Η είσοδος των γραφείων του ΤΕΕ στην Αθήνα - All rights reserved
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης

Ολοήμερο υβριδικό συνέδριο με τίτλο BIM Conference 2021 συνδιοργανώνει το ΤΕΕ και η BOUSSIAS Communications αύριο Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021, για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τεχνικού κλάδου μέσα από τη μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (Building Information Modeling – BIM).

Το συνέδριο έρχεται σε συνέχεια σχετικής ανοιχτής εκδήλωσης του ΤΕΕ στις αρχές του 2020, της συμμετοχής στελεχών του Επιμελητηρίου στο  EU BIM Task Group της ΕΕ, των πρόσφατων εξελίξεων στα θέματα κατασκευών και του εξελισσόμενου ολοένα και περισσότερο ψηφιακού μετασχηματισμού όλων των τομέων της οικονομίας.

Ενόψει τη σημαντικής αυτής εκδήλωσης για τον τεχνικό κόσμο, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Η ζωή μας και η δουλειά μας μπορεί να γίνει καλύτερη με τη χρήση νέων εφαρμογών και νέων τεχνολογιών. Και ταυτόχρονα μπορούμε, χρησιμοποιώντας νέα εργαλεία, κυρίως ψηφιακά, να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά τόσο τεχνικές προκλήσεις που γνωρίζουμε όσο και προβλήματα στα οποία δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να δώσουμε επαρκείς και κατάλληλες λύσεις, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιώσιμη χρήση των πόρων.

Για αυτό στο ΤΕΕ επενδύουμε σε νέες ψηφιακές υπηρεσίες και για αυτό κάνουμε ακόμη μία ανοιχτή εκδήλωση για την ψηφιακή κατασκευή και την μοντελοποίηση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κάθε κλάδου προσφέρει ευκαιρίες αλλά δημιουργεί και προκλήσεις. Αυτές θα συζητήσουμε και θα αναδείξουμε, ώστε οι Έλληνες μηχανικοί και ο τεχνικός κόσμος της χώρας, τόσο σε κατασκευαστικό όσο και μελετητικό επίπεδο, να βρίσκονται στην πρωτοπορία των εξελίξεων και να είναι ανταγωνιστικοί σε διεθνές επίπεδο.»

Στο BIM Conference 2021 θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά η μελέτη Cost Benefit Analysis for the Use of BIM της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του BIM, EU BIM Task Group.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί με υβριδική μορφή, λόγω της πανδημίας, με φυσική παρουσία ομιλητών στο χώρο της OTE Academy και διαδικτυακή παρακολούθηση από τους συμμετέχοντες και διαδικτυακή μετάδοση για εγγεγραμμένους χρήστες. Όλοι οι συμμετέχοντες με φυσική παρουσία, θα έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που θα έχουν παρέλθει τουλάχιστον 14 ημέρες από την ολοκλήρωσή του, είτε πιστοποιητικό νόσησης, διάρκειας 180 ημερών το μέγιστο, την ημέρα διεξαγωγής του συνεδρίου, όπως ορίζουν οι ισχύουσες διατάξεις. Περισσότερα εδώ:

https://www.bimconference.gr

Γιώργος Καραγιάννης και Γιώργος Στασινός για την προώθηση του ΒΙΜ

«Προωθούμε το BIM, που ήδη είναι απαιτητή η χρήση του στις μελέτες και την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας και ουσιαστικά θα λειτουργήσει πιλοτικά για την εφαρμογή του σε δεύτερο χρόνο σε όλα τα μεγάλα έργα κατ’ αρχήν». Με τη δήλωση αυτή ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γ. Καραγιάννης έδωσε το στίγμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ευρύτερου κλάδου των κατασκευών.

Στο BIM Conference, στις 12 Οκτωβρίου, ο Υφυπουργός Υποδομών και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, αφενός τοποθετούνται με σημαντικές ομιλίες στην έναρξη του συνεδρίου και αφετέρου συζητούν ζωντανά σε έναν μεταξύ τους διάλογο για τις πρωτοβουλίες που «τρέχουν» αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο κυβερνητικών αποφάσεων, όσο και στην αγορά του κλάδου των κατασκευών.

Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ:

https://www.bimconference.gr/agenda/

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κλάδου των κατασκευών δεν είναι το μέλλον αλλά το παρόν. Η επιταχυνόμενη εφαρμογή των ψηφιακών διαδικασιών και της τεχνολογίας Building Information Modeling (BIM) αναδεικνύεται σε παράγοντα – κλειδί. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών της ΕΕ με τη δημιουργία υγιεινών, ασφαλών, βιώσιμων και “έξυπνων” υποδομών. Αποτρέπει σημαντικά λάθη, υπερβάσεις κόστους – χρονοδιαγράμματος, συνεισφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων και καθιστά δυνατή την έξυπνη διαχείριση των υποδομών σε όλο τον κύκλο ζωής τους. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κλάδου των κατασκευών δεν είναι το μέλλον αλλά το παρόν. Η επιταχυνόμενη εφαρμογή των ψηφιακών διαδικασιών και της τεχνολογίας Building Information Modeling (BIM) αναδεικνύεται στον παράγοντα – κλειδί. Αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών της ΕΕ με τη δημιουργία υγιεινών, ασφαλών, βιώσιμων και “έξυπνων” υποδομών. Αποτρέπει σημαντικά λάθη, υπερβάσεις κόστους – χρονοδιαγράμματος, συνεισφέρει σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων και καθιστά δυνατή την έξυπνη διαχείριση των υποδομών σε όλο τον κύκλο ζωής τους.

Λίγα λόγια για το BIM

Η μοντελοποίηση κατασκευαστικών πληροφοριών (Building Information
Modeling-BIM) είναι το εργαλείο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κατασκευαστικού τομέα. Βασίζεται στη χρήση «έξυπνων» ψηφιακών μοντέλων, τα οποία προσφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να γίνεται ο σχεδιασμός και η μελέτη κτιρίων και υποδομών γρηγορότερα, φθηνότερα, με καλύτερη ποιότητα και με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Θα έλεγε κανείς ότι ο σκοπός της όλης προσέγγισης του ΒΙΜ είναι να καταφέρουμε να πετύχουμε περισσότερα, χρησιμοποιώντας λιγότερα.

Η ψηφιοποίηση των κατασκευών με τη χρήση της ΒΙΜ σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής με έξυπνες και βιώσιμες υποδομές, καθώς η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη χρήση των πόρων, οι εξελίξεις στην τεχνολογία αποτελούν κάποιες από τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η μεθοδολογία ΒΙΜ αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για τον κύκλο ζωής των κτιρίων, από το σχεδιασμό έως την κατασκευή, που εκτείνεται μέχρι την ανακαίνιση των παλαιών κτιρίων. Είναι μάλιστα η μόνη ψηφιακή τεχνολογία που αναφέρεται στην οδηγία περί Δημοσίων Συμβάσεων της ΕΕ και που είναι υποχρεωτική για δημόσια έργα σε κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Δανία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία) και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η ΒΙΜ. . Και η κατεύθυνση από την ΕΕ δείχνει ότι πιθανότατα σύντομα η χρήση του ΒΙΜ θα γίνει υποχρεωτική σε κάθε υποβολή πρότασης για έργο δημοσίου αλλά και ΣΔΙΤ. Αυτή η ψηφιακή προσομοίωση αξιοποιεί την τεχνολογία, βελτιωμένες διαδικασίες και ψηφιακές πληροφορίες για να πετύχει δραστική βελτίωση αφενός των αποτελεσμάτων για τους συμμετέχοντες στις διαδικασίες και τα έργα και αφετέρου των λειτουργιών που αφορούν έργα υποδομών. To BIM αποτελεί στρατηγικό παράγοντα ενεργοποίησης για τη βελτίωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων για τα κτίρια και τις υποδομές σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους. Έχει εφαρμογή σε έργα νέων κατασκευών, αλλά μπορεί επίσης να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην αναπαλαίωση, την ανακαίνιση και τη συντήρηση του δομημένου περιβάλλοντος, το οποίο αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του κλάδου.

Το συνέδριο συνδιοργανώνει το ΤΕΕ με την BOUSSIAS και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών  και της EU BIM Task Group. Διαβάστε  περισσότερα εδώ:

https://www.bimconference.gr

https://web.tee.gr/

https://www.yme.gov.gr/?tid=745&aid=0

http://www.eubim.eu/