Δεν φτάνουν τα επενδυτικά σχέδια για να υλοποιηθούν επενδύσεις στη μεταποίηση, αλλά χρειάζονται και βιομηχανικές ζώνες για να στεγαστούν.
Ο χάρτης με τις περιοχές στις οποίες οι επιχειρηματίες έχουν τη δυνατότητα να τα υλοποιήσουν είναι πεπερασμένος, και συχνά για την Αττική επιλέγονται τα Οινόφυτα στη Βοιωτία, η οποία όμως σχεδόν έχει «κλείσει» αφού έχει εξαντλήσει τη δυναμικότητά της σε έτοιμα βιομηχανικά κτίρια.
Η δε τακτοποίηση της περιοχής Οινοφύτων, που έχει βαριά ιστορία, έχει πολύ μεγάλο βάθος χρόνου και είναι αβέβαιη.
Οι προσκλήσεις των κυβερνητικών στελεχών και της ίδιας της κυβέρνησης για επενδύσεις στην Ελλάδα δηλαδή στην περιοχή της Αττικής που συγκεντρώνει το μισό ΑΕΠ της χώρας, είναι ουσιαστικά στον ..αέρα όπως και για άλλες περιοχές, καθώς η χώρα υπολείπεται σε βιομηχανικές περιοχές… Να σημειωθεί η περιοχή των Οινοφύτων είναι μία άτυπη βιομηχανική περιοχή (εκτός σχεδίου δόμηση) όπως είναι και οι ζώνες του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας, της Μάνδρας κλπ. και όχι οργανωμένη ΒΙΠΕ…
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος έχει θέσει ως προτεραιότητα την Ολοκληρωμένη Χωρική Παρέμβαση Ασωπού με την προοπτική σε πέντε και έξι χρόνια, σύμφωνα με το θετικό σενάριο θα έχει προχωρήσει στην υλοποίηση των βασικών υποδομών για να έρθουν στη συνέχεια οι επενδυτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα προσφέρει Οργανωμένες Βιομηχανικές Περιοχές, κυρίως μέσα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, αλλά δεν προτιμούνται από τους επενδυτές διότι είναι μακριά από τα Μητροπολιτικά Κέντρα όπως είναι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.
Στα ύψη οι τιμές των βιομηχανικών κτιρίων
Έμπειρο στέλεχος λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει βιομηχανικές ζώνες και αυτές που έχει δεν είναι ελκυστικές για τους επενδυτές, διότι είναι απομακρυσμένες από τα ισχυρά κέντρα
Χαρακτηριστικά η ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης είναι εξαντλημένη, στην Αττική δεν υπάρχει αξιόλογη βιομηχανική περιοχή και στην Πάτρα η ΒΙΠΕ έχει λίγα ακόμα διαθέσιμα βιομηχανικά οικόπεδα. Σε άλλες περιοχές, οι οργανωμένες ΒΙΠΕ δεν είναι ελκυστικές για τους επενδυτές λόγω έλλειψης είτε εργατικού δυναμικού είτε υποδομών.
Σήμερα τα Οινόφυτα όπως και ο Ασπρόπυργος δεν είναι σε θέση να στεγάσουν νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες διότι τα διαθέσιμα βιομηχανικά κτίρια είναι σε έλλειψη, ενώ στην περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον η αξία του ακινήτου πολλαπλασιάζεται και διευρύνεται όσο η ζήτηση περνά στο στάδιο της ωρίμανσης για την υπογραφή των συμβολαίων.
Η Pyramis αρχίζει τη μεταφορά του εξοπλισμού των μηχανημάτων της πρώην «Πίτσος».
Τα χρόνια προβλήματα των άτυπων βιομηχανικών περιοχών κοντά στην Αττική φέρνουν εμπόδια στην υλοποίηση νέων επενδύσεων ενώ οι κυβερνητικές προσκλήσεις για νέες επενδύσεις είναι στην πράξη χωρίς αντίκρισμα. Ακόμη και εγχώριες επιχειρηματικές δραστηριότητες ανακόπτονται λόγω των προβλημάτων ή κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την επιχειρηματική ζωή των ανθρώπων που τολμούν να φέρουν στη ..ζωή μια νέα παραγωγική μονάδα. Πάντως η Pyramis του Νίκου Μπακατσέλου βρίσκεται ένα βήμα πριν την υλοποίηση της συμφωνίας με τους Γερμανούς για την απόκτηση του εξοπλισμού της πρώην Pitsos τον Μάρτιο του 2021.
Η διοίκηση της Pyramis στα τέλη του Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να μεταφέρει τον εξοπλισμό σε νέα μονάδα στα Οινόφυτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η περιοχή του Ασπροπύργου αποκλείστηκε από τη διοίκηση και έμεινε ως χώρος επιλογής τα Οινόφυτα να υποδεχτούν την επένδυση των 10 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενεργειακό κόστος είναι ένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει η επιχείρηση με την εκκίνηση της μονάδας λειτουργίας. Πάντως τα Οινόφυτα ήταν μια συμβιβαστική λύση με το προσωπικό για να μην απομακρυνθούν από την Αττική που είναι η περιοχή των συμφερόντων τους.