα έργα που θέλετε να εντάξετε, και είναι πολύ σημαντικό να τα ωριμάσετε νωρίτερα ώστε να μη χάσουμε χρόνο, γιατί εδώ είναι σημαντικό».
Πρόσθεσε επίσης ότι στα ποσά που θα χορηγηθούν θα υπάρχουν αυστηρές προθεσμίες, γιατί το ΕΣΠΑ αναθεωρείται κάθε δύο χρόνια και πόροι, που δεν έχουν καταναλωθεί, μεταφέρονται σε άλλους τομείς τους οποίους χρειάζεται η οικονομία.
Τέλος υπενθύμισε ότι: «Εμείς σαν υπουργείο Ανάπτυξης έχουμε τη ΜΟΔ, που βοηθάει τους αδύναμους δικαιούχους, μικρούς δήμους και η ΕΕΤΑΑ, βοηθάει, άρα, γνωρίζουμε τις αδυναμίες των μικρών δήμων που δεν έχουν μηχανισμούς, στελέχη …είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και σ’ αυτή την κατεύθυνση».
Δ. Παπαστεργίου: Οι αναγκαίες δράσεις θα σχεδιαστούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών
Η αυτοδιοίκηση πλέον μπαίνει πιο ενεργά στην ψηφιοποίηση σε μια καινούργια εποχή, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Πρέπει από δω και πέρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ξεκινώντας από τις τοπικές μας κοινωνίες ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες και με βάση αυτές να σχεδιαστούν οι αναγκαίες δράσεις», είπε χαρακτηριστικά
Στο καινούργιο ΕΣΠΑ με την καθοδήγηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα μπορέσουμε να καταθέσουμε τα προγράμματα και τις λύσεις που πραγματικά έχουμε ανάγκη. «Και αυτό νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και αρχίζει και μας δικαιώνει γιατί όντως νομίζουμε σε κάποια ειδικά θέματα που αφορούν την αυτοδιοίκηση, και τα smart cities, είναι ένα τέτοιο η αστική ανάπτυξη είναι το άλλο νομίζω ότι πρέπει να έχουμε άμεση πρόσβαση».
«Η αγορά ανοίγει, δημιουργείται ένα νέο οικοσύστημα στην Ελλάδα και αυτό είναι θετικό, αυτά τα χρήματα που θα δοθούν θα πρέπει να τα απορροφήσει», και θα γυρίσουν νέα παιδιά πίσω να δουλέψουν ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι κάθε τι που προτείνεται «ως έξυπνο», δεν θα πρέπει να υιοθετείται άκριτα, αλλά θα πρέπει να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες του κάθε δήμου.
«Συνεπώς με ψυχραιμία, ταχύτητα, γιατί η πληροφορική θέλει ταχύτητα να καθίσουμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες να τις καταγράφουμε και να αρχίσουμε βήμα- βήμα πλέον να δούμε τι λύσεις μπορεί να υπάρχουν», είπε ο κ. Παπαστεργίου.
«Θέλει τρέξιμο από δω και πέρα, και με τη βοήθεια από τους ανθρώπους μας,ειδικούς συνεργάτες υπηρεσίες, τεχνική βοήθεια που θα πάρουμε από το πρόγραμμα να βρούμε αυτές που πραγματικά ταιριάζουν περισσότερο σ’ αυτό το οποίο ψάχνουμε» πρόσθεσε, τονίζοντας εμφατικά ότι «Σκοπός δεν είναι νιώσουμε εμείς ότι είμαστε σύγχρονος δήμος, σκοπός είναι να νιώσει ο πολίτης ότι νοιαζόμαστε αυτό και τον θέλουμε κοντά μας».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, επεσήμανε επίσης ότι το κομμάτι των μικρών δημοσκοπήσεων έχει τεράστιο νόημα, «το να αρχίζουμε να ρωτάμε τους πολίτες όχι μόνο για τα βαριά και τα σοβαρά αλλά και για μικρότερα πράγματα καθημερινά για να αρχίζουν να εμπλέκονται και πάλι στα κοινά και να καταλάβουν τελικά ότι, ό,τι γίνεται εκεί έξω είναι και δικιά τους υπόθεση». Παράλληλα τόνισε ότι όλος αυτός ο ανασχηματισμός απαιτεί και την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και από τους ανθρώπους των δήμων.
