Κάτι ακούγεται πέριξ της Μεσογείων ότι στο ΥΠΕΝ ετοιμάζονται να κατευθύνουν μεγάλο μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης – και μάλιστα των χρημάτων που έχουν ήδη έρθει ή έρχονται εντός του έτους… – σε συμβούλους και «τεχνικές βοήθειες» και άλλα εύηχα αντί για τα έργα που έχουμε δεσμευθεί ότι θα κάνουμε….
Μάλιστα πληροφορούμαστε ότι η δικαιολογία για τις αναθέσεις αυτές θα είναι η ταχύτητα και η εξειδίκευση που απαιτείται για τα έργα, ώστε να αφιερωθεί άμεσα τουλάχιστον 1% των πόρων σε συμβούλους κλπ.
Και ακούγεται ότι αυτό αφορά κυρίως τους πόρους που αφορούν τη βιοποικιλότητα και το Περιβάλλον, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδασώσεων αλλά και δράσεις στις προστατευόμενες περιοχές – δράσεις που έχει εξαγγείλει η Ελληνική Κυβέρνηση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο – και ίσως έτσι διακινδυνεύει να εκτεθεί….
Σημειώνουμε ωστόσο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση ήδη (με εσωτερική και εξωτερική βοήθεια…) έχει έτοιμες πολλές από αυτές τις προτάσεις – δράσεις, που έχουν σχεδιασθεί και ωριμάσει ήδη από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που συνεργάσθηκαν κατά την προετοιμασία και υποβολή του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το λεγόμενο «Ελλάδα 2.0».
Η μεθόδευση που ακούγεται ότι ετοιμάζεται είναι, για κάθε σχεδόν ξεχωριστό έργο περιβάλλοντος (και όχι μόνο;;;;) που έχει προκριθεί, να υπάρξει και μια ανάθεση σε σύμβουλο για την προετοιμασία, ωρίμανση, τεχνική βοήθεια, συνδρομή – ή όποια άλλη σχετική εύηχη και γενικά περιγραφική αλλά μη ουσιαστική έκφραση βρεθεί για το καθένα….
Πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα περίφημα 60άρια που με το νέο νόμο των δημοσίων συμβάσεων έγιναν ακόμη πιο εύκολα (όχι ότι είχαν πρόβλημα πριν στο ΥΠΕΝ…) για απευθείας αναθέσεις όταν αφορούν τεχνικές ή επιστημονικές υπηρεσίες κλπ….
Τουλάχιστον 10 τέτοια «έργα» (ο θεός να τα κάνει…) ακούμε ότι προορίζονται άμεσα για «πράσινους» τεχνικούς συμβούλους….
Δεν γνωρίζουμε (και το ψάχνουμε….) αν ο κεντρικός μηχανισμός του RRF (Recovery and Resilience Fund) που έχει συσταθεί εντός ΤΑΙΠΕΔ (υπό την επίβλεψη του πρώην ΓΓ Εμπορίου Παναγιώτη Σταμπουλίδη) έχει δώσει τέτοιες κατευθύνσεις στα Υπουργεία ή αν έχει εγκρίνει τέτοιες διαδικασίες συνολικά για όλο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (για την πανδημία, να μην ξεχνιόμαστε)….
Ούτε φαίνεται (μέχρι στιγμής….) να υπάρχει αντίστοιχη κεντρική κυβερνητική επιλογή από το δίδυμο Σκυλακάκη – Σκέρτσου που τρέχουν το συντονισμό…
Αλλά και στο ΥΠΕΝ σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας ακούμε ότι δεν γνωρίζουν κάτι (!), οπότε εντυπωσιάζει η φημολογία, που επιμένει εδώ και εβδομάδες – μην πούμε και μήνες….
Σημειώνουμε ότι τόσο το ΥΠΕΝ κεντρικά (Επιτελικές δομές ΕΣΠΑ, Γενικές Διευθύνσεις κλπ) όσο και οι εποπτευόμενοι φορείς (Πράσινο Ταμείο, ΟΦΥΠΕΚΑ κλπ) ή συνεργαζόμενοι φορείς (ΥΜΕΠΕΡΑΑ, Αναπτυξιακή Τράπεζα κλπ) έχουν συσσωρευμένη και εκτεταμένη εμπειρία στη συγγραφή τεχνικών δελτίων και αντίστοιχων γραφειοκρατικών κειμένων (δεν είναι και καμιά πυρηνική φυσική, μια συγκεκριμένη καταγραφή σχεδιασμού και αποτελεσμάτων είναι…) και στην τελική ωρίμανση προκηρύξεων και έργων.
Ίσως όμως κάποιοι στο ΥΠΕΝ – στους ενδιάμεσους ορόφους μάλλον – φαίνεται ότι έχουν βρει το «κόλπο» ή την κολυμβήθρα του Σιλωάμ, αν προτιμάτε: ένας σύμβουλος για κάθε δράση…. Και τρέεεεεεχει το χρήμα….
Το πιο ανησυχητικό που απασχολεί και όσους ακούνε αυτές τις φήμες και προβληματίζονται είναι πως κάποια επιτελικά στελέχη εν τέλει ξοδεύουν χρόνο και «κοπιάζουν» για τα… «συμβουλευτιλίκια» αντί να έχουν πέσει πάνω από τα έργα αυτά καθεαυτά που έχουν και συγκεκριμένες χρονικές (και νομικές, με την ΕΕ) δεσμεύσεις να προχωρήσουν γρήγορα….
Και μη νομίζετε ότι εν τέλει αυτά αφορούν μόνο τα επερχόμενα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης… Τα ίδια γίνονται εδώ και καιρό (από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη) σε πολλούς τομείς (πάντα ωστόσο με στόχο τους ευρωπαϊκούς πόρους κυρίως…), με το βλέμμα στον κουμπαρά του ΕΣΠΑ (και ολίγον στο Πράσινο Ταμείο και τα διεθνή προγράμματα…).
Ούτε αφορούν μόνο το περιβάλλον ή τη βιοποικιλότητα όπου εστιάζεται η τωρινή φημολογία– αλλά και τα Απόβλητα… Στον άλλο πόλο, στην Ενέργεια, επειδή δεν ακούγονται πολλά αντίστοιχα, μάλλον έχουν λύσει τα θέματα αυτά πιο οργανωμένα….. Έτσι για να το πιάσουμε το θέμα σε επίπεδο Γραμματειών και όχι άλλο….