Αγνώριστο θα είναι σε λίγους μήνες το παραλιακό μέτωπο του Πλαταμώνα αποκτώντας μια εντελώς νέα όψη, καθώς αναμένεται να συντελεστεί μια μικρή «κοσμογονία», που θα λύσει ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο, πρόβλημα του αγαπημένου τουριστικού θέρετρου της Πιερίας.
Αιτία είναι το έργο «Αντιμετώπιση της διάβρωσης ακτής του Δ.Δ. Πλαταμώνα», η εκτέλεση του οποίου θα ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες, ύστερα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον Δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιο με την ανάδοχο εταιρεία SICAP ΑΤΕ τον περασμένο Απρίλιο.
Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας «Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων». Η περιφερειακή πολιτική, εξάλλου, αποτελεί τη βασική πολιτική επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης και της πολιτικής συνοχής με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την οικονομική ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.
Το αντικείμενο του έργου
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την κατασκευή επτά (7) υποθαλάσσιων κυματοθραυστών, μήκους 90 μ. ο καθένας, σε απόσταση περίπου 85 μέτρων από την ακτή και επαναπλήρωση της ακτής με αμμώδες υλικό σε μήκος 1.150 μ. Το έργο θα εκτείνεται από τον βόρειο βραχίονα του λιμανιού του Πλαταμώνα έως τη θέση «Φλοίσβος» και το τελικό πλάτος της ακτής θα ξεπεράσει τα 12 μέτρα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η κατασκευή θα διαρκέσει 18 μήνες πλην όμως, με παρέμβαση της διοίκησης του Δήμου, οι εργασίες θα διακοπούν μεταξύ 15 Μαΐου 2021 και 15 Σεπτεμβρίου 2021 προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων κατά μήκος της περιοχής υλοποίησης του έργου.
Για το έργο αυτό, που θα αλλάξει την παραλιακή ζωή του Πλαταμώνα, πολλές διοικήσεις του Δήμου, εδώ και χρόνια, προσπάθησαν για την υλοποίησή του. Αναγνωρίζουμε σε όλους την προσφορά τους.
Ταυτόχρονα θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις να ενσωματωθούν στη νέα κατάσταση όσο το δυνατόν πιο ομαλά γίνεται.
Β. Γερολιόλιος: Ένα εμβληματικό έργο για τον Πλαταμώνα
Όπως επισημαίνει μιλώντας στην «Ε» ο Δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Βαγγέλης Γερολιόλιος, υλοποιείται ένα εμβληματικό έργο για τον Πλαταμώνα, για το οποίο εργάστηκαν πολλές δημοτικές αρχές και το οποίο θα δώσει λύση σε σημαντικά προβλήματα της παραλιακής ζώνης.
«Ένα έργο, που αποτέλεσε επιθυμία και αναγκαιότητα για την περιοχή, ξεκινά. Οι παρεμβάσεις αφορούν την κατασκευή επτά υποθαλάσσιων κυμματοθραυστών και την διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης. Μετά την ολοκλήρωση του έργου η παραλιακή ζώνη του Πλαταμώνα θα έχει μια εντελώς νέα όψη. Το έργο οριοθετείται από την είσοδο του λιμανιού του Πλαταμώνα και εκτείνεται βόρεια, έως τον «Φλοίσβο». Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 3.500.000€ και μετά την έκπτωση, σε 2.500.000€ Το έργο έχει συμβατικό χρόνο παράδοσης 18 μήνες και αναμένεται έως τότε να ολοκληρωθεί» επισημαίνει ο κ. Γερολιόλιος.
«Ε»: Όταν το έργο ολοκληρωθεί ποια θα είναι η νέα εικόνα της παραλίας του Πλαταμώνα και ποιες θα είναι οι θετικές αλλαγές που θα επιφέρουν στη ζωή των κατοίκων;
Β.Γ.: Με την αποπεράτωση του έργου και κυρίως με την διαμόρφωση της παραλίας, η εικόνα που θα προκύψει θα είναι εντελώς διαφορετική από τη σημερινή, αναβαθμίζοντας τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής όσο και την εμπειρία επίσκεψης για τους τουρίστες. Ταυτόχρονα θα προστατευθεί από τη διάβρωση το θαλάσσιο μέτωπο του Πλαταμώνα εξαλείφοντας προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια τον τόπο. Αξίζει να αναφέρουμε πως θα κατασκευαστούν επτά υποθαλάσσιοι κυματοθραύστες, ενώ θα γίνει επαναπλήρωση της ακτής με άμμο και τεχνητή επιχωμάτωση σε μήκος άνω του ενός χλμ. Πρόκειται να δημιουργηθεί παραλία στα μέρη που σήμερα δεν υπάρχει, η οποία θα μπορεί να εξυπηρετεί πολύ περισσότερους λουόμενους. Παράλληλα θα προστατευθούν οι περιουσίες και οι επιχειρήσεις κατά μήκος του έργου. Με τον τρόπο αυτό ο Πλαταμώνας θα αποκτήσει στο παραλιακό του μέτωπο νέα όψη.
