Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κατά 6,8% αυξάνονται οι έναντι λογαριασμοί ρεύματος για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου σε σύγκριση με του Αυγούστου ενώ οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που θα ταχυδρομηθούν μέσα στον Οκτώβριο ή στις αρχές Νοεμβρίου θα ενσωματώνουν μία επιπλέον αύξηση στα επίπεδα του 35%, καθιστώντας τον εκκαθαριστικό λογαριασμό πιο ακριβό από τον προηγούμενο.

 

Στην περίπτωση που το προηγούμενο τετράμηνο «έκλεινε» τον περασμένο Ιούνιο, ο εκκαθαριστικός θα είναι υψηλότερος έως 80%.

 

Σχεδόν στο σύνολο τους πάροχοι ενέργειας που εκδίδουν μηνιαίους λογαριασμούς υπολογίζουν το κόστος της Kwh με βάση τη μέση μηνιαία τιμή της Mwh όπως αυτή προσδιορίζεται από τον ΑΔΜΗΕ από τα μηνιαία στατιστικά στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα.

 

Τον Ιούνιο η μέση τιμή της Kwh διαμορφώθηκε σε 98,252 ευρώ και στο επόμενο τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου και Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 49%. Τον Ιούλιο η μέση τιμή της kwh ανέβηκε στα 112,448 ευρώ, τον Αύγουστο στα 136,824 ευρώ και τον Σεπτέμβριο στα 147,136 ευρώ ανά Kwh.

 

Τον Οκτώβριο η μέση τιμή της Kwh αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα καθώς το κόστος της Mwh παραμένει τις τελευταίες ημέρες σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ. Το κόστος της Mwh για την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου ανήλθε σε 215,52 ευρώ ενισχυμένη κατά 2,44% σε σχέση με χθες.

 

Οι καταναλωτές ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί στην πράξη τον ενεργειακό Αρμαγεδδών που έχουν να αντιμετωπίσουν ενώ μία μεγάλη μερίδα, έχει δέσει κόμπο τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι η επιπλέον επιβάρυνση των νοικοκυριών στους λογαριασμούς θα είναι από 2 έως 3 ευρώ το μήνα καθώς το κυβερνητικό πακέτο καλύπτει την αύξηση του ρεύματος.

 

Τα 18 ευρώ που πληρώνει η κυβέρνηση για τις πρώτες 300 Kwh αφήνουν ένα σημαντικό υπόλοιπο προς πληρωμή για τα νοικοκυριά. Mε βάση τη μέση τιμή της Kwh του Σεπτεμβρίου για την αποπληρωμή του λογαριασμού θα απαιτηθούν συνολικά 44,14 ευρώ. Ο καταναλωτής θα βάλει από την τσέπη του 26,14 ευρώ καθώς τα 18 ευρώ τα δίνει ο κράτος. Βέβαια ο λογαριασμός δεν έχει κλείσει καθώς η τελική εκκαθάριση θα γίνει στο τέλος του τετραμήνου που θα περιλαμβάνει τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής για να καλυφθεί το κόστος της Mwh που βρίσκεται άνω των 200 ευρώ.

 

Με την έκδοσή του ο καταναλωτής θα βάλει επιπλέον χρήματα τα οποία σε σχέση με πέρυσι θα είναι πενταπλάσια.

 

Το κόλπο με τη ΔΕΗ

 

Η κρατική ενίσχυση για την ανακούφιση των νοικοκυριών συμπληρώνεται με τη συμμετοχή της ΔΕΗ και με την πρόθεση της να δώσει έκπτωση έως 36% στην τιμή της Kwh για μηνιαίες καταναλώσεις από 300 έως 600 kwh. Όμως οι εκπτώσεις είναι επί της ονομαστικής τιμής της Kwh που αναγράφεται στο συμβόλαιο και όχι επί της πραγματικής αξίας της Kwh που βγαίνει ο λογαριασμός.

 

Παράδειγμα η ονομαστική τιμή στο Γ1 τιμολόγιο είναι 0,11058 ευρώ ανα Kwh . Η έκδοση του τιμολογίου υπολογίζει την έκπτωση έως 36% στην ονομαστική τιμή και στη συνέχεια με τη χρήση της ρήτρας αναπροσαρμογής ζητάει από τον καταναλωτή να πληρωθεί για την πραγματική αξία του ρεύματος που καταναλώθηκε.

 

Ο υπολογισμός Ρήτρας Αναπροσαρμογής:

 

Πρόκειται για ένα μαθηματικό τύπο και περιλαμβάνει τα παρακάτω δεδομένα για την έκδοση του λογαριασμού από τη ΔΕΗ.

 

Η μοναδιαία Χρέωση Αναπροσαρμογής σε €/kWh για τον μήνα t υπολογίζεται βάσει των παρακάτω μεταβλητών: Y= α*x+β, όπου ox ίσο με τον αριθμητικό μέσο όρο της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (Market Clearing Price – MCP) της ΠροΗμερήσιας Αγοράς (Day Ahead Market – DAM) του προηγούμενου μήνα (t-1),

 

Day –ahead-market

 

α: Συντελεστής Προσαύξησης, ίσος με 1,15

 

β: Συντελεστής Προσαύξησης, ίσος με 0,0115 €/kWh

 

Ο καταναλωτής θα είχε μεγαλύτερο όφελος εάν η ποσοστιαία έκπτωση έως 36% για μηνιαίες καταναλώσεις από 300 εως 600 kwh ήταν με τη μέση τιμή των 147,136 ευρώ ανά Kwh ενώ η ΔΕΗ εφαρμόζει την έκπτωση επί των 0,11058 ευρώ.

 

Με αυτό το τρικ η ΔΕΗ περιορίζει τη συμμετοχή της στην ενεργειακή καταιγίδα που πλήττει τα νοικοκυριά και την ίδια στιγμή έχει το «μαξιλάρι» της Ρήτρας Αναπροσαρμογής που μπορεί να πάρει πίσω την έκπτωση του 36% και να την περιορίσει σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό το οποίο γνωρίζει μόνο ο εκδότης του λογαριασμού.

 

Τα επικοινωνιακά τρικ της επιχείρησης καθησυχάσουν τους καταναλωτές ενώ δεν …ανησυχούν οι επενδυτές για τη σπατάλη κεφαλαίων από τη ΔΕΗ.