Στ. Πέτσας: Στα 4,1 δις ευρώ οι πόροι του «Αντώνης Τρίτσης» – Αύξηση κατά 15% των ΚΑΠ από το 2023
Αύξηση κατά 15% των ΚΑΠ συνολικά της Αυτοδιοίκησης από το 2023 και αύξηση κατά 50 εκ. ευρώ για το 2022, προανήγγειλε από το βήμα του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Συγκεκριμένα οι ΚΑΠ α΄ και β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης από 2,85 δις ευρώ που είναι σήμερα θα αυξηθούν στα 3,2 δις ευρώ.
Παράλληλα ανέφερε ότι είναι σε διαπραγμάτευση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για την αναχρηματοδότηση παλιών χρεών των δήμων με νέα δάνεια και με χαμηλότερο επιτόκιο.
Επίσης ο κ. Πέτσας, ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» αναμένεται να φτάσει στο ύψος των 4,1 δις ευρώ, ενώ έργα που δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα γίνει μεταφορά τους στο Ταμείο Ανάκαμψης. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι μέχρι τέλος του έτους θα ενταχθούν στο πρόγραμμα το 50% των προτεινόμενων έργων.
Σε ότι αφορά τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις των δήμων στο τρέχον οικονομικό έτος ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι θα δοθεί μία ακόμη συμπληρωματική δόση ΚΑΠ μέχρι τέλος του χρόνου.
Επίσης ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει δέσμη μέτρων εξορθολογισμού του ενεργειακού κόστους για τους δήμους τις ΔΕΥΑ. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, η κυβέρνηση εξετάζει ένα πλέγμα μέτρων με στόχο τη συγκράτηση του κόστους της ενέργειας, προκειμένου να μη μετακυλιστεί στους πολίτες η σημαντική αύξησή του, μέσω των δημοτικών τελών.
Τα μέτρα είναι:
1ον: Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για το νερό στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6%, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα στα έσοδα των ΔΕΥΑ εφαρμόζεται για την αξία νερού συντελεστής 13%.
2ον. Η υπαγωγή τους σε τιμολόγιο χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
3ον. Η ένταξή τους στο τιμολόγιο των «μεγάλων καταναλωτών» αντί του οικιακού τιμολογίου.
4ον. Η ένταξή τους στους δικαιούχους μειωμένης χρέωσης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), προκειμένου αυτό να συμβάλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας τους.
Ο κ. Πέτσας είπε ότι και για τα τέσσερα αυτά μέτρα υπάρχει συνεννόηση σε επίπεδο πρωθυπουργού με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα, ώστε να βρεθεί το καλύτερο μείγμα από τις τέσσερις αυτές εναλλακτικές επιλογές.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι νωρίτερα από τις 12 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ποιο ακριβώς μείγμα μέτρων θα εφαρμοστεί.
Παράλληλα επισήμανε ότι στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» υπάρχει δυνατότητα μείωσης του κόστους ενέργειας μέσω της ενθάρρυνσης φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Θ. Σκυλακάκης: Τα έργα θα υλοποιηθούν από τους ΟΤΑ απευθείας και όχι μέσω μεσαζόντων
«Η οικονομία της χώρας παίρνει μπρος. Θα έχουμε μπροστά μας ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Σας το λέω με βεβαιότητα αυτό και σημαντικοί εταίροι της ανάπτυξης είναι οι δήμοι», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Σκυλακάκης, με παρέμβασή του μέσω skype κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών των αιρετών όλης της χώρας, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Ταμείο Ανάκαμψης για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων το «Ελλάδα 2.0» και κάλεσε τους δημάρχους σε μία «παραγωγική συνεργασία».
Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός το Ταμείο Ανάκαμψης θα προσφέρει στους δήμους, πέρα από το πρόγραμμα για τις «Έξυπνες Πόλεις», αστικές αναπλάσεις, αντιπλημμυρικά έργα, πολιτική προστασία, πρόγραμμα οδικής ασφάλειας που θα επιτρέπει οδικά έργα, ενώ συμπεριλαμβάνει και το «Εξοικονομώ» που αφορά τα δημοτικά κτίρια αλλά και τον οδοφωτισμό.
«Ένα μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ιδιωτικές επενδύσεις, που είναι μεγάλης σημασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί θα γίνουν σε κάποιον δήμο της χώρας. Είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε με ταχύτητα σ’ αυτές. Στις ιδιωτικές επενδύσεις σας βλέπουμε ως εταίρους. Έχουμε πολλές δυνατότητες να δουλέψουμε και να παράξουμε ένα ισχυρό αποτέλεσμα», τόνισε ο κ. Σκυλακάκης απευθυνόμενος προς τους αιρετούς της χώρας.
Διευκρίνισε, επίσης, πως το θέμα της απορρόφησης από το Ταμείο Ανάκαμψης «δεν θα είναι εύκολο» και κάλεσε τους δήμους να συνεργαστούν και να προτείνουν από κοινού την υλοποίηση έργων. «Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει έναν πολύ βασικό κανόνα. Εάν τα λεφτά δεν απορροφηθούν εγκαίρως χάνονται. Και δημιουργούν ζημιά και στην εικόνα της χώρας. Θα έρθουμε να βοηθήσουμε σε σημεία όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση νιώσει ότι χρειάζεται βοήθεια. Εγώ ενθαρρύνω τις συνεργασίες μεταξύ των δήμων. Θα δούμε με πολύ θετικό μάτι τις συνεργασίες δημάρχων που θα έρθουν να μας προτείνουν την υλοποίηση έργων», εξήγησε.
Γ. Τσακίρης: Μπροστά μας το νέο ΕΣΠΑ των 26,1 δις ευρώ
Για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με συνολικό προϋπολογισμό 26,1 δις ευρώ ενημέρωσε τους αιρετούς, στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιώργος Τσακίρης, προσθέτοντας πως η προγραμματική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.
«Σε αυτή τη φάση εγκρίνουμε τα επιχειρησιακά προγράμματα και θεωρώ πως θα ξεκινήσουμε να βγάζουμε προσκλήσεις προς το τέλος του χρόνου ή αρχές του 2022», είπε ο κ. Τσακίρης το μεσημέρι από το βήμα του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Υπογράμμισε πως από το νέο ΕΣΠΑ, το 1/3 των χρημάτων -δηλαδή περίπου 8 δις. ευρώ – θα πάνε στις περιφέρειες και πως ένα σημαντικό κομμάτι «θα έχει το Κοινωνικό Ταμείο και έργα τοπικών υποδομών». Επίσης, στάθηκε στο πρόγραμμα των «Έξυπνων Πόλεων» για τη ψηφιακή αναβάθμιση των δήμων, ένα μέρος του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε αυτό το κομμάτι σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς το έχουμε θέσει σαν προτεραιότητα».
Ο κ. Τσακίρης χαρακτήρισε ως «αποτυχία του προηγούμενου ΕΣΠΑ τα Κέντρα Ανοιχτού Εμπορίου», προσθέτοντας πως «δεν ξέρω ποιος φταίει, αλλά δυστυχώς η απορρόφηση ήταν σχεδόν μηδενική». Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του προς τους αιρετούς τους έστειλε το μήνυμα πως ο ίδιος «ως υφυπουργός, μετριέμαι με όσα πιο πολλά ξοδέψω. Με ενδιαφέρει να έρθουν έργα έτοιμα και να απορροφήσω το ΕΣΠΑ, Το κακό θα είναι εάν δεν το απορροφήσω».
