Σε επανασχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ του 2022 με παρεμβάσεις στις κλίμακες και στους συντελεστές παλαιότητας για την αντιστάθμιση των επιβαρύνσεων από την αύξηση έως και 250% των αντικειμενικών τιμών προχωρεί το οικονομικό επιτελείο.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα συστήνεται ειδική επιτροπή έργο της οποίας είναι « η διαμόρφωση του νέου ΕΝΦΙΑ και η προσαρμογή των συντελεστών του στις μεταβολές των αντικειμενικών αξιών ακινήτων που μεταβιβάζονται ή αποκτώνται με οποιαδήποτε αιτία».
Αν και δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των προτάσεων της επιτροπής το υπουργείο Οικονομικών θέλει οι τελικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί το αργότερο ενός του πρώτου τριμήνου του 2022 καθώς όπως αποκάλυψε η έκθεση της Κομισιόν για τη 10η αξιολόγηση η πληρωμή του φόρου το επόμενο έτος θα ξεκινήσει από το Μάρτιο και θα απλωθεί σε περισσότερες δόσεις ενδεχομένως έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων από 1-1-2022 φέρνει για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων βαρύτερο λογαριασμό ΕΝΦΙΑ. Το οικονομικό επιτελείο για να αποτρέψει εκτεταμένες και μεγάλες επιβαρύνσεις προχωρά σε αναμόρφωση του ισχύοντος καθεστώτος με κεντρική επιδίωξη να μην προκύψει διόγκωση του βάρους για τα χαμηλής και μεσαίας αξίας ακίνητα.
Το κλειδί πάντως για το εύρος των παρεμβάσεων είναι το ύψος των πρόσθετων εσόδων που θα προκύψουν κυρίως από την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για επιπλέον έσοδα ύψους 400 εκ. ευρώ αλλά το ακριβές όφελος για τα κρατικά ταμεία θα προσδιορισθεί από την άσκηση που θα τρέξει η ΑΑΔΕ για την φορολογητέα υλη των ακινήτων με βάση τις νέες τιμές και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχή Νοέμβριο.
Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το «πλεόνασμα» των εσόδων θα κρίνει το εύρος και την έκταση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ υπενθυμίζοντας ότι η συμφωνία με τους θεσμούς προβλέπει ότι οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα έχουν δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα. Τα σενάρια που εξετάζονται είναι η διεύρυνση των κλιμακίων με ταυτόχρονη μείωση του ποσού του κύριου φόρου με βάση την τιμή ζώνης ώστε αφ ενός να απενεργοποιηθούν οι επιβαρύνσεις και αφ ετέρου να ενισχυθεί η αναλογικότητα και η προοδευτικότητα του συστήματος.
Πάντως προς το παρόν εγκαταλείπεται το αρχικό σχέδιο για νέα μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το επόμενο έτος και το μέτρο θα επανεξεταστεί υπό το φώς των δημοσιονομικών εξελίξεων και των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στη φορολογία.
Στο τραπέζι βρίσκεται και ο «εμπλουτισμός» των συντελεστών παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ έτσι ώστε εκτός της ηλικίας του ακινήτου να λαμβάνονται υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά του, όπως η ανακαίνιση, οι επισκευές και η ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση, στοιχεία που διαφοροποιούν την αξία σε ακίνητα ίδιας παλαιότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα εργασίας θα εξετάσει και αλλαγές στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ( επιβάλλεται σε ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ) είτε με κούρεμα των συντελεστών είτε με αύξηση του αφορολόγητου ορίου ενώ σε βάθος χρόνου ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την πλήρη κατάργηση του κάτι που θα ευνοήσει τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Στο μεταξύ με σχετική διάταξη επεκτείνεται και για το έτος 2021 η απαλλαγή των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.