«Ε»: Εκτός από το συγκεκριμένο έργο, στον Δήμο Δίου-Ολύμπου χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ κι άλλες παρεμβάσεις. Θα μας περιγράψετε τι βρίσκεται σε εξέλιξη την τρέχουσα περίοδο;
Β.Γ.: Εκτός του προαναφερθέντος έργου, έχουν επίσης ενταχθεί για χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, εργασίες στο δίκτυο αποχέτευσης στην ευρύτερη Δημοτική Ενότητα Ανατολικού Ολύμπου, που περιλαμβάνουν τα ακόλουθα τέσσερα υποέργα:
- Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης Πλαταμώνα, έργο το οποίο έχει ολοκληρωθεί και έχει γίνει η παραλαβή του.
- Εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης Λεπτοκαρυάς, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.
- Έργα στα αντλιοστάσια της Λεπτοκαρυάς, των οποίων έχει γίνει η προσωρινή παραλαβή, καθώς και
- Έργα αποχέτευσης από τους Νέους Πόρους έως το αντλιοστάσιο της Ζλιάνας, των οποίων έχει γίνει η οριστική παραλαβή.
«Ε»: Πώς πιστεύετε πως η χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων μέσω του ΕΣΠΑ έχει συμβάλει στη βελτίωση της ζωής των δημοτών; Ποια είναι η προστιθέμενη αξία που αποκτά η περιοχή;
Β.Γ.: Αφουγκραζόμαστε καθημερινά τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και αναζητούμε πόρους, μέσω ΕΣΠΑ και λοιπών ελληνικών και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την εκπλήρωση των αναγκών αυτών. Εν προκειμένω το έργο στον Πλαταμώνα θα αντιμετωπίσει τη διάβρωση της ακτής και παράλληλα θα δημιουργηθεί μία παραλία, η οποία στην τελική της μορφή θα αποτελεί πόλο έλξης για την περιοχή, ενισχύοντας και δίνοντας νέα πνοή στο τουριστικό brand name, «Παραλίες Πλαταμώνα». Επίσης τα έργα αυτά που αναφέρθηκαν, είτε ολοκληρώθηκαν είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, αναβαθμίζουν τις υποδομές του Δήμου μας, προστατεύουν το περιβάλλον και δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην ποιότητα ζωής των δημοτών και στο τουριστικό μας προϊόν. Είναι για μας σημαντικά από κάθε άποψη.
«Ε»: Το ΕΣΠΑ είναι σίγουρα ένα σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο. Πιστεύετε ότι επιδέχεται βελτιώσεων ως προς την ένταξη και υλοποίηση των έργων και αν ναι τι θα προτείνατε για την ακόμη ταχύτερη και ευκολότερη απορρόφηση των κονδυλίων;
Β.Γ.: Θεωρητικά βελτιώσεις επιδέχονται τα πάντα, και ειδικά όταν αναφερόμαστε σε στρατηγικές χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης. Ιδανικό θα ήταν οι προσφερόμενες χρηματοδοτήσεις, π.χ. μέσω ΕΣΠΑ, να είναι πιο «ευέλικτες» και προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κάθε Δήμου. Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να προσφερθούν προγράμματα για χρηματοδότηση & ωρίμανση μελετών, όπως επίσης και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες από πλευράς χρονοδιαγραμμάτων. Στην προσέγγισή μας αυτή παραβιάζουμε ανοιχτές πόρτες, καθώς είμαστε σίγουροι ότι όλοι γνωρίζουν, ίσως και καλύτερα από μας, τις τεχνικές βελτίωσης των συγκεκριμένων προγραμμάτων.