Επένδυσαν μέσω της Golden visa στην Ελλάδα και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι που αγόρασαν. Πρόκειται για Κινέζους επιχειρηματίες, αλλά και φυσικά πρόσωπα που αξιοποίησαν το μέτρο της άδειας παραμονής με την αγορά ακινήτου.
Όμως, οι ιδιοκτήτες εξαφανίστηκαν μέσα στην πανδημία, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται να χρωστούν κοινόχρηστα μερικών εκατοντάδων ευρώ, σε σχέση με τα 250.000 ευρώ που έδωσαν για να το αποκτήσουν.
H Ελλάδα… τιμωρεί τους Κινέζους επενδυτές ακινήτων μέσω της GOLDEN VISA, αφού ο κρατικός μηχανισμός δεν προέβλεψε τα απλά και καθημερινά γεγονότα με την εκδήλωση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, η απαγόρευση του μέτρου της αναγκαστικής εκτέλεσης την περίοδο της πανδημίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021 δεν σταμάτησε τις νομικές προεργασίες για την έκδοση διαταγής πληρωμής, η οποία μπορεί να λάβει χαρακτήρα αναγκαστικής εκτέλεσης με το άνοιγμα των πλειστηριασμών
Όταν η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά για πρώτη φορά με τον Ν. 4146/2013 θέτει σε εφαρμογή την Golden visa δεν είχε… προβλέψει την εμφάνιση του COVID 19 που άλλαξε τις ζωές των πολιτών σε όλον τον πλανήτη.
Οι Κινέζοι ανακάλυψαν πρώτοι το νέο νομοθετικό εργαλείο για την απόκτηση άδειας παραμονής στη χώρα με την αγορά ακινήτου που η αξία του θα είναι 250.000 ευρώ.
Οι κάτοχοι της Golden Visa εξαιτίας της πανδημίας δεν ήταν σε θέση να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αφού απαγορεύονταν οι μετακινήσεις, με τις αεροπορικές εταιρείες να παραμένουν καθηλωμένες στο έδαφος.
Για το διάστημα που δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν, οι κάτοχοι της Golden visa δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν ένα φθηνό και καθημερινό έξοδο, που ήταν τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας.
Όσο περνούσαν οι μήνες, τόσο αυξάνονταν το χρέος από τα κοινόχρηστα, το οποίο έφτασε σε ένα επίπεδο που ήταν εφικτή η έκδοση διαταγής πληρωμής για την αποπληρωμή του χρέους. Τα ποσά από αντίστοιχες υποθέσεις δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ, αλλά έλειπαν ως συμμετοχή από το συνολικό έξοδο της πολυκατοικίας.
Οι αρμόδιοι και οι συνιδιοκτήτες των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας δεν ήταν σε θέση να καλύψουν τα έξοδα, με αποτέλεσμα η μόνη οδός για την είσπραξη του ποσού ήταν η έκδοση διαταγής πληρωμής για την αποπληρωμή της οφειλής.
Υπάλληλοι εταιρειών διαχείρισης πολυκατοικιών επιβεβαιώνουν αντίστοιχα περιστατικά, με ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που ακόμη δεν έχουν μάθει τι έχει συμβεί και στις πόρτες των διαμερισμάτων έχουν κολλήσει τα δικαστικά έγγραφα
Δεκάδες σπίτια αλλοδαπών αναμένεται να χαθούν εξαιτίας του Covid-19, διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα μικρά έξοδα που έπρεπε να πληρώσουν.
Τα Δικαστήρια δεν μπορούσαν να αρνηθούν την έκδοση διαταγής πληρωμής, διότι το δικαίωμα ήταν νόμιμο, αλλά άνοιξε το δρόμο για την εκποίηση του διαμερίσματος, όταν η ελληνική κυβέρνηση άρει την άρση του μέτρου της αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως συμβαίνει από τον περασμένο Απρίλιο.