Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ιατρική προσέγγιση στον ασθενή αλλάζει στις μέρες μας καθώς η χρήση εξατομικευμένων τεχνικών που βασίζονται στη γενετική αλλά και την πληροφορική έχει μπει στην καθημερινότητα. Η τεχνητή νοημοσύνη και οι μεγάλες βάσεις δεδομένων επέτρεψαν τη δημιουργία «ευφυών» αλγορίθμων που μπορούν να προβλέψουν τον επιπολασμό παθήσεων στον γενικό πληθυσμό, να βοηθήσουν στη διάγνωση παθήσεων και να προτείνουν την πιο κατάλληλη θεραπεία. Η τεχνολογία αυτή υπάρχει και εξελίσσεται και στον τόπο μας, και επιστήμονες που συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξή της θα κάνουν τις σχετικές ενημερώσεις κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Arrhythmias Update 2021», που θα διεξαχθεί σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο καθηγητής Καρδιολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής 3ης Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής του Ιπποκρατείου, Βασίλης Βασιλικός, με αφορμή τη διοργάνωση του συνεδρίου.

Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλικός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, χάρη στα νέα επιτεύγματα των εφαρμογών της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να γίνει διάγνωση διαφόρων καταστάσεων, οι οποίες με τις κλασικές εξετάσεις δεν θα μπορούσαν να αποκαλυφθούν. Με αυτές τις εφαρμογές μπορούν να λαμβάνονται δεδομένα από εμφυτευμένες συσκευές, όπως είναι οι βηματοδότες ή οι απινιδωτές, ή από φορετές συσκευές, όπως έξυπνα ρολόγια, να αναλύονται με ειδικά λογισμικά, και οι γιατροί να παρακολουθούν εξ αποστάσεως τις εξελίξεις που αφορούν την υγεία του ασθενή.

«Υπάρχουν επίσης εφαρμογές για κινητό τηλέφωνο, που έχουμε κάνει κι εμείς στην Κλινική μας, που βοηθούν τους ασθενείς να παρακολουθούν καλύτερα τον εαυτό τους και να βελτιώνουν την επικοινωνία τους με τους γιατρούς. Εκτός των άλλων έχουν αναπτυχθεί και ειδικοί αλγόριθμοι, που “βλέπουν” κάποια κομμάτια του καρδιογραφήματος ή άλλων φυσιολογικών μετρήσεων και μπορούμε με αυτούς να προβλέψουμε, αν κάποιος θα πάθει κολπική μαρμαρυγή ή όχι, να γίνουν πιο εύκολες οι διαγνώσεις βλέποντας κάποιες ακτινολογικές εικόνες κλπ. Αυτό γίνεται με φορετές συσκευές, η πληροφορία παίρνεται από μια φορετή ή εμφυτευμένη συσκευή και στη συνέχεια αναλύεται από ειδικά λογισμικά, που έχουμε κι εμείς φτιάξει κι έχουμε κάποια αποτελέσματα, τα οποία επίσης είναι εντυπωσιακά», σημειώνει ο κ. Βασιλικός.