Μ. Σταυριανουδάκης: Μέχρι τέλος του 2022 θα προσληφθούν 1000 μηχανικοί στους δήμους
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης σημείωσε ότι οι δήμοι θα αξιοποιήσουν σημαντικό κομμάτι από τα συνολικά 77 δις ευρώ των προγραμμάτων που τρέχουν. Το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 16 δις ευρώ και θα απορροφηθούν μέσω των προγραμμάτων ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι και ΙΙ, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», τα αναπορρόφητα του ΕΣΠΑ 2014-2020, το νέο ΕΣΠΑ, το ΠΔΕ, την ΕΠΑ, και το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0».
Ο κ. Σταυριανουδάκης επισήμανε την μεγάλη μείωση προσωπικού που υπέστησαν οι δήμοι της χώρας, δόθηκαν κάποιες λύσεις, σημείωσε, κυρίως με την επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Μάλιστα ανακοίνωσε πως μέχρι τέλος του 2022 θα προσληφθούν 1000 μηχανικοί στους δήμους.
Τέλος έκανε εκτενή ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», «ένα πρωτόγνωρο πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση», ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να ανέλθει στα 4,1 δις ευρώ και με στόχο να ενταχθούν περισσότερες προτάσεις δήμων, καθώς οι τελευταίες ξεπέρασαν κατά 400% τον αρχικό προϋπολογισμό του προγράμματος.
Δ. Μαραβέλιας: Μέχρι τέλος του έτους πάνω από 50 μηχανικοί στην Τεχνική Υπηρεσία της ΕΕΤΑΑ
Μέχρι τέλος του έτους, η τεχνική υπηρεσία της ΕΕΤΑΑ που προορίζεται για την τεχνική υποστήριξη των δήμων στην μελέτη και ωρίμανση έργων, θα έχει στελεχωθεί με πάνω από 50 μηχανικούς, ανέφερε πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας. Μέχρι σήμερα η ΕΕΤΑΑ έχει προχωρήσει στην υπογραφή πάνω από 10 προγραμματικών συμβάσεων με δήμους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς για την παροχή τεχνικής βοήθειας. Μέσω δε του Ηλεκτρονικού Μητρώου της ΕΕΤΑΑ θα χρησιμοποιηθούν μηχανικοί για την μελέτη και επίβλεψη έργων δήμων.
Δ. Σταμάτης: Νέο εργαλείο για τη χρηματοδότηση των απαλλοτριώσεων από τους δήμους
Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Δημήτρης Σταμάτης, ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ σχεδιάζεται ένα νέο εργαλείο για την εξυπηρέτηση ενός σημαντικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και αφορά στις απαλλοτριώσεις.
Συγκεκριμένα ανήγγειλε ότι θα δοθεί στους δήμους η δυνατότητα μέχρι τη λήξη των δικαστικών εκκρεμοτήτων για τις απαλλοτριώσεις, αντί να δεσμεύσει ο ίδιος ο δήμος πόρους από τα ταμεία του, τα ποσά θα τα εγγυάται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Και όταν τελειώσουν όλες οι δικαστικές διαδικασίες των προσφυγών, ο δήμος είτε θα πληρώσει την εγγύηση στο ΤΠΔ, είτε θα πάρει δάνειο και το ποσό στον δικαιούχο θα το καταβάλλει το ΤΠΔ. Επίσης ο κ. Σταμάτης αναφέρθηκε στα δύο επενδυτικά προγράμματα που έχει συνάψει το Ταμείο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση των δήμων. Το πρώτο θα ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ, έχουν εγκριθεί 2,135 εκ. ευρώ εκ των οποίων έχουν συμβασιοποιηθεί τα 992 εκ. ευρώ. Παράλληλα αναφέρθηκε σε δύο ακόμη προγράμματα που εμπλέκονται και οι δήμοι: Το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ, προϋπολογισμού ύψους 500 εκ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών και δημόσιων υποδομών. Και το πρόγραμμα ΝΕΑΡΧΟΣ που αφορά στον εκσυγχρονισμό των υποδομών μικρών λιμένων.
