Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗ
Λογαριασμός ΔΕΗΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Καυτό» αναμένεται  το φετινό καλοκαίρι  για τους καταναλωτές ενέργειας  αφού  τριπλασιάστηκε το κόστος ρεύματος για τους προμηθευτές ενέργειας σε διάστημα 12 μηνών. Πέρυσι τον Ιούνιο το κόστος αγοράς ενέργειας  ήταν  μόλις σε 38,67 ευρώ ανά Μwh.Φέτος ξεπέρασε τα 100 ευρώ ανά Mwh εξαιτίας του διπλασιασμού της τιμής των ρύπων  στην άνοδο  της  τιμής του φυσικού αερίου που είναι υψηλότερη κατά 50% και στην εφαρμογή του target model. Η τιμή της kwh είχε  κόστος  0,0386 και  φέτος θα ανέλθει σε 0,10 ευρώ ανα kwh.

Η ποσοστιαία αύξηση είναι 158% από τον Ιούνιο του 2020  έως το αντίστοιχο  μήνα  του 2021.

Οι λογαριασμοί   ρεύματος του Ιούλιου και  του Αυγούστου θα είναι φουσκωμένοι   διότι  το  κόστος  θα το πληρώσει ο χρήστης-  ο καταναλωτής.

Πριν την εφαρμογή  του υπήρχε σταθερό κόστος ενέργειας  αλλά ο νέος  μηχανισμός λειτουργεί σε περιβάλλον χρηματιστηρίου με την τιμή του ρεύματος  να αυξομειώνεται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση.

 Από τα 128 ευρώ ανά Mwh έπεσε στα 97,66 ευρώ   

Μετά το ρεκόρ των 128 ,15 ευρώ ανά Mwh της περασμένης Τετάρτης υπήρξε μικρή αποκλιμάκωση στο κόστος του ρεύματος υποχωρώντας στα 88,99 ευρώ ανά mwh για ην  κατανάλωση  ενέργειας  της Κυριακής αλλά για σήμερα Δευτέρα 28 Ιουνίου ..σκαρφάλωσε  στα 97,66 ευρώ ανα Mwh.

Για τον Ανεξάρτητο  Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής  Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) οι λιγνιτικές μονάδες  αποτελούν τη χρυσή εφεδρεία για την παραγωγή  ενέργειας,  οι οποίες ανάλογα με τις ανάγκες τροφοδοτούν το σύστημα μεταφοράς  με ενέργεια.

Την περασμένη  Πέμπτη οι μονάδες της ΔΕΗ δούλεψαν  δίνοντας  27.078 Mwh  την επόμενη  ημέρα υποχώρησαν σε 21.024 Mwh για να μειωθούν  τις επόμενες ημέρες κάτω  από τις 14.000 Wwh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χρήση λιγνιτικών μονάδων  επιβαρύνουν τα κόστη  της ΔΕΗ  διότι  πληρώνει ρήτρα 52 ευρώ το τόνο.

Πάντως η ΔΕΗ αξιοποιεί και τις υδροηλεκτρικές  μονάδες παραγωγής  που συνεισφέρουν  καθημερινά  στο σύστημα ενέργειας  από 11.000 έως 14.000 Mwh.

 Ποιοι κερδίζουν από την άνοδο του φυσικού αερίου

Οι μονάδες φυσικού αερίου αποτελούν τον βασικό  πυλώνα παραγωγής ενέργειας  της χώρας αφού καθημερινά παράγουν  από 85.000 έως 92.000 Wwh αλλά σε κόστος  υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι με τους  παραγωγούς  να  πληρώνουν ρύπους αλλά σε  χαμηλότερες τιμές από αυτές του λιγνίτη. Η πρώτη ύλη φυσικού αερίου φέτος  τιμολογείται στα 30 ευρώ από 20 ευρώ πέρυσι.

Στη διεθνή αγορά  οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν διπλασιαστεί  λόγω  της αυξημένης  ζήτησης. Οι εγχώριες μονάδες  φυσικού αερίου μπορούν  να προμηθευτούν  από τη ΔΕΠΑ η  να φέρουν φορτία δικά τους από την ελεύθερη αγορά.

Η Μυτιληναίος Ενεργειακή  συνεισφέρει  περίπου  το 14%  της παραγωγής  ενέργειας , η Elpedison Ενεργειακή  άνω του 10% . Οι μονάδες  του Ήρων  περίπου το 13% οι οποίες  να σημειωθεί  ανήκουν στον όμιλο Περιστέρη. Μονάδα  παραγωγής ενέργειας   φυσικού αερίου  διαθέτει και η ΔΕΗ