Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Καζάνι που βράζει» η αγορά ενέργειας εξαιτίας της παραμονής της χονδρεμπορικής τιμής πάνω από τα 100 ευρώ ανα Mwh όταν πέρυσι το κόστος ήταν κάτω από 40 ευρώ Mwh. Μέσα στο έντονα ανατιμητικό κύμα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θέλει να αλλάξει άρον- άρον τους κανόνες της αγοράς, με την προοπτική να ξεφουσκώσουν τα τιμολόγια ρεύματος, με την επίκληση επιχειρημάτων, όπως ότι οι εταιρείες μεταφέρουν το ρίσκο στους καταναλωτές, και αυτοί με τη σειρά τους, δεν είναι σε θέση να τα συγκρίνουν τα τιμολόγια μεταξύ των παρόχων ενέργειας.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ, να σημειωθεί εξόργισαν τους παρόχους, οι οποίοι απειλούν με προσφυγές στο ΣτΕ για να ακυρώσουν τα σχέδια της Ανεξάρτητης Αρχής .

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ κ Αθανάσιος Δαγούμας σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους των εταιρειών έθεσε το ζήτημα της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής και να εφαρμοστεί η άνοδος κατά 30% επι της ονομαστική τιμή της kwh,

Όταν μία εταιρεία δίνει πρόγραμμα και προσδιορίζει ότι η χρέωση της Kwh είναι τα 0,0600 ευρώ δεν θα μπορεί ο πάροχος να ενεργοποιεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ σήμερα καλύπτεται το πραγματικό κόστος της ενέργειας χάρη στη ρήτρα προσαρμογής ενώ με τη νέα ρύθμιση του 30% η πραγματική αξία του ρεύματος θα υπολείπεται κατά70%.

Η ΡΑΕ εισηγείται την αύξηση της Kwh κατά 30% δηλαδή ο πάροχος θα ανεβάζει το κόστος μόλις 0,018 όταν η ονομαστική τιμή είναι 0,060 ευρώ με αποτέλεσμα η τελική τιμή της Kwh να διαμορφώνεται σε 0,078 ευρώ ανα kwh.

Οι εταιρείες θα πληρώσουν τα «μαιμού» και φθηνά προγράμματα.

H προτεινόμενη ρύθμιση της ΡΑΕ δεν καλύπτει το κόστος αγοράς ενέργειας των παρόχων διότι κρατούν χαμηλά την ονομαστική τιμή της Kwh προς άγραν πελατών.

Το πραγματικό κόστος ενέργειας διαμορφώνεται στα 0,10 ευρώ ανά Kwh ή 100 ευρώ ανά Mwh ενώ η ονομαστική τιμή είναι κάτω από τα 0,060 ευρώ ανά kwh. .

Η συζήτηση ανάμεσα στο πρόεδρο της ΡΑΕ κ Αθανάσιο Δαγούμα και τους εκπροσώπους των εταιρειών έπιασε «κόκκινο» και με την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής όπως και με το όριο ανόδου στα επίπεδα του 30% επι της Kwh.

Φόβοι για κανόνια στην αγορά ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωπος εταιρείας είπε στον πρόεδρο ότι η εφαρμογή του 30% θα φέρει πτωχεύσεις στην αγορά ενέργειας δηλαδή θα πέφτει το ένα κανόνι μετά το άλλο με συνέπεια να βρεθούν εκτός αγοράς πολλές εταιρείες λόγω έλλειψη ρευστότητας.

Το «καμπανάκι» των πτωχεύσεων δεν σχολιάστηκε από τον πρόεδρο , σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο οποίος δικαιολογεί την εφαρμογή του 30% αφήνοντας αιχμές προς τους παρόχους ότι μεταφέρουν το επιχειρηματικό ρίσκο στις πλάτες των καταναλωτών

Την ίδια στιγμή εκπρόσωποι εταιρειών που έχουν ρόλο παραγωγού ενέργειας όπως κι αυτόν του προμηθευτή, διατύπωσαν την αντίθεση τους για την κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης των καταναλωτών σε μικρότερο διάστημα από αυτόν που αναγράφεται στο συμβόλαιο.

Οι εταιρείες ενέργειας θα προσφύγουν στο ΣτΕ.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος της διαβούλευσης με το νέο καθεστώς των τιμολογίων και εφαρμοστούν οι αλλαγές, θα προσφύγουν στο αρμόδιο Διοικητικό Δικαστήριο διότι οι ρυθμίσεις της ΡΑΕ, όπως επισημαίνουν είναι βλαπτικές προς τις εταιρίες και βάζουν σε κίνδυνο της βιωσιμότητα τους.

Να σημειωθεί ότι ο πάροχος για την εφαρμογή του 30% πρέπει να ενημερώσει τον καταναλωτή και ο χρόνος που απαιτείται ξεπερνά τους δύο μήνες ενώ με τη ρήτρα αναπροσαρμογής που προβλέπεται στο συμβόλαιο, η χρέωση του κόστους ενέργειας γίνεται άμεσα στον επόμενο λογαριασμό.

Ο χρόνος αλλαγών στα τιμολόγια ρεύματος από τη ΡΑΕ επί της ουσίας κρατά το πραγματικό κόστος στα ταμεία των εταιρειών αφού οι λογαριασμοί δεν θα περιλαμβάνουν την αξία της χονδρεμπορικής τιμής της ενέργειας αλλά μόνο ένα μέρος αυτής και οι λογαριασμοί ρεύματος θα …ξεφουσκώσουν αλλά θα αυξηθούν οι κίνδυνοι βιωσιμότητας των εταιρειών.

Το προτεινόμενο μέτρο της ΡΑΕ αν είχε επιβληθεί όταν το κόστος της Mwh ήταν στα 40 ευρώ θα είχαν προσαρμοστεί η αγορά και κυρίως θα είχε μπει ένα τέλος στα μαϊμού φθηνά πακέτα ενέργειας και οι καταναλωτές θα ήταν σε θέση να συγκρίνουν τα πακέτα των εταιρειών. Τέλος να σημειωθεί ότι οι πάροχοι πληρώνουν καθημερινά την αξία του ρεύματος που αγοράζουν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ωστόσο οι φόβοι για «κανόνια» στην αγορά ενέργειας αυξάνονται μετά και την απόφαση του ΑΔΜΗΕ να ζητήσει περισσότερες εγγυήσεις από τους παρόχους ενέργειας για την αποπληρωμή των ρυθμιζόμενων χρεώσεων επί των τιμολογίων ρεύματος.