Την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη, 7 και 8 Ιουλίου, πραγματοποιείται σε ψηφιακή μορφή το 1ο “Athens Space and Satellite Industry Summit” με τον θεματικό τίτλο «Η Ελλάδα προ των πυλών της Διαστημικής και Δορυφορικής Βιομηχανίας» με την αιγίδα των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και την συνεργασία του Corallia, του SI-Cluster, του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.), του Δικτύου ΠΡΑΞΗ, της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ).
Στους Ομιλητές του Συνεδρίου περιλαμβάνονται οι:
Δρ. Xρίστος Δήμας, υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
Δρ. Αθανάσιος Στάβερης Πολυκαλάς, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
Αθανάσιος Κυριαζής, Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας, υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων,
Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Καθηγητής ΕΜΠ, ο οποίος είναι και ο Επιστημονικός Σύμβουλος του Συνεδρίου,
Δρ. Αθανάσιος Πότσης, Πρόεδρος της ΕΒΙΔΙΤΕ,
Πλέον των 40 Ελλήνων και ξένων Ομιλητών από σημαντικούς διαστημικούς, πανεπιστημιακούς και ερευνητικούς φορείς, αλλά και εταιρείες που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους στην υψηλή τεχνολογία και στης διαστημικές εφαρμογές.
Το Συνέδριο διοργανώνεται σε μία περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα καταβάλει συστηματικές ενέργειες να αποκτήσει το «μέρισμα» της στη διεθνή διαστημική κοινότητα, έχοντας ήδη διαμορφώσει το εθνικό «δόγμα» για τις διαστημικές και δορυφορικές δραστηριότητες και διαθέτοντας μία σημαντική πανεπιστημιακή, ερευνητική και επιχειρηματική κοινότητα με σημαντικούς πόρους που προέρχονται από την ESA (European Space Agency), ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια.
Ένα από τα χαρακτηριστικά διαστημικά έργα που έχει ενταχθεί στην «Ψηφιακή Βίβλο», αφορά στην ανάπτυξη συστοιχίας μικροδορυφόρων που θα εξυπηρετούν εφαρμογές τηλεπικοινωνιών και γεωεπισκόπησης για χρήση σε τομείς, όπως οι κυβερνητικές δορυφορικές υπηρεσίες, η χαρτογραφία, η ναυτιλία, η γεωργία ακριβείας, η τοπογραφία και η πολεοδομία καθώς και άλλους τομείς της οικονομίας. Το έργο των μικροδορυφόρων σχεδιάζεται να χρησιμοποιήσει τις υποδομές Fiber in the sky – EuroQCI, με σκοπό την ολοκληρωμένη παροχή ασφαλών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, το έργο των μικροδορυφόρων θα υποστηρίζει εφαρμογές και υπηρεσίες για την έρευνα και διάσωση, την επιτήρηση των συνόρων, την εθνική ασφάλεια, την πολιτική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος. Η κατασκευή του συστήματος των μικροδορυφόρων (διαστημικό και επίγειο τμήμα) αναμένεται να αυξήσει τις ικανότητες της ελληνικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας.
Η συμμετοχή στο Συνέδριο είναι ελεύθερη και οι δηλώσεις συμμετοχών γίνονται ΕΔΩ
Diamond Sponsor: Space Hellas
Supporters: Adamant Composites, Softcom International
Honored Sponsor: OHB Hellas
Media Sponsors: Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Capital.gr, ICTplus.gr, ICT weekly, ΠΤΗΣΗ