Στα δύο κόβεται η αγορά της ενέργειας με τους ιδιώτες παραγωγούς και ταυτόχρονα προμηθευτές να ακολουθούν τα βήματα της ΔΕΗ για επιπλέον εκπτώσεις στους καταναλωτές, ενώ οι προμηθευτές ενέργειας σήκωσαν λευκή σημαία στη διαδικτυακή συνάντηση, που είχε ο υπουργός ΥΠΕΝ Κώστας Σκρεκας με τους ιδιώτες παραγωγούς και προμηθευτές ενέργειας χθες το απόγευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός ΥΠΕΝ παρότρυνε τόσο τους παραγωγούς όσο και τους προμηθευτές ενέργειας να συμβάλλουν στη μείωση των τιμολογίων ρεύματος λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά.
Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών ουσιαστικά κινήθηκαν στην ίδια γραμμή, λέγοντας ότι τα οικονομικά τους μεγέθη δεν τους επιτρέπουν να δώσουν επιπλέον εκπτώσεις και οι περισσότεροι χρησιμοποιούν τη λέξη «ζημιές», εννοώντας ότι η οικονομική χρήση του 2020 θα είναι ζημιογόνα, διότι η άνοδος των τιμολογίων ρεύματος τρέχει από την αρχή της χρονιάς και δεν τους αφήνει περιθώρια για εκπτώσεις.
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας ήταν αρκετά διστακτικοί λέγοντας ότι η αγορά της προμήθειας δεν αφήνει κέρδη, ενώ δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους για το τι θα κάνουν τους επόμενους μήνες.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ο οποίος αναγνώρισε τις δυσκολίες στην αγορά ενέργειας, αλλά άφησε αιχμές για τις εταιρείες προμηθευτών που κάνουν πιο γενναίες εκπτώσεις στα τιμολόγια ρεύματος έως 50% και την ίδια στιγμή ενεργοποιούν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής.
Η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει την κατανάλωση από 300 έως 600 Kwh ανά μήνα δίνοντας έως έκπτωση στα τιμολόγια έως 40%, αφού αναλαμβάνει ένα μεγάλο κόστος της ανόδου της τιμής του ρεύματος.
Να σημειωθεί ότι όταν σε ένα συμβόλαιο η ονομαστική τιμή της kwh είναι κάτω από 0,065 ευρώ, στη συνέχεια η εταιρεία χρησιμοποιεί τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής για ναρ πληρώσει ο καταναλωτής το πραγματικό κόστος της ενέργειας.
Νωρίς το πρωί, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας είχε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους για τα θέματα της ενέργειας. Τόνισε ότι επιδότηση θα εφαρμοστεί στους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε λάβει από τη ΔΕΗ, το 72% των νοικοκυριών έχουν κάτω από 300 κιλοβατώρες το μήνα. Άρα, με την επιδότηση που δίνουμε ως πολιτεία καλύπτουμε το 72% των νοικοκυριών. Όχι ευάλωτων, συνολικά των νοικοκυριών, της κατανάλωσης που έχουν.
Με την επιπλέον έκπτωση της ΔΕΗ, καλύπτουμε το 80% τουλάχιστον των νοικοκυριών.
Τι ανεβάζει το κόστος της ενέργειας
Υπουργός Κώστας Σκρεκας: Έχουμε μια διεθνή ενεργειακή κρίση, όπως αποτυπώνεται από την αύξηση των τιμών ενέργειας σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο και οφείλεται σε τρεις κύριους λόγους. Ο πρώτος είναι η τεράστια αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου. Στην αρχή της χρονιάς η θερμική μεγαβατώρα ήταν κάτω από 20 ευρώ για το φυσικό αέριο. Τώρα έχει φτάσει περίπου στα 58 ευρώ, σχεδόν έχει τριπλασιαστεί δηλαδή από την αρχή του χρόνου.
Σύμφωνα με τον υπουργό, η αύξηση της τιμής της ενέργειας όπως εξηγεί, δυο θερμικές μεγαβατώρες με μια απόδοση 50% ενός εργοστασίου φυσικού αερίου παράγουν μια ηλεκτρική μεγαβατώρα. Άρα θέλουμε για μια ηλεκτρική μεγαβατώρα 58 ευρώ που σημαίνει 116 ευρώ φυσικό αέριο κόστος αερίου και εκπέμπεται και μισός τόνος περίπου διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, δηλαδή άλλα 30 ευρώ. Άρα μια ηλεκτρική μεγαβατώρα όταν παράγεται από φυσικό αέριο έχει ένα κόστος καυσίμου και διοξειδίου του άνθρακα της τάξεως των 150 ευρώ. Και εκεί πρέπει να μπουν βέβαια και τα υπόλοιπα λειτουργικά και κόστη κεφαλαίου τα οποία έχει ένα τέτοιο εργοστάσιο.
Ανάλογα με τη λιγνιτική μεγαβατώρα, με τα 60 ευρώ που έχει πάει περίπου ο τόνος διοξείδιο του άνθρακα όταν εκπέμπεται ένα 1,3 τόνους περίπου, 3 τόνοι στην ατμόσφαιρα για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα από λιγνίτη.
Άρα μιλάμε για 80 ευρώ μόνο το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα συν 40 με 45 ευρώ περίπου το μεταβλητό κόστος της μονάδας. Πάμε πάνω από 110-115 ευρώ. Και όλα αυτά εκεί βέβαια προστίθενται και τα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη που έχει μία τέτοια μονάδα.