Στη δέσμευση να γίνει η Ευρώπη η πρώτη ουδέτερη ενεργειακά ήπειρος στον κόσμο αλλά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία και τα πακέτα ενίσχυσης που θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη – μέλη της για την επίτευξη του στόχου της πράσινης ανάπτυξης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο του συνεδρίου Green Deal Greece 2021 που διοργανώνουν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το economix.gr και η euractiv.gr
Ο βασικός στόχος της Ε.Ε., σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030 ενώ τόνισε ότι στις 14 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα πακέτο 11 ρυθμιστικών μέτρων που θα επιτρέψει να επιτευχθεί ο ενδιάμεσος στόχος. «Τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για όλους μας και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενισχύσει το χρηματοδοτικό μας οπλοστάσιο», τόνισε ο κ. Σχοινάς διευκρινίζοντας ότι, έως το 2027, τουλάχιστον το 30% του συνολικού μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ένωσης θα χρησιμοποιηθεί για την κλιματική μετάβαση – ένα ποσό που θα φτάσει τα 550 δισ. ευρώ. σε επιδοτήσεις. Μάλιστα, μέσω δανεισμού και ευρωπαϊκών εγγυήσεων για τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων, υπολογίζεται ότι οι συνολικές ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις που θα κατευθυνθούν στην υλοποίηση της Πράσινης Συμφωνίας θα ξεπεράσουν το 1 τρισ. ευρώ ως το 2030.
Ο κ. Σχοινάς διευκρίνισε ότι η Ε.Ε. θα στηρίξει την Ελλάδα να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους της, και ειδικά αυτόν της πλήρους απολιγνιτοποίησης έως το 2028. Για παράδειγμα, θα στηριχτούν περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη με επιδοτήσεις 755 εκατ. ευρώ έως το 2027 από το νέο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Επιπλέον, με κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία αλλά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα συνεισφέρει στην υλοποίηση του σχεδίου δίκαιης μετάβασης που υλοποιήθηκε πέρυσι από την κυβέρνηση. «Βασικό μέλημα είναι να φροντίσουμε δημιουργώντας θέσεις εργασίας και δεξιότητες ώστε να μην μείνει κανείς πίσω», τόνισε ο κ. Σχοινάς.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη και της Κομισιόν, προβλέπεται να χρησιμοποιήσει 11,4 δισ. ευρώ ως το 2026 για εμβληματικά και ουσιαστικά έργα πράσινης μετάβασης, όπως η ενεργειακή διασύνδεση των Κυκλάδων. «Η πράσινη μετάβαση θα αλλάξει την καθημερινότητά μας, τα προϊόντα που καταναλώνουμε, τα κτίρια που κινούμαστε. Η μετάβαση δεν θα είναι ανώδυνη, αλλά είναι απαραίτητη. Είμαι σίγουρος ότι με τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα καταφέρουμε να δράσουμε και να επωφεληθούμε των ευκαιριών», επεσήμανε ο κ. Σχοινάς.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται και νομικά πλέον να γίνει η πρώτη ουδέτερη ενεργειακά ήπειρος στον κόσμο. Η Πράσινη Συμφωνία και ο νόμος για το κλίμα θέλουν να εξασφαλίσουν ότι όλες οι πολιτικές της Ε.Ε. θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Τέλος, ο κ. Σχοινάς εξήρε τους φορείς που διοργανώνουν το Green Deal Greece για την πρωτοβουλία τους να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για θέματα που στρέφονται γύρω από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.