Ως η «τέλεια καταιγίδα» περιγράφονται οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας με το ράλι ανόδου της Mwh, που βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 100 ευρώ ανά Mwh και έχει φτάσει μέχρι τα 185 ευρώ.
Για αύριο η τιμή της Mwh διαμορφώθηκε στα 131,34 ευρώ.
Τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο εξάμηνο του 2021 αποκαλύπτουν ότι η «τέλεια καταιγίδα» δεν μπορεί να περιγράψει όσα συμβαίνουν και ίσως να ανέβουμε κλίμακα στον Χειμώνα και να χρησιμοποιείται η λέξη τυφώνας, που να σημειωθεί τρέχει με ταχύτητες των 118km ανά ώρα και φτάνει τα 12 μποφόρ. (Η καταιγίδα έχει μικρότερες ταχύτητες και λιγότερα μποφόρ).
Οι επιδόσεις της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο του έτους αποκαλύπτουν ότι η αγορά της ενέργειας για παραγωγούς και προμηθευτές εισέρχονται σε ένα τυφώνα με άγνωστες επιπτώσεις για καταναλωτές και προμηθευτές.
Ο λιγνίτης , οι Ρύποι και η άνοδος του φυσικού αερίου μειώνουν την κερδοφορία:
Πιο αναλυτικά, η ΔΕΗ αναφέρει ότι οι αυξημένες δαπάνες λόγω της ανόδου των τιμών φυσικού αερίου και δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και συνακόλουθα και των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επηρέασαν αρνητικά την λειτουργική κερδοφορία της δραστηριότητας της Εμπορίας.
Αυτή η αρνητική επίπτωση αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την βελτίωση του ενεργειακού μείγματος της δραστηριότητας της Παραγωγής όπου καταγράφηκε αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής από υδροηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες φυσικού αερίου.
Η παραγωγή ενέργειας από τις υδροηλεκτρικές μονάδες αυξήθηκε κατά 108%, ενώ του φυσικού αερίου ενισχύθηκαν κατά 54,7%.
Αντίθετα, η συμμετοχή της λιγνιτικής παραγωγής μειώθηκε κατά 23%.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή από υδροηλεκτρικές μονάδες αυξήθηκε κατά 108%, λόγω των μεγαλύτερων ποσοτήτων υδατικών εισροών στους ταμιευτήρες των Υδροηλεκτρικών Σταθμών το α’ εξάμηνο 2021 σε σχέση με το α’ εξάμηνο 2020 (αυξημένες εισροές το 2021 κατά 146% ή 2.152 GWh).Η παραγωγή από τις μονάδες φυσικού αερίου της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 54,7% ή κατά 1.589 GWh.
Ο ανταγωνισμός δεν διαθέτει μονάδες υδροηλεκτρικών μονάδων για να αντισταθμίσουν το υψηλό κόστος της ενέργειας. Επιπλέον η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και λιγνίτη δεν φέρνουν κερδοφορία διότι το κρίσιμο μέγεθος είναι ποιος είναι ο αριθμός των καταναλωτών που καθυστερεί να πληρώσουν και ξεπερνούν τις 90 ημέρες. Άτυπα οι πάροχοι χρηματοδοτούν την αγορά και τους καταναλωτές ενώ τα έξοδα … τρέχουν.
Βελτιώθηκαν οι εισπράξεις της ΔΕΗ
Πάντως, η ΔΕΗ στα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου παρουσιάζει βελτίωση στην εισπραξιμότητα των λογαριασμών ρεύματος σε βαθμό που εμφανίζουν θετικό πρόσημο. Οι παλαιότερες προβλέψεις στα επίπεδα των 155,6 εκατ. ευρώ δεν συνεχίστηκαν καθώς αποδίδουν τα μέτρα για την είσπραξη των απλήρωτων λογαριασμών από 42,2 εκατ. ευρώ που ήταν οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2020.