Φόρο τιμής στον Έλληνα μουσικοσυνθέτη και πολιτικό ακτιβιστή, Μίκη Θεοδωράκη, που έφυγε από τη ζωή , σε ηλικία 96 ετών, απέτισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης προς τον Τύπο.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε τα εξής:
«Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, τον Έλληνα συνθέτη και πολιτικό ακτιβιστή που έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 96 ετών. Ο Θεοδωράκης ήταν κομμάτι της ελληνικής ψυχής. Οι περισσότεροι τον θυμάστε από το περίφημο συρτάκι του, από την ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας, που έγινε πιθανόν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και εμβληματικά κομμάτια της ελληνικής μουσικής.
Ο αντίκτυπος του δεν ήταν μόνο η μουσική. Ήταν σύμβολο αντίστασης ενάντια στην τυραννία και τον ολοκληρωτισμό, όπως φαίνεται στην εμβληματική του μπαλάντα “Μαουτχάουζεν”.
Όλοι μπορούμε να εμπνευστούμε από τα περίφημα λόγια του: “Δεν είμαι ήρωας, οι ήρωες πεθαίνουν νέοι. Είμαι απλώς ένας πολίτης που κάνει το καθήκον του”.
Σήμερα ενωνόμαστε με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για να αποτίσουμε φόρο τιμής σε αυτόν τον υποδειγματικό πολίτη».
Κ. Μπακογιάννης: Ελάχιστος φόρος τιμής στον σπουδαίο ‘Ελληνα η μετονομασία δρόμου της Αθήνας σε « Μίκη Θεοδωράκη»
Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, έκανε δεκτή την εισήγηση του Δημάρχου κ. Κώστα Μπακογιάννη, να αποδοθεί το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη σε οδό της Αθήνας και να προκηρυχθεί καλλιτεχνικός διαγωνισμός για την δημιουργία προτομής του που θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης.
Κατά την εισήγηση του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μεταξύ άλλων, είπε: « Σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις κύριε πρόεδρε, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει ότι “σαν φύγω η Ακρόπολη θα μου λείψει περισσότερο”. Ήταν η Ακρόπολη που έβλεπε μέσα από το σπίτι του. Αυτός ήταν ο Μίκης της Αθήνας, ο Μίκης της Ελλάδας, ο παγκόσμιος Μ. Θεοδωράκης. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αποφάσισε ως ελάχιστο φόρο στον σπουδαίο Ελληνα τη μετονομασία οδού σε « Μίκη Θεοδωράκη» και την τοποθέτηση της προτομής του σε κεντρικό σημείο της πόλης , για να σηματοδοτήσει το πέρασμά του στην αθανασία».