Ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν ένα διεθνές μορατόριουμ στην πώληση τεχνολογιών επιτήρησης εν αναμονή του προσδιορισμού ενός ρυθμιστικού πλαισίου που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, μετά το πρόσφατο σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συνδέονταν με το ισραηλινό λογισμικό Pegasus.
Στα μέσα Ιουλίου, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από μια κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης αποκάλυψε πως το λογισμικό Pegasus του ισραηλινού ομίλου NSO, επέτρεψε την υποκλοπή των τηλεφωνικών αριθμών τουλάχιστον 180 δημοσιογράφων, 600 ανδρών και γυναικών πολιτικών, 85 υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ακόμη 65 επικεφαλής επιχειρήσεων από διάφορες χώρες.
«Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από το γεγονός πως πολύ παρεμβατικά εξελιγμένα εργαλεία χρησιμοποιούνται προκειμένου να παρακολουθούνται, να εκφοβίζονται και να φιμώνονται οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αντίπαλοι», δήλωσαν οι ειδικοί του ΟΗΕ, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.
«Τέτοιες πρακτικές παραβιάζουν τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, στην ιδιωτική ζωή και στην ελευθερία, μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ανθρώπων, θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη διεθνή συνεργασία», προστίθεται.
Η ανακοίνωση ,όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράφεται από τρεις ειδικούς εισηγητές/εισηγήτριες του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων και εκείνη για την προώθηση και την προστασία του δικαιώματος στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, η Ιρέν Χαν, και την Ομάδα Εργασίας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπερεθνικών κοινωνιών.
«Τα τελευταία χρόνια, είχαμε επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν οι τεχνολογίες επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για άλλη μια φορά, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να επεξεργαστεί ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου να προβλέψουν, να ελαφρύνουν και να επανορθώσουν την αρνητική επίδραση των τεχνολογιών επιτήρησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και ενδιαμέσως να υιοθετήσουμε ένα μορατόριουμ για την πώληση και τη μεταβίβασή τους», ανέφεραν.
Η δημοσιογραφική εργασία για τον Pegasus, βασίζεται σε έναν κατάλογο 50.000 επιλεγμένων τηλεφωνικών αριθμών από τους πελάτες της NSO από το 2016, που απέκτησε η οργάνωση Forbidden Stories και η Διεθνής Αμνηστία.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ καλούν το Ισραήλ «να αποκαλύψει πλήρως τα μέτρα που έλαβε προκειμένου να εξετάσει τις συναλλαγές εξαγωγής της NSO υπό το φως των δικών της υποχρεώσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Είναι υποχρέωση των κρατών να ελέγχουν ότι επιχειρήσεις όπως ο Όμιλος NSO δεν πωλούν ή δεν μεταβιβάζουν τεχνολογίες σε κράτη και οντότητες που μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δεν κάνουν συμβόλαια μαζί τους», επιμένουν.