Στην κοινή παραδοχή ότι η καλύτερη διασύνδεση και επικοινωνία μεταξύ των γειτονικών χωρών, θα λειτουργήσει καθοριστικά για την επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνία που έχει θέσει η ΕΕ, κατέληξαν οι εισηγητές στην ενότητα «Διασυνοριακό green deal: πράσινη επιχειρηματικότητα, αειφόρος ανάπτυξη, κυκλική οικονομία» του 3ου Balkan Forum και συγκεκριμένα στο κομμάτι που συντόνισε ο διευθυντής Κυκλικής Οικονομίας και Ινστιτούτου Κλιματικής Αλλαγής- Κυκλική Οικονομία, επιχειρηματίας, Ιωάννης Μαρδίκης.
Αμφότεροι συμφώνησαν ότι η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ αφορά σε μια σημαντική πρόκληση. «Μόνο από κοινού χέρι χέρι με τους γείτονές μας μπορούμε να την κερδίσουμε», σημείωσαν, ενώ ο κ. Μαρδίκης, αφού υπογράμμισε το κενό μεταξύ της θέσπισης της νομοθεσίας και της εφαρμογής της στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας, τόνισε ότι οι λύσεις που θα προκριθούν πρέπει να είναι σωστά διατυπωμένες, ώστε να μπορέσουν να εφαρμοστούν και στην πράξη.
«Η ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει τη διασυνοριακή διάσταση», επισήμανε στην τοποθέτησή της στο 3ο Balkan Forum, η μόνιμη γενική γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών στην Αθήνα, Γεωργία Βαλάτσου. Είπε, ότι μέχρι το 2019 η Ελλάδα στερούνταν ουσιαστικής στρατηγικής στη διαχείριση οργανικών αποβλήτων, τονίζοντας ότι αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη επίτευξη στόχων της χώρας στον τομέα της ανακύκλωσης, τη μη δημιουργία αναγκαίων υποδομών για διαχείριση οργανικών αποβλήτων και την περιβαλλοντική και την οικονομική επιβάρυνση των δήμων της Ελλάδας.
«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μείνει κανείς πίσω όμως και για αυτό πόλεις και περιφέρειες μπορούν αν συνεργαστούν σε διαπεριφερειακό επίπεδο για να πετύχουν όσα περισσότερα γίνεται», τόνισε ο πρώην σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Πρόεδρος του UEF στην Αθήνα, Γιώργος Κόλυβας, ο οποίος υπενθύμισε για τα κονδύλια, ύψους 700 δισ. ευρώ, που προβλέπονται και υπογράμμισε την ανάγκη να επεκταθεί η προσέγγιση του Interreg, ώστε «να καλυφθούν οι ανάγκες και των επόμενων γενεών».
Στη σημαντική δουλειά που έχει γίνει για τη διαφύλαξη και την αειφόρο ανάπτυξη σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο στις Πρέσπες, αναφέρθηκε η Βιβή Ρουμελιώτου από την Εταιρεία Προστασίας των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι αυξήθηκε το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για τις Πρέσπες, καλώντας τις κεντρικές κυβερνήσεις των χωρών και την ΕΕ να ενισχύσουν το διάλογο μεταξύ τους και να εκπονήσουν ένα στρατηγικό σχέδιο προτεραιοτήτων και στόχων.
«Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία, επωφελείς για όλους τους εμπλεκομένους», επισήμανε η πολιτικός μηχανικός MSc, υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης), Κωνσταντία Δημητρακούδη και μιλώντας για την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το υπουργείου Εσωτερικών και ο Τομέας Μακεδονίας Θράκης ειδικότερα.