Το πρώτο βραβείο στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Νεανικής Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης, το GEN-E του JA Europe κατέκτησε η ελληνική ομάδα «Swim.me», στην οποία μετέχουν φοιτητές από το ΟΠΑ και το ΕΜΠ, με το «έξυπνο» σκουφάκι πισίνας που δημιούργησαν για άτομα με προβλήματα όρασης. Το βραβείο απένειμε στην ομάδα του «Swim.me» ο Επίτροπος Εργασίας Νίκολας Σμιτ.
Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά στα 16 χρόνια του JA Greece που η Ελλάδα κερδίζει πρώτο βραβείο στη διοργάνωση. «Είχαμε δουλέψει πάρα πολύ και πήγαμε πολύ καλά και στις συνεντεύξεις. Πιστεύαμε ότι θα είχαμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα κι αυτή τη στιγμή είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι κι ενθουσιασμένοι», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγη ώρα μετά την απονομή του βραβείου, η Ράνια Βλάχου, μέλος της «Swim.me», που είχε και την πρωτοβουλία για το όλο εγχείρημα.
«Είναι πολύ σημαντική για εμάς και για τη δουλειά που έχουμε κάνει αυτή η διάκριση», σημείωσε η νεαρή φοιτήτρια, υπογραμμίζοντας τη βοήθεια και την υποστήριξη που είχε η ομάδα από το JA Greece σε όλη την πορεία που έφερε αυτή τη σημαντική διάκριση για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Τι είναι το «έξυπνο» σκουφάκι για άτομα με αναπηρία
Το «έξυπνο» σκουφάκι πισίνας που δημιούργησε η «Swim.me» για άτομα με προβλήματα όρασης, στο πλαίσιο του 7ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece (JA Greece), είναι ένα wearable σύστημα υποβοήθησης κολυμβητών με ολική ή μερική τύφλωση για τον προσανατολισμό τους στην πισίνα.
Το σύστημα αποτελείται από ένα σκουφάκι σε συνδυασμό με γυαλάκια και προορίζεται για χρήση σε κολυμβητήριο (προπόνηση). Η συσκευή, που βρίσκεται στο σκουφάκι, έχει τους κατάλληλους αισθητήρες ώστε να ενημερώνει τον κολυμβητή για τον προσανατολισμό του στην πισίνα, την άφιξή του στο τέλος της διαδρομής για τη στροφή και τον τερματισμό, καθώς και τα στατιστικά του, μέσω bluetooth ακουστικού συνδεδεμένου με IoT εφαρμογή στο κινητό του εκάστοτε χρήστη/αθλητή.
Στόχος, όπως εξηγούσαν σε συνέντευξή τους στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι φοιτητές της ομάδας λίγο πριν από τον εθνικό τελικό, τον περασμένο Μάιο, όπου είχαν και πάλι κατακτήσει την πρωτιά, είναι να δώσουν στον κολυμβητή με οπτική αναπηρία πλήρη αυτονομία».
Με τη συσκευή αυτή, ο αθλητής έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να ευθυγραμμίζεται κατά τη διάρκεια της διαδρομής αλλά και να γνωρίζει πότε πρέπει να κάνει τη στροφή και πού να τερματίσει. Παράλληλα, μέσω γυροσκοπίου για προσανατολισμό και επιταχυνσιομέτρου για τον χρόνο του, έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει και άλλες πληροφορίες και μέσω της σύνδεσης της συσκευής, με μία εφαρμογή κινητού IoT, μπορεί να γνωρίζει σε κάθε τέλος προπόνησης ακριβώς τα στατιστικά του αλλά και τον χρόνο που έχει κάνει για περαιτέρω βελτίωση.
Την ομάδα του Swim.me συγκροτούν οι φοιτητές Ράνια Βλάχου, Παναγιώτα Δεδούση, Ιφιγένεια Βασιλάκη, Δημήτρης Λάμπρος, Βασίλης Γεωργακίλας και Αναστάσιος Καραμούτσος.