Το εργοστάσιο της φαρμακευτικής εταιρείας ELPEN στο Πικέρμι και το υπό κατασκευή πρότυπο Πάρκο Έρευνας και Καινοτομίας στα Σπάτα, επισκέφθηκαν σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο γενικός διευθυντής της Ένωσης “Medicines for Europe” Άντριαν Φαν Ντεν Χόφεν (Adrian Van Den Hoven), στο πλαίσιο των επισκέψεων πεδίου πρωτοπόρων επιχειρήσεων του κλάδου επί τη ευκαιρία του ετησίου διεθνούς συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Γενόσημων Φαρμάκων “Medicines for Europe” και της “International Generic και Biosimilar Medicines Association”, που διεξάγεται φέτος στην Αθήνα.
Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.
Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.
Στην ενημερωτική του επίσκεψη στο εργοστάσιο της ΕΛΠΕΝ ο κ. Σχοινάς είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει δια στόματος του ΔΣ της εταιρείας και προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρο Τρύφωνα το μεγάλο εύρος των δραστηριοτήτων και της έρευνας της εταιρείας, που στα 16.000 τμ της έκτασης των εγκαταστάσεών της απασχολεί πάνω από 780 άτομα προσωπικό κι αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του κλάδου στην Ελλάδα, με ηγετική θέση στη χώρα μας κι εξαγωγές σε 41 χώρες, αλλά και με το 8% του προϋπολογισμού της να διατίθεται στην έρευνα για νέα και καινοτόμα προϊόντα. Στην ξενάγησή του, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν πληροφορήθηκε για τους λόγους που η ισχυρή τεχνογνωσία και οι υψηλές προδιαγραφές ποιότητας που χαρακτηρίζουν την εταιρεία, σε συνδυασμό με τους δημιουργικούς δεσμούς που έχει καλλιεργήσει με την επιστημονική κοινότητα της Ελλάδας και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση των προϊόντων και των πωλήσεών της, έχουν καταστήσει την ELPEN έναν αξιόλογο “Συνεργάτη επιλογής” (partner of choice) από σημαντικές ελληνικές και διεθνείς φαρμακευτικές εταιρείες για την ανάπτυξη, έλεγχο, συμπροώθηση, εξαγωγές/εισαγωγές κι αντιπροσώπευσης προϊόντων τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στη συνέχεια, οι Μαργαρίτης Σχοινάς και Άντριαν Φαν Ντεν Χόφεν ξεναγήθηκαν στο υπό κατασκευή Πάρκο Έρευνας και Καινοτομίας της ELPEN στα Σπάτα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό ιδιωτικό ερευνητικό & εκπαιδευτικό κέντρο στην Ελλάδα.Το νέο Πάρκο Έρευνας & Καινοτομίας αποτελεί μέρος του επενδυτικού πλάνου της ELPEN, ύψους 120 εκατ. ευρώ που αναπτύσσεται σε βάθος τετραετίας, και έχει ως στόχο να αποτελέσει ένα από τα πιο διακεκριμένα κέντρα στον κόσμο στις επιστήμες της Υγείας με έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα και την εκπαίδευση.
Εκεί, ενημερώθηκαν για την πρόοδο του έργου, τις προοπτικές που αυτό δημιουργεί για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της έρευνας, αλλά και τις δυνατότητες που θα προσφέρει για τη διεξαγωγή άλλων εκδηλώσεων, προωθητικές όχι μόνον για τις δράσεις του τομέα, αλλά και για πολλαπλές και δημιουργικές από άλλους τομείς, που θα εμπλουτίζουν το εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που πέπρωται να επιτελείται στο πρότυπο τούτο Πάρκο Έρευνας και Καινοτομίας.
«Είδατε ένα τμήμα από την ELPEN», τόνισε στην προσφώνησή του κατά την παρουσίαση του μεγαλόπνοου προγράμματος για την ανάπτυξη του Πάρκου Έρευνας και Καινοτομίας, ο κ. Τρύφωνας, «αλλά ευτυχώς δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε μία από τις τρεις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα και η χώρα μας σε σχέση με το μέγεθός της και με όσα συνέβησαν την τελευταία 10ετία αποτελεί ακόμη έναν σημαντικό παραγωγό και διαμεσολαβητή στον κλάδο του φαρμάκου».
Όπως είπε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σχοινάς, η παρουσία του στην ELPEN και το Πάρκο Έρευνας και Τεχνολογίας συνδέονται με την βούλησή του να πραγματοποιήσει, στο πλαίσιο του συνεδρίου της “Medicines for Europe” και “International Generic και Biosimilar Medicines Association, «επισκέψεις πεδίου σε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες δίνουν έναν δυναμικό τόνο ανάπτυξης, μέσα από εξαγωγές καινοτόμων προϊόντων και ουσιών, που φέρνουν κοντά όχι μόνον την παραγωγή, αλλά και την έρευνα και την καινοτομία».
Όπως τόνισε στις ίδιες δηλώσεις του, «Πιστεύω ότι όπως η Ευρώπη στην τωρινή συγκυρία αφήνει πίσω της την πανδημία, την αντιμετώπισή της και στρέφεται στην κατασκευή και διαχείριση μίας νέας ΕΕ για την υγεία με θετικές αποφάσεις, έξω πια από το κλίμα της κρίσης, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να αποδειχθεί ένας μοχλός αυτής της διαδικασίας ανάπτυξης κι ανάκαμψης», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επισήμανε:
«Έχουμε στη διάθεσή μας πρωτοφανείς ευρωπαϊκούς πόρους για να στηρίξουμε την ψηφιακή, την καινοτόμο και την ερευνητική εξαγωγική δραστηριότητα, έχουμε ένα νέο κοινοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο, που θα προκύψει από την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα φάρμακα, αλλά κυρίως έχουμε τον δυναμισμό των ανθρώπων του ιδιωτικού τομέα και της βιομηχανίας, έχουμε τη δημιουργικότητα των ερευνητικών κοινοτήτων της Ελλάδας, και θέλω να πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα μπορέσουμε να δούμε τον τομέα αυτό της φαρμακοβιομηχανίας να είναι το βασικό πεδίο του brain gain, δηλ. της επιστροφής νέων Ελλήνων, οι οποίοι θα συνδέσουν το όραμα της επιστροφής, με την εμπλοκή τους σε αυτές τις νέες εξαγωγικές δραστηριότητες».
Από την πλευρά του, ο κ. Φαν Ντεν Χόφεν επισήμανε πως «η συγκεκριμένη επίσκεψη στην ELPEN έδειξε ξεκάθαρα, πως ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας είναι σταθερά προσηλωμένος στις επενδύσεις που αφορούν στην ασφάλεια, την Έρευνα και Ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη».
«Είναι επομένως αναγκαίο η χάραξη των μελλοντικών στρατηγικών για το φάρμακο και τη βιομηχανία να γίνει στη βάση των βιώσιμων αγορών που αφορούν τόσο στην προμήθεια φαρμάκων εκτός πατέντας, όσο και στις επενδύσεις που σχετίζονται με την καινοτομία από φάρμακα προστιθέμενης αξίας. Σε συμφωνία επίσης με τις υποσχέσεις που λάβαμε από την Επιτροπή, το σύνολο των εταιρειών μας εκφράζει την ελπίδα, πως το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις σε σύγχρονη τεχνολογία εντός της ΕΕ, με στόχο να καταφέρει η Ευρώπη να ανταγωνιστεί την Ασία. Το γεγονός αυτό προϋποθέτει την προσαρμογή από την πλευρά της ΕΕ των κατευθύνσεων που σχετίζονται με τις κρατικές ενισχύσεις για την παραγωγή φαρμάκων, καθώς οι συγκεκριμένες περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και σταθερότητας», τόνισε.
Τέλος, ο κ. Τρύφων υπογράμμισε πως «η επίσκεψη των κ.κ. Σχοινά και Φαν Ντεν Χόφεν σηματοδοτεί αναμφίβολα μια ξεχωριστή τιμή για την εταιρεία μας. Λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η ELPEN συνεχίζει τη δραστηριότητά της και υλοποιεί το επενδυτικό της πλάνο», παρά τις πολιτικές στον τομέα κατά «τα χρόνια των μνημονίων, που προκάλεσαν δυστυχώς σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά, απειλώντας τη βιωσιμότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Στις προκλήσεις του παρελθόντος προστέθηκε φυσικά και η πανδημία. Στη διάρκειά της, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξασφάλισε την πλήρη επάρκεια φαρμάκων πρώτης ανάγκης στους Έλληνες ασθενείς και την αυτάρκεια της χώρας. Η επόμενη μέρα χρειάζεται τη στήριξη των επενδύσεων που δρομολογεί ο κλάδος της παραγωγής φαρμάκων, με στόχο την προστασία της υγείας όλων των Ευρωπαίων πολιτών».
«Σε αυτή την κατεύθυνση, το εθνικό σχέδιο “Ελλάδα 2.0” αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την Ελλάδα, καθώς μπορεί να μετατρέψει την κρίση της πανδημίας σε ευκαιρία, ενώ είναι καλά συνδεδεμένο και με μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στο τομέα της Υγείας και του φαρμάκου. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη γεωγραφική θέση της χώρας μας και το εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης που διαθέτουμε μπορεί να οδηγήσει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ένα Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Κόμβο για έρευνα και ανάπτυξη» κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΕΦ και CEO του ομίλου ELPEN.