Ο κ. Σταμάτης σημείωσε τις πολλές δυσκολίες που έχει η σύναψη συμβάσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σχολίασε χαρακτηριστικά, επικαλούμενος το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» – για το οποίο διευκρίνισε ότι δεν εμπλέκεται το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων – ότι πρόγραμμα χωρίς να υπάρχουν οι αναγκαίες πηγές χρηματοδότησης και συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν μπορεί να υπάρξει.
Δημήτρης Κάρναβος, β΄ αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας: Η Ελληνική Αυτοδιοίκηση είναι η πιο αδύναμη, η πιο ανίσχυρη σε όλη την Ευρώπη
Η μεγάλη αλλαγή στην αρχιτεκτονική του Ελληνικού κράτους, που θα κάνει την Αυτοδιοίκηση ένα βασικό πυλώνα του, όπως συμβαίνει στην Ευρώπη και σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο, παραμένει ζητούμενο, τόνισε ο β’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, και πρόσθεσε ότι την αποκέντρωση την επιβάλλουν και οι ελληνικές παραγωγικές συνθήκες.
Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, ο κ. Κάρναβος ξεκίνησε εμφατικά την ομιλία του, «δείχνοντας» την εικόνα ότι η χώρα μας αποτελεί ένα ευρωπαϊκό παράδοξο και αυτό είναι ότι η Ελληνική Αυτοδιοίκηση είναι η πιο αδύναμη, η πιο ανίσχυρη σε όλη την Ευρώπη.
«Ένα μόνο νούμερο είναι αρκετό, στην Ελλάδα η Τοπική Αυτοδιοίκηση απορροφά το 3% του ΑΕΠ της, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 10%. Δηλαδή 3 φορές λιγότερα χρήματα από ότι δίνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη!», είπε, και υπενθύμισε ότι η Κομισιόν πρόσφατα, έστειλε ένα πολύ σαφές μήνυμα στις κυβερνήσεις των κρατών μελών: Επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην κατάρτιση των εθνικών αναπτυξιακών σχεδίων για την επόμενη μέρα.
Ο κ. Κάρναβος επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν μπορεί να απουσιάζει από την υπόθεση της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, της αναβάθμισης της παιδείας και της υγείας, της κοινωνικής πολιτικής, των SmartCities, καθώς και σε άλλα πεδία.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εξεύρεσης νέων πόρων από τη φορολογική αποκέντρωση, στη διεύρυνση των δυνατοτήτων που δίνει στην Αυτοδιοίκηση το θεσμικό πλαίσιο και στην απλούστευση του νομικού πλαισίου.
«Επιτέλους πρέπει να γίνει πράξη ένα τελικό, καθαρό, διάφανο ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων ανάμεσα στη Κεντρική Διοίκηση, των δυσλειτουργικών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Δήμων και μέσα από το ξεκαθάρισμα να προχωρήσουμε στην απλοποίηση διαδικασιών και νομοθετημάτων-κανονιστικών διατάξεων», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η ΚΕΔΕ έχει δώσει στο υπουργείο ολοκληρωμένη πρόταση αναδιάρθρωσης αρμοδιοτήτων.
Ο κ. Κάρναβος έθεσε στην ομιλία του σειρά ζητημάτων που αφορούν μεταξύ άλλων σε:
- Νέο Χάρτη Ολικής Διοίκησης με ξεκάθαρο πλαίσιο και ευθύνες
- Αύξηση των ΚΑΠ με νέο καθαρό δίκαιο και αναπτυξιακό πλαίσιο κατανομής πόρων
- Επανεξέταση του πλαισίου αμοιβών και κινήτρων για τους αιρετούς που λαμβάνουν θέσεις ευθύνης από το δήμαρχο και τα νομικά πρόσωπα.
