Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ρόλος – κλειδί της Κρήτης στις διεθνείς και εγχώριες ενεργειακές εξελίξεις με νέες διασυνδέσεις που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση αναδείχθηκε σε δύο συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και το Ηράκλειο.
“Είναι σαφές ότι η Κρήτη αναδεικνύεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι της περιοχής, κατοχυρώνοντας στρατηγική θέση για έναν ακόμη λόγο στον γεωπολιτικό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης. Μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις που μελετώνται στην περιοχή, όπως με την Κύπρο και το Ισραήλ ή την Αίγυπτο και τη Λιβύη, περιλαμβάνουν την Κρήτη”, τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Ιωάννης Μάργαρης, μιλώντας στο Cretan Energy Conference. Όπως ο ίδιος υπογράμμισε, ο ΑΔΜΗΕ, ταυτόχρονα με τις υποθαλάσσιες διασυνδέσεις, σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του Συστήματος Υψηλής Τάσης της Κρήτης εντός της επόμενης τριετίας. Όπως είναι γνωστό έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία η “μικρή” διασύνδεση Χανίων – Πελοποννήσου η οποία καλύπτει το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών του νησιού τους θερινούς μήνες και το σύνολο των αναγκών τους χειμερινούς. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η κατασκευή των καλωδίων για τη “μεγάλη” διασύνδεση Ηράκλειο – Αττική όπως επίσης έχουν ξεκινήσει οι εκσκαφές στην Αττική (στο Ηράκλειο θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο) με στόχο το φθινόπωρο να γίνει η πόντιση του πρώτου τμήματος του υποβρύχιου καλωδίου. Σύμφωνα με τον κ. Μάργαρη, το 2024 που θα είναι το πρώτο πλήρες έτος λειτουργίας και των δύο διασυνδέσεων, η εξοικονόμηση για όλους τους καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος (μέσω των ΥΚΩ) θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ και θα αγγίξει το 1 δισ. ευρώ το 2030.

Στο ίδιο συνέδριο ο Αντιπρόεδρος του Ομίλου Eunice, Γιώργος Πεχλιβάνογλου, αναφέρθηκε στο έργο διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Κρήτη, Greece Africa Power Interconnector τονίζοντας ότι η εκμετάλλευση της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ και της στενής διακρατικής συνεργασίας των δύο χωρών, σε θέματα στρατηγικής και ενέργειας, αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία για την υλοποίηση καινοτόμων έργων, τα οποία έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τον ενεργειακό και τον γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής. Απηύθυνε δε πρόσκληση για συνεργασία στο συγκεκριμένο, αλλά και συνολικά στα έργα διεθνών διασυνδέσεων, επενδύσεων σε ΑΠΕ και αποθήκευση ενέργειας, που υλοποιεί ο Όμιλος.

Στο συνέδριο του Economist ο επικεφαλής της Enel Green Power Ηellas και Πρόεδρος της SolarPower Europe, Αριστοτέλης Χαντάβας αναφέρθηκε στα σχέδια επενδύσεων της εταιρείας στα οποία όπως είπε περιλαμβάνονται έργα συνολικής ισχύος 1.5 GW, από τα οποία τα 630 MW αφορούν στην ανάπτυξη Κατανεμόμενων Μονάδων Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία και στην Κρήτη. «Τα συγκεκριμένα συστήματα αποθήκευσης όπως είπε συνδυάζονται με φωτοβολταϊκά πάρκα πίσω από το δίκτυο, τα οποία μπορούν να συνεισφέρουν στην ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, να επιταχύνουν την απολιγνιτοποίηση και να βοηθήσουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων για τις ΑΠΕ», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος αναφέρθηκε στο ίδιο συνέδριο στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος μετά τη λειτουργία της μικρής διασύνδεσης και παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ήδη την περασμένη εβδομάδα περίπου το 50 % της ζήτησης στο νησί καλύφθηκε από τη διασύνδεση και από ανανεώσιμες πηγές εγκατεστημένες στην Κρήτη. Συγκεκριμένα στις 7 Ιουλίου με αιχμή ζήτησης τα 620 μεγαβάτ τα 73 καλύφθηκαν από τη διασύνδεση, τα 82 MW από φωτοβολταϊκά, τα 150 από αιολικά και τα 315 από τις πετρελαϊκές μονάδες στο νησί.