Ανησυχία στην εγχώρια τουριστική αγορά προκαλεί η αναστολή λειτουργίας του Ομίλου Μουζενιδη, λόγω των μεγάλων ανοιγμάτων που έχει σε ξενοδοχεία και προμηθευτές , που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει ο Όμιλος σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook, «η αναστολή λειτουργίας της εταιρείας υποδοχής στην Ελλάδα – Mouzenidis Travel Greece από 18 έως 26 Ιουνίου προκλήθηκε από τεχνικές και νομικές διαδικασίες.
Τα προβλήματα προήλθαν από τη μεταβίβασης της κληρονομιάς, όπως και της αποτίμησης της περιουσίας, στη νέα διοίκηση. Η παύση των εργασιών στην υπηρεσία των τουριστών στην Ελλάδα (και αποκλειστικά στην Ελλάδα) είναι προσωρινή.»
Οι Ρωσικές εταιρείες του Ομίλου Μουζενίδη, που δραστηριοποιούνται υπό το brand ′ Mouzenidis Travel σε Μόσχα, Αικατερινούπολη, Αγία Πετρούπολη και Ροστόφ-ον-Ντον, συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους αδιάλειπτα και εξυπηρετούν τους τουρίστες για όλους τους άλλους προορισμούς παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη» σημειώνει η ανάρτηση του Ομίλου.
Πάντως ήδη η ανησυχία έχει κυριαρχήσει ωστόσο ο Όμιλος τονίζει πως η παύση είναι προσωρινή.
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες από στελέχη της αγοράς, μετά και το θάνατο του Μπορίς Μουζενίδη ιδρυτή, επικεφαλής και βασικού παράγοντα διοίκησης του Ομίλου υπήρχαν σκέψεις για ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων με απόσχιση των ζημιογόνων.
Άλλωστε ο απρόσμενος θάνατος του Μπορίς Μουζενίδη είχε δημιουργήσει αναστάτωση καθώς ο ίδιος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στον τουριστικό κλάδο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και δη στη Ρωσία.
Το σχέδιο, όπως αναφέρθηκε, με βάση πληροφορίες, ήταν να αποσπαστούν οι κερδοφόρες και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους και οι υπόλοιπες να μπουν σε μια διαδικασία αναδιαρθρώσεων.
Να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν από το 2019 ανοίγματα σε ξενοδοχεία και προμηθευτές στην Ελλάδα που ωστόσο ήταν σε διαδικασία διαχείρισης λόγω της πολύ καλής εικόνας που είχε στην αγορά ο Μπορίς Μουζενίδης. Ωστόσο τα βάρη της πανδημίας αλλά και ο αδόκητος θάνατος του ιδρυτή περιέπλεξε τα πράγματα.
Μεγάλο συνεπώς ερώτημα είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και την αεροπορική εταιρεία Εllinair όπου η ζημιά λόγω πανδημίας ήταν σημαντική. Επίσης ερώτημα είναι το τι θα γίνει με οφειλόμενα από κρατήσεις –early bookings φέτος σε μεγάλες και εμβληματικές ξενοδοχειακές αλυσίδες της χώρας, σε Κρήτη Χαλκιδική και αλλού.
Ήδη όπως αναφέρεται από παράγοντες της αγοράς υπάρχουν κάποιες πρόχειρες εκτιμήσεις για αρκετά μεγάλες οφειλές από voucher από κρατήσεις πελατών ήδη από πέρυσι, που δεν είχαν «εξαργυρωθεί» λόγω πανδημίας σε ξενοδοχεία αλλά και άλλες επιχειρήσεις.
Μάλιστα στελέχη της αγοράς με επιφύλαξη τις προσδιορίζουν, με χρονικό σημείο αναφοράς πριν ένα και πλέον μήνα, το «άνοιγμα» στο ποσό τουλάχιστον των 30 εκατομμυρίων. Σε σχέση, πάντως, με γκρουπ τουριστών από τις ανατολικές χώρες, οι οποίοι είναι αυτή την περίοδο σε διακοπές στη χώρα μέσω του Μουζενίδη τα νούμερα είναι μικρά.
O όμιλος Μουζενίδη ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 1995. Πρόκειται για έναν πλήρως καθετοποιημένο τουριστικό όμιλο με δραστηριότητα σε όλο το φάσμα της τουριστικής αλυσίδας. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε 16 χώρες κυρίως στην ανατολική Ευρώπη με σημαντικότατα μερίδια, συνδέει αεροπορικά προορισμούς του εξωτερικού με την Ελλάδα και συνεργάζεται με 1400 ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρη την χώρα.
Τα τελευταία 26 χρόνια ο όμιλος αναπτύχθηκε έντονα και έχοντας συνολικά 1.700 εργαζόμενους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού παράγοντας έναν τζίρο, σε ενοποιημένη βάση, κοντά στα 320 εκατ. ευρώ (εκτός φυσικά της περυσινής χρονιάς που ήταν από τις χειρότερες για τον όμιλο όπως και όλο τον τουριστικό κλάδο