- Ψηφιοποίηση δήμων και δημοτικών υπηρεσιών σε προτεραιότητα σε κάθε εθνικό σχέδιο
- Προτεραιότητα στη μετάβαση στο μοντέλο της κυκλικής οικονομίας
- Κινητικότητα μόνο από δήμο σε δήμο χωρίς παρεκκλίσεις
- Θεσμοθέτηση εντοπιότητας σε προσλήψεις ΔΕΥΑ και ΦΟΔΣΑ
- Δημοτική Αστυνομία επαρκώς στελεχωμένη
- Μεγαλύτερη θωράκιση των δήμων έναντι των εταιριών που αναπτύσσουν δίκτυα εντός των πόλεων, διαλύοντας τα ασφαλτικά μας και ειδικό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
- Απεμπλοκή από την υποχρέωση συντήρησης των τμημάτων επαρχιακών οδών που είναι μέσα στις πόλεις μας, τα οποία μας φορτώθηκαν το 2013 χωρίς ποτέ να έρθουν οι σχετικοί πόροι, ενώ το κόστος συντήρησης είναι τεράστιο
Ο κ. Κάρναβος αναφέρθηκε στην τεράστια πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του ΕΣΠΑ όπως και του Προγράμματος Τρίτσης, που οφείλουν να περάσουν και μέσα από τους δήμους της χώρας.
«Ειδικά για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θυμίζω ότι είναι εμπροσθοβαρές, είμαστε ΔΥΣΤΥΧΩΣ στο σημείο εκκίνησης, με την ΚΕΔΕ να έχει υποβάλει τις προτάσεις της από το καλοκαίρι του 2020», όπως είπε, ενώ έθεσε ως απαραίτητη και επαρκή προϋπόθεση για να συμβούν όλα τα παραπάνω την ύπαρξη τεχνικής βοήθειας όσο γίνεται πιο κοντά στους δήμους.
Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ: Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για την καταστατική θέση αιρετών και προσωπικό των ΟΤΑ
Το θέμα της καταστατικής θέσης των αιρετών απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την Αυτοδιοίκηση. Και δεν είναι λίγες οι φορές που, όπως τόνισε χθες και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου στην ομιλία του στο συνέδριο, οι δήμαρχοι είναι οι «αυτοφωράκηδες» του ελληνικού Δημοσίου.
Αρχή της ΚΕΔΕ, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της ΚΕΔΕ Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, είναι να ισχύουν για όλους τους αιρετούς της Κεντρικής Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης οι ίδιοι κανόνες, όσον αφορά στα θέματα της καταστατικής θέσης, τα ασφαλιστικά, τα οικονομικά, τα συνταξιοδοτικά, τα ποινικά κ.λπ.
Έως ότου η Πολιτεία μεριμνήσει σχετικά, η ΚΕΔΕ απαιτεί την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών και την επαναρρύθμιση θεμάτων αστικής, ποινικής και πειθαρχικής ευθύνης για την αποφυγή της πολιτικής ομηρίας τους, καταθέτοντας τις παρακάτω ρεαλιστικές προτάσεις, που θα δώσουν στο πολιτικό προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τη δυνατότητα να αφοσιωθεί στο έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Ανάπτυξης και της παροχής υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις:
- Σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης της καταστατικής θέσης των αιρετών υπό τη μορφή του Παρατηρητηρίου
- Κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας Αιρετών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πρόταση της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.
- Επαρκείς υποστηρικτικοί μηχανισμοί για την άσκηση των καθηκόντων τους.
Σε ότι αφορά στη χορηγία των δημάρχων, όπως σημείωσε ο κ. Κωνσταντέλλος, από 1η Ιανουαρίου 2011, οι δήμαρχοι υπάγονται στον ΕΦΚΑ, ως λειτουργοί των ΟΤΑ και επομένως δικαιούνται Εθνικής και Ανταποδοτικής Σύνταξης κατά τα άρθρα 7 και 8 του Ν.4387/2016.
Ωστόσο «με την υπαγωγή αυτή αλλάζει, ριζικά ο τρόπος υπολογισμού της χορηγίας των αιρετών. Το καταβαλλόμενο ποσό της χορηγίας μειώθηκε σημαντικά κατά τρόπο μη παραδεκτό» τόνισε ο κ. Κωνσταντέλλος.
«Άποψή μας, είπε, είναι ότι οι αιρετοί των ΟΤΑ α’ κα β’ βαθμού δεν υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.4387/2016, γιατί δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή λειτουργοί με δημοσιοϋπαλληλική σχέση. Επίσης η γραμματική και τελολογική ερμηνεία της διάταξης αυτής δεν καταλήγει στην υπαγωγή των αιρετών στον ΕΦΚΑ. Για το λόγο αυτό ΚΕΔΕ ζήτησε από τον υφυπουργό Εργασίας την εξαίρεση των δημάρχων από τη ρύθμιση αυτή δεδομένου ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο νόμο.
Προσωπικό ΟΤΑ
Σε ότι αφορά το προσωπικό των ΟΤΑ ο κ. Κωνσταντέλλος τόνισε ότι είναι παντελώς αδιανόητο, να ζητούν οι δήμοι από τον υπουργό Εσωτερικών να τους εγκρίνει τον «αριθμό» του προσωπικού που έχουν ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών τους (εφόσον υπάρχουν και οι οικονομικές δυνατότητες) και να απαιτούνται δύο ή τρεις ακόμη και τέσσερις υπογραφές υπουργών για την πολυπόθητη έγκριση και να περνούν 5 και 6 μήνες για να δοθούν οι εγκρίσεις αυτές. «Για ποια Αυτοδιοίκηση με αυτοτέλεια μιλάμε και ποια απλούστευση διαδικασιών οραματιζόμαστε» αναρωτήθηκε.
Η ΚΕΔΕ ζητά άμεσα να θεσπισθεί ένα νέο σύστημα προγραμματισμού των ανθρώπινων πόρων για την έγκαιρη κάλυψη των κενών σε προσωπικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με προτεραιότητα στο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και στην κάλυψη των αναγκών όλων των δήμων.
Ειδικά για τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη γενναίας αύξησης της μοριοδότησης της εντοπιότητας καθώς και παροχή οικονομικών κινήτρων.
Επίσης η ΚΕΔΕ ζητά μόνιμο σύστημα κινητικότητας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα στηρίζεται στο σύστημα προγραμματισμού των ανθρωπίνων πόρων. Για οποιαδήποτε μετακίνηση υπαλλήλου από Δήμο, στο πλαίσιο του εφαρμοζόμενου συστήματος κινητικότητας, να απαιτείται προηγουμένως η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου.
Παράλληλα ζητά συνεχιζόμενη κατάρτιση των υπαλλήλων των δήμων, βελτίωση των συνθηκών εργασίας των υπαλλήλων και της υλικοτεχνικής υποδομής των υπηρεσιών, με εφαρμογή και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
Επίσης προτείνει την επανασυγκρότηση της Δημοτικής Αστυνομίας με τις αρμοδιότητες που είχε, με εκπαιδευμένο προσωπικό, με τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και με τεχνικά μέσα.
Γιάννης Καραγιάννης, γενικός διευθυντής ΚΕΔΕ: Θέλουμε ουσιαστική αποκέντρωση στο μοντέλο λειτουργίας Κράτους και Αυτοδιοίκησης και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη του κεντρικού κράτους στους δήμους
Είναι η ώρα τώρα, που μέσα σε συνθήκες πανδημίας το Κράτος αλλάζει προς το καλύτερο, μέσα από την προώθηση του ψηφιακού του εκσυγχρονισμού, να προχωρήσουν και οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα προωθήσουν το θεσμικό και λειτουργικό εκσυγχρονισμό των δήμων, τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης.
«Η αλήθεια είναι πως έχουμε καθυστερήσει και για αυτό δεν ευθύνεται ούτε η ΚΕΔΕ, ούτε οι Δήμοι», πρόσθεσε, εμφατικά, για το ζήτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης της χώρας, που τίθεται διαχρονικά από την ΚΕΔΕ προς όλες τις κυβερνήσεις και τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Εσωτερικών, παραπέμποντας εμφατικά, στην ξεκάθαρη τοποθέτηση του προέδρου της Δ. Παπαστεργίου, στο συνέδριο .
Η ΚΕΔΕ επιθυμεί καθαρές λύσεις, είπε. ‘Οπως έγινε με την αλλαγή του εκλογικού συστήματος των αυτοδιοικητικών εκλογών και την κατάργηση της απλής αναλογικής, που ζήτησε και εισακούστηκε. «Δήμους που να μπορούν να διοικηθούν και να λειτουργήσουν. Σύγχρονους ψηφιακούς δήμους, που να είναι πραγματικά χρήσιμοι στους πολίτες, αρωγοί στην καθημερινότητά τους, στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη, ικανούς να εκτελούν έργα και παρεμβάσεις που ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη και απασχόληση», τόνισε.
«Θέλουμε μια ουσιαστική αποκέντρωση στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της αυτοδιοίκησης και να δείξει το Κεντρικό Κράτος επιτέλους, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους δήμους», τόνισε ο Γ. Καραγιάννης και υπενθύμισε ότι η ΚΕΔΕ, έχει καταθέσει τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις οι οποίες έχουν τεθεί στην κρίση των αιρετών, και αποτελούν ψηφισμένες αποφάσεις συνεδρίων και οργάνων διοίκησης.
Με βάση τις προτάσεις αυτές οι στόχοι που τίθενται αφορούν:
-την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, με έμφαση στην τοπική διακυβέρνηση, με σαφή διαχωρισμό, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών
-Την οικονομική ανεξαρτησία των δήμων
-Την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και μια σχέση ισοτιμίας με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό
-Τον ψηφιακό μετασχηματισμό των δήμων
-Την πράσινη λειτουργία των πόλεων
-Την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής
-Την ενίσχυση του τοπικού κοινωνικού κράτους
-Τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.
Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ, λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες του γεωγραφικού χώρου της Πατρίδας μας, που διαθέτει πλήθος ορεινών και νησιωτικών Δήμων και υπηρετούν έναν βασικό στόχο : την διασφάλιση της λειτουργίας των υπηρεσιών των Δήμων προς όφελος των πολιτών, των τοπικών μας κοινωνιών.
Στόχος, η δημιουργία και λειτουργία ενός ισχυρού Επιτελικού Κράτους, που προβλέπει ενισχυμένο ρόλο, αρμοδιότητες και πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Βασικούς άξονες των προτάσεων της ΚΕΔΕ, όπως επισήμανε ο κ. Καραγιάννης αποτελούν:
-Η ισότιμη συμμετοχή των δήμων στο σχεδιασμό και υλοποίηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων : ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, Αντώνης Τρίτσης.
-Η ανάληψη κεντρικού ρόλου για τους δήμους στη λειτουργία του τοπικού κοινωνικού κράτους.
-Η διευκόλυνσή των δήμων για την άμεση μετάβαση τους στη ψηφιακή εποχή.
-Η συμβολή της Αυτοδιοίκησης στην εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη κι ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής κι αλληλεγγύης.
Στην ομιλία του ο Γιάννης Καραγιάννης, αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτάσεις της ΚΕΔΕ, για το ρόλο των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων, την Κοινωνική Πολιτική, την ενίσχυση της Διαφάνειας, την Υγεία, την Παιδεία, το περιβάλλον και τη διαχείριση των απορριμμάτων, τη χωροταξία, τις υποδομές, τη Ναυτιλία και τη Νησιωτική Πολιτική, και την Πολιτική Προστασία.