Από 250 έως 300 εκατ. ευρώ προσδοκά η διοίκηση των ΕΛΠΕ να εισπράξει από την πώληση του 35% των μετοχών που κατέχει στη ΔΕΠΑ Υποδομών. Η στιγμή της αλήθειας έφθασε με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να ανοίγει σήμερα τις οικονομικές προσφορές των δύο υποψήφιων εταιρειών που διεκδικούν το 100% των μετοχών της ΔΕΠΑ Υποδομών. Πιο συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι η Italgas και η τσεχική EP Investment Advisors. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ζητηθεί βελτιωμένη προσφορά από τους δύο εταιρείες ή από τη μία εταιρεία εάν το τίμημα της μιας είναι υψηλότερο κατά 15% και στην περίπτωση που η διαφορά των δύο οικονομικών προσφορών είναι μικρότερη του 15% , θα ζητηθεί βελτιωμένη προσφορά και από τις δύο εταιρείες.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος του τιμήματος αναμένεται να ξεπεράσει τα 800 εκατ. ευρώ, κάτι που προκύπτει από την εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη,ο οποίος είχε υποστηρίξει πρόσφατα πως η λογιστική αξία του συγκεκριμένου ποσοστού των ΕΛΠΕ (35%) είναι μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ. Το συνολικό ενεργητικό της ΔΕΠΑ Υποδομών ήταν στα τέλη του 2020 τα 958,7 εκατ., με τις συνολικές μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 346 εκατ. ευρώ.
Οι δύο υποψήφιοι επενδυτές για να αποκτήσουν τη ΔΕΠΑ Υποδομών είναι η Italgas (διαχειριστής δικτύου φυσικού αερίου που αποσχίστηκε από τη Snam) και η τσεχική EP Investment Advisors, η οποία σχετίζεται με τον τσεχικό ενεργειακό όμιλο ΕΡΗ.
Η ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε. περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις συμμετοχές της ΔΕΠΑ Α.Ε. στις εταιρείες «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Α.Ε.», «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Α.Ε.» και «ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ Α.Ε.».
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΠΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ Α.Ε. είναι εννεαμελές και απαρτίζεται από τους Κυριαζή Χαρίτωνα, Χατζή Μιχάλη, Αναγνώστου Ευστάθιο, Καλούτση Νικόλαο, Μπάρκα Μάρθα, Φάκα Λεωνίδα, Φίλη Αικατερίνη, Διομήδη Σταμούλη (εκπρόσωπο ΕΛΠΕ), Τροκούδη Αλεξία (εκπρόσωπο ΕΛΠΕ).
Ο επενδυτής που θα πάρει τον έλεγχο της ΕΔΑ Αττικής, της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας και της ΔΕΔΑ θα υποβάλει πρόταση και για την εξαγορά του μεριδίου 49% της Eni Gas e Luce, στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης- Θεσσαλίας.
Η ΕΔΑ Αττικής το 2020 είχε έσοδα 60,5 εκατ. και κέρδη μετά φόρων 18,7 εκατ. ευρώ, η ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας έσοδα 62,4 εκατ. και κέρδη μετά φόρων 20,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ΔΕΔΑ, που αναπτύσσει τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ελλάδα, είχε πέρυσι έσοδα 6,26 εκατ. και ζημιές 2,6 εκατ. ευρώ.