Τρία χρόνια νωρίτερα θα έρθει η ενίσχυση της καινοτομίας και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων (ώριμων, νεοφυών και spin off), με τη λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης «Thess Intec», με περισσότερες από εκατό επιχειρήσεων που έχουν ήδη υπογράψει τη συμμετοχή τους να έχουν ήδη σε εξέλιξη έξι μεγάλα project, ενώ σχεδιάζονται άλλα τέσσερα.
Αυτά επισήμανε ο πρόεδρος του Thess Intec, Νίκος Ευθυμιάδης στην τοποθέτησή του στην εκδήλωση: «Η Καινοτομία στη Β. Ελλάδα και οι φορείς που τη στηρίζουν”, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum, με τη διοργάνωση του NBG Business Seeds, το πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το OK!Thess.
Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έμεινε πολύ πίσω σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης, έναντι του ρυθμού που ακολούθησε ο υπόλοιπος κόσμος, ο κ. Ευθυμιάδης, σημείωσε, ότι το Thess Intec, που αποτελεί πρωτοβουλία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για να γίνουν άλματα προόδου στους προαναφερόμενους τομείς. Μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι Thess Intec έχει εξασφαλίσει το 60% της χρηματοδότησής του (50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και 10% από ιδιώτες), σημείωσε ότι σε βάθος οκταετίας/δεκαετίας, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης γενιάς θα αποδώσει 1 δισ. ευρώ σε επενδύσεις.
Στην ενότητας της εκδήλωσης «Ο ρόλος εδραιωμένων επιχειρήσεων και τοπικών πρωτοβουλιών στην οικονομία της καινοτομίας», ο διευθύνων σύμβουλος της KLEEMANN Κωνσταντίνος Κουκούντζος, επισήμανε ότι η Βορρειοελλαδική εταιρεία έχει επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του δικού της software για ανελκυστήρες, πράσινου τύπου και με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ σημείωσε ότι επίκεντρο του επενδυτικού τους πλάνου είναι η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση.
Στην ίδια ενότητα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΥΛ, Γιώργος Μυλωνάς, τόνισε ότι από κουφώματα σε ξύλο, σήμερα η εταιρεία του έχει έτοιμα προς εμπορική διάθεση κουφώματα αιωρούμενα μαγνητικά και συρόμενα, ενώ, υπενθύμισε, ότι παράγουν και drones. Τη βεβαιότητά του ότι το Thess Intec θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά, εξέφρασε ο Partner, Territory Clients & Markets Leader, PwC Greec, Γιώργος Ναούμ.
Στην ανακοίνωση ότι το ΑΠΘ ξεκινά σύντομα κλινικές μελέτες φάσης ένα, σε συνεργασία με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αλλά και ότι εταιρεία ευρωπαϊκής χώρας στο χώρο της μηχανικής, που αναπτύσσει τεχνολογίας αιχμής, είναι προ πυλών να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη, δημιουργώντας αρχικά 200 με 300 νέες θέσεις εργασίας, έχοντας μάλιστα δηλώσει την πρόθεσή της να αναπτύξει, σε δεύτερο χρόνο και μονάδα παραγωγής, προχώρησε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, ΑΠΘ Ευστράτιος Στυλιανίδης.
Την ανάγκη το καινοτόμο να είναι προσβάσιμο, αντιληπτό και αποδεκτό από τον καταναλωτή, σε ένα λογικό μάλιστα κόστος, υπογράμμισε ο πρύτανης Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, υπογραμμίζοντας ότι το ΑΠΘ συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Βόρειας Ελλάδας άμεσα με το ποσό των 20,7 εκατ. ευρώ και έμμεσα με 198 εκατ. ευρώ. Τόνισε μέσα στο ΑΠΘ δημιουργήθηκαν και υποστηρίζονται 11 spin off εταιρείες και αναμένονται άλλοι έξι τεχνοβλαστοί, ενώ σημείωσε ότι η λειτουργία του νέου Κέντρου Ικανοτήτων, έργο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ, θα γίνει με τη συμμετοχή του ΑΠΘ.
Από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Θεοδουλίδης, αφού αναφέρθηκε στα έργα που «τρέχουν», τόνισε ότι το πανεπιστήμιο συμμετέχει με ποσοστό 0,7% στο ΑΕΠ της περιοχής και εξέφρασε την ελπίδα του να το πλαλλαπλασιάσουν. Εκπρόσωπος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τόνισε ότι το πανεπιστήμιο με τις δράσεις συμμετέχει με λίγο πάνω από το ¼ στο ΑΕΠ της περιοχής, ενώ από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας υπογράμμισε τη γιγαντιαία προσπάθεια εξωστρέφειας που καταβάλλεται, προκειμένου να επιτευχθεί η σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας εντός του ιδρύματος, με τις επιχειρήσεις. Είπε, ότι μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 110 συμβόλαια με εταιρείες.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αρμόδιος για θέματα Έρευνας & Καινοτομίας, Χρίστος Δήμας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι πλέον το οικοσύστημα καινοτομίας στη χώρα μας μπορεί να μετρηθεί σε αριθμούς, αφού έχει γίνει χαρτογράφηση. Χαιρετισμό απηύθυνε και η γενική διευθύντρια λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, Χριστίνα Θεοφιλίδη.
Τις επενδύσεις των Funds στη Β. Ελλάδα παρουσίασαν οι επικεφαλής ανάπτυξης καινοτόμου επιχειρηματικότητας από την Εθνική Τράπεζα, Δρ. Σπύρος Αρσένης, ο Partner Uni.Fund, Κωνσταντίνος Λαύκας, ο Partner TECS Capital Fund, Σωτήρης Σιάγας, και αντιπρόεδρος της THERMI GROUP, Νικόλας Τακάς. Ο κ. Τακάς, σημείωσε, ότι πρόσφατα η Τhermi Group ίδρυσε το Northern Investement Fund, με αρχικό κεφάλαιο επένδυσης 30 εκατ. ευρώ και με στόχο να χρηματοδοτούνται δυναμικές εταιρείες με το ποσό των δύο με τρία εκατ. ευρώ έκαστη, ενώ γνωστοποίησε ότι βρίσκονται προ πυλών της υπογραφής με την πρώτη εταιρεία.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Deloitte Alexander Competence Center, Βασίλης Καφάτος, στην τοποθέτησή του, επισήμανε ότι η εταιρεία του στη διάρκεια της πανδημίας αύξησε τον αριθμό των εργαζομένων της κατά 250 άτομα και σημείωσε: «ουσιαστικά χτίζουμε ταλέντα και μεταφέρουμε τεχνογνωσία». Η διευθύντρια επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων, Bayer Hellas, Σόνια Μουσαβερέ, ανέφερε ότι η εταιρεία της «βλέπει» με ενδιαφέρον την μεγάλη ανάγκη που καταγράφεται στον τομέα της τηλεϊατρικής και γνωστοποίησε ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν την υπογραφή με εταιρείες spin off της Αλεξανδρούπολης και της Λάρισας, για Project που αφορούν την παρακολούθηση ασθενών με βαριά νόσο από απόσταση.