Κίνηση «Ματ» από τη διοίκηση της ΔΕΗ, με την απόφαση της να προχωρησει σε ΑΜΚ, ζητώντας από τη αγορά και τους επενδυτές το ποσό των 750 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι δεν υπήρχε αιφνιδιασμός προς το βασικό μέτοχο που είναι το Ελληνικό Δημόσιο με ποσοστό 51%, αφού λίγα λεπτά από την ανακοίνωση της επιχείρησης ακολούθησε η ανακοίνωση του Υπερταμείου και συγκεκριμένα από Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας(ΕΕΣΥΠ) το οποίο είναι και ο κάτοχος των μετοχών.
Πρόκειται για κυβερνητική απόφαση η οποία δημιουργεί σημαντικές εξελίξεις στην αγορά ενέργειας, καθώς στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αναμένεται να εμφανιστούν νέοι επενδυτές οποίοι στη πράξη θα επισφραγίσουν την θετική πορεία της οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελληνικό Δημόσιο θα μειώσει τη συμμετοχή του σε ποσοστό χαμηλότερο του 51%.
Αναμένεται να πωληθεί το 17% ή το 18% των μετοχών της επιχείρησης αλλάζοντας την όψη της επιχείρησης. Η ΔΕΗ πριν από δύο χρόνια παρουσίαζε σημάδια κατάρρευσης και σε διάστημα δύο ετών η διοίκηση του Γιώργου Στάσση έχει δώσει στην εταιρεία λειτουργική κερδοφορία.
Τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το Ενημερωτικό Δελτίο για την ΑΜΚ των 750 εκατ. ευρώ και θα γίνουν πιο ορατοί οι στόχοι τα εταιρείας.
Το πιο κρίσιμο στάδιο είναι ο καθορισμός της τιμής της μετοχής για το πακέτο το Ελληνικού Δημοσίου.
Στελέχη θεωρούν δεδομένο η κυβερνητική απόφαση για μείωση του ποσοστού των μετοχών από το 51% που είναι σήμερα να υποχωρήσει στο 34% ακόμη και στο 33%, θα πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή ανάμεσα στα κόμματα. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση αναμένεται να σηκώσει ψηλά τη σημαία της αντιπαράθεσης, όπως και από τα μικρότερα κόμματα που θα υπερασπιστούν τον Δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ.
Η απόφαση ελήφθη σε μία κρίσιμη στιγμή για τον κλάδο της ενέργειας καθώς η τιμή ης Mwh έχει εκτοξευθεί στα ύψη προκαλώντας την «τέλεια καταιγίδα» που πλήττει την Ευρώπη.
Δεν πρόκειται για μια διαδικασία περίπατο για την επιχείρηση διότι η ΑΜΚ έχει δύο τρωτά σημεία. Το Δημόσιο παραμένει ο βασικός μέτοχος της εταιρείας και το κράτος επι της ουσίας θα έχει αποφασιστικό ρόλο στη διοίκηση. Είναι το πρώτο αγκάθι για τους επενδυτές και τα Fund που θα επιθυμούσαν μεγαλύτερη ελευθερία της εταιρείας από το Δημόσιο.
Το δεύτερο αγκάθι είναι ότι η κυβέρνηση ενέταξε τη ΔΕΗ στο κυβερνητικό μέτρο για τη μείωση των τιμολογίων ρέματος, αφού θα επιδοτήσει την κατανάλωση ρεύματoς από τις 300 έως 600 kwh δίνοντας στους καταναλωτές εκπτώσεις έως 40% .
Τα Funds που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον αναμένεται να θίξουν το θέμα, όπως και ο ερώτημα, γιατί να βάλουν χρήματά, όταν η κυβέρνηση μέσω της επιχείρησης θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική;
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που οι ιδιώτες επενδυτές συνασπιστούν με σκοπό στην επόμενη γενική συνέλευση των μετόχων να ανατρέψουν την διοίκηση που έχει διορίσει η κυβέρνηση. Το παράδειγμα του ομίλου Ελλάκτωρ με τη αλλαγή των διοικήσεων πιθανόν να ανοίξει την …όρεξη σε κάποια Funds στο μέλλον.
Τι είπε το Υπερταμείο
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους αναφέρεται πως «στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό- με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία.»