Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Οικονομικό Επιμελητήριο και Δημοκρίτειο
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Οικονομικό Επιμελητήριο και Δημοκρίτειο

Στα 184 δολάρια ανά λίβρα εκτοξεύτηκε η τιμή του καφέ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας άνοδο κατά 84%, σε διάστημα λίγων ημερών. Η αιτία της εκτόξευσης τιμής ήταν οι καταστροφές, που σημειώθηκαν σε καλλιέργειες καφέ στη Βραζιλία. Πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στη χώρα ήταν καταστροφικά για τους παραγωγούς καφέ, με συνέπεια να χαθεί ο ανθός από τα φυτά.

Η Βραζιλία αντιμετωπίζει ένα ασυνήθιστο κρύο snap με τις θερμοκρασίες να πέφτουν στα επίπεδα παγωνιάς. Σύμφωνα με το Εθνικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Βραζιλίας, υπήρξε ένα χτύπημα πάγου στις περιοχές του καφέ με τις θερμοκρασίες να πέφτουν σε μηδενικά επίπεδα.

Συνολικά στη Βραζιλία καλλιεργούνται περισσότερα από 300.000 στρέμματα καφέ, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή η έκταση της καταστροφής. Οι ζημιές που έχουν προκληθεί αναμένεται να σπάσουν την ομαλή ροή τροφοδοσίας της παγκόσμιας κατανάλωσης καφέ.

Τους επόμενους μήνες η παραγωγή σε κόκκους καφέ θα μειωθεί δραματικά με αποτέλεσμα να αρχίσει ένα ντόμινο ανατιμήσεων στην αγορά.

Στέλεχος μεγάλης εισαγωγικής εταιρείας λέει ότι πρόκειται για μία ακόμη δυσάρεστη εξέλιξη στον κλάδο της εστίασης. Δεν αποκλείει να είναι η χαριστική βολή για πολλές επιχειρήσεις διότι δεν θα διαθέτουν κεφάλαια κίνησης για να δώσουν παραγγελίες. Η αξία ανάκτησης των ποσοτήτων που θα χρειαστούν θα είναι διπλάσια σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.

Πού θα πάνε οι τιμές του καφέ

Η αύξηση της τιμής στα προθεσμιακά συμβόλαια κατά 84% τις τελευταίες ημέρες θα φέρει κύμα ανατιμήσεων στον καφέ. Να σημειωθεί ότι μία λίβρα καφέ σε κόκκους ισοδυναμεί με 2,2 κιλά. Στην εγχώρια αγορά ανάλογα και με την ποιότητα το καφέ το κόστος ανά κιλό μαζί με το ΦΠΑ θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ το κιλό έναντι 25 ευρώ σήμερα. Όταν φτάσει η ώρα για νέες παραγγελίες από τις εγχώριες εισαγωγικές εταιρείες θα τις περιμένει μια δυσάρεστη έκπληξη. Τα άσχημα νέα θα φθάσουν πολύ γρήγορα στους επόμενους κρίκους της αλυσιδας που είναι η κατανάλωση.

Οι τιμές θα αρχίσουν να παίρνουν την ανηφόρα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σύμφωνα με στέλεχος μεγάλης εισαγωγικής εταιρείας. Οι πρώτοι υπολογισμοί των αρμοδίων εμφανίζουν άνοδο της τιμής του καφέ από 0,60 έως 1 ευρώ για τον καφέ που δίνεται με take away . Οι τρέχουσες τιμές κυμαίνονται από 1,5 έως 2,20 ευρώ. Νέες τιμές θα μπουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι εισαγωγικές και επώνυμες εταιρείες καφές ήδη σχεδιάζουν συσκευασίες με μικρότερες ποσότητες για να είναι πιο ήπιες οι μεταβολές. Στην περίπτωση που διατηρηθούν ίδιες ποσότητες στα φακελάκια καφέ οι τιμές θα εκτιναχθεί στα ύψη.

Οι χώρες παραγωγής καφέ

Βραζιλία: Παράγει το 30% περίπου της παγκόσμιας συνολικής παραγωγής καφέ. Η καλλιέργεια του καφέ στη Βραζιλία άνθισε και αναπτύχθηκε παράλληλα με την αυξημένη ζήτηση για καφέ στην Ευρώπη τον 19ο αιώνα, με αποτέλεσμα η Βραζιλία να είναι πρώτη χώρα σε παραγωγή καφέ από το 1840 μέχρι σήμερα. Η παραγωγή καφέ αγγίζει τους 3.000.000 τόνους, ενώ οι φυτείες ξεπερνούν τις 300.000.

Βιετνάμ: Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι δεύτερη σε παραγωγή καφέ παγκοσμίως, με παραγωγή που αγγίζει τους 1,76 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Το Βιετνάμ μπήκε πρόσφατα στην κούρσα του καφέ, όταν κατά το 1980 εξειδικεύθηκε στην παραγωγή Robusta, καθώς η καλλιέργεια της είναι λιγότερο απαιτητική και πιο προσοδοφόρα από άποψη ποσοτικής παραγωγής. Με τα χρόνια, το Βιετνάμ αναπτύχθηκε στον μεγαλύτερο παραγωγό Robusta παγκοσμίως.

Κολομβία: Η χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει να επιδείξει παραγωγή καφέ που ξεπερνά τους 800.000 τόνους σε ετήσια βάση. Η Κολομβία παραμένει ο μεγαλύτερος παραγωγός Arabica στον κόσμο, με φανατικό κοινό που την προτιμά για τους ισορροπημένους καφέδες της.

Ινδονησία: Παράγει περίπου 635.000 τόνους καφέ το χρόνο, τόσο Arabica, όσο και Robusta.. Περισσότεροι από 1.5 εκατομμύριο μικροί παραγωγοί δραστηριοποιούνται στην χώρα, κάτι που δίνει έδαφος και στην δημιουργία μονοποικιλιακών, specialty καφέδων.

Ονδούρα: Αν και μέχρι πρότινος, πέμπτη στη λίστα με τις καφεοπαραγωγούς χώρες ήταν για χρόνια η Αιθιοπία, πρόσφατα εκτοπίστηκε από μια ανερχόμενη δύναμη στην χώρο του καφέ, την Ονδούρα. H παραγωγή αγγίζει τους 450.000 τόνους και υποβοηθάται από το εξαιρετικό κλίμα και το υψηλό υψόμετρο της χώρας, που βελτιώνει κατά πολύ την ποιότητα των παραγόμενων κόκκων.