Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πέφτει η αυλαία για την χρηματοδότηση της εστίασης σε δύο ημέρες.

Την Παρασκευή 30 Ιουλίου είναι η τελευταία ημέρα κατάθεσης αίτησης καθώς διατηρείται η ελληνική νοοτροπία που θέλει την τελευταία στιγμή να τρέχουν ακόμη και στην περίπτωση που το κράτος δίνει λεφτά.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέχρι χθες είχαν κατατεθεί συνολικά 24.500 αιτήσεις και δεσμεύτηκαν κεφάλαια ύψους 235 εκατ. ευρώ. Ακόμη παραμένουν σε εκκρεμότητα 14.000 αιτήσεις οι οποίες αντιπροσωπεύουν κεφάλαια 42 εκατ. ευρώ αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η αίτηση.

Από το συνολικό πακέτο των 330 εκατ. ευρώ που προήλθε από κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν μέχρι τη λήξη του προγράμματος περίπου 290 εκατ. ευρώ.

Το αδιάθετο ποσό θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ. Αναμένεται να κατανεμηθούν στον κλάδο της εστίασης για τις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν υποκαταστήματα το 2019 και λειτούργησαν με το ίδιο ΑΦΜ που είχε η μητρική εταιρεία με αποτέλεσμα να μη πιάσουν το κριτήριο του προγράμματος που ήταν η πτώση του τζίρου στα επίπεδα του 30% για το 2020 σε σχέση με το 2019.

Η ίδια υψηλόβαθμή πηγή απέκλεισε κατηγορηματικά να δοθεί παράταση στο πρόγραμμα διότι ο αριθμός των αιτήσεων κινείται στα επίπεδα που είχαν υπολογίσει οι αρμόδιοι και παράλληλα εξαντλήθηκαν τα κεφάλαια του αρχικού προγράμματος.

Επίσης απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερη δράση που να καλύπτει την απώλεια τζίρου στα επίπεδα του 20% και όχι 30%.

Βέβαια στελέχη της εστίασης λένε ότι το οικονομικό επιτελείο μπορεί να διαθέσει εθνικούς πόρους έτσι ώστε να αποφύγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τα αυστηρά κριτήρια της Κομισιόν.

Συνολικά ο κλάδος της Εστίασης με βάση τον ΚΑΔ της εφορίας εμφανίζονται ότι δραστηριοποιούνται 77.000 επιχειρήσεις. Δηλαδή η μία στις δύο επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα αφού ήταν σε θέση να αποδείξει ότι η πτώση του τζίρου ήταν στα επίπεδα του 30% το 2020 σε σχέση με το 2019.

Την ίδια στιγμή ικανοποιητικά κινείται το πρόγραμμα του Τουρισμού. Συνολικά θα δοθούν έως 400.000 ευρώ ως ανώτατο όριο ανά επιχείρηση για την χαμένη τουριστική χρονιά του 2020. Συνολικά έχουν κατατεθεί2850 αιτήσεις και έχουν δεσμευτεί 83 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα θα είναι ανοικτό μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ .

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση για τις τουριστικές επιχειρήσεις είναι:

Α) Νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης
Β) Ουσιαστική δραστηριοποίηση στις ανωτέρω δραστηριότητες (κύριος ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στον τουριστικό κλάδο)
Γ) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερη ή ίση του 30%
Δ) Προσωπικό έτους 2019 τουλάχιστον ίσο με 1 Ετήσια Μονάδα Εργασίας (ΕΜΕ) μισθωτής εργασίας
Ε) Υποχρέωση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ (Κανονικό Καθεστώς ΦΠΑ)

Μέχρι σήμερα και τα δύο προγράμματα μοίρασαν κεφάλαια συνολικού ύψους 360 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

Τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι θα μοιραστούν συνολικά 17 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των αιτήσεων από τις δύο κατηγορίες ανέρχονται σε 1500 , οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